KÜÇÜK ÜRETİCİYE DARBE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÜÇÜK ÜRETİCİYE DARBE!


 

Hükümetin Tarım Kredi Kooperatifi ortaklı Sera A.Ş kurma macerasına üreticiden tepki geldi. Küçük alanlarda sera üretiminin biteceğini savunan Mersin Ziraat Odası yönetimi, üretim değil pazarlama sorunlarına çözüm beklediklerini açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Ziraat Odası Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısı ile hükümetin, “Tarım Kredi Kooperatifleri Sera A.Ş.” macerasına tepki geldi.

Toplantıya; Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, Başkanvekili ziraat mühendisi Turgut Demir, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Aydıncık Ziraat odası Başkanı Hüseyin Akdeniz katıldı.  

Toplantıda konuyla ilgili açıklamayı Akdeniz Ziraat Odası Başkanvekili ziraat mühendisi Turgut Demir yaptı.  

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kurulan Sera A.Ş.’nin seracılık alanında faaliyet göstereceğinin basına yansıdığını anımsatan Demir, uygulamanın şekli tam olmamakla beraber, seracılık alanında tesislerin yüzde 25’inin yenilenmesi ve 50 bin hektar alandaki modern alanlarda üretim yapılmasının öngörüldüğünü aktardı.

TOPTANCI HALLERİ BY PASS EDİLECEK

Amaç; kısa gıda enflasyonunu dizginlemek ve uzun vadede çiftçinin üretime geri dönmesinin sağlanmak olarak açıklansa da bu maceranın küçük üreticiyi bitirecek bir adım olduğunu savunan Turgut Demir, “Sistemin işleyişine bakıldığında ise tohumun çiftçiye alım garantisiyle önceden verilmesi; yerli tohum kullanımı öncelikli olması; üretimin ziraat mühendisleri gözetiminde yapılması; üreticinin ürettiği ürünün sonrasında anlaşmalı olduğu şirketin veya kurumun lojistik merkezine ürününü teslim edilmesi, çiftçi doğrudan satış yaptığı kurumla muhatap olması şeklinde olduğu, söz konusu çalışmanın Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın ile birlikte yapıldığı, söz konusu çalışma ile toptancı hallerinin by pass edileceği, fiyatları yükselten aracının devreden çıkarılacağı gibi hususlar da basına yansıyan haberlerde yer almıştır.

SERALARA OTOMASYON DAYATMASI

Bu açıklamaların ardından Ziraat Bankası tarafından seracılık paketi açıklanmıştır. Yapılan açıklamada stratejik, otomasyona dayalı, jeotermal seralara kredi limitlerinin yükseltileceği, asgari 6 milyon lira tutarındaki 50 dekar ve üzeri otomasyona dayalı modern sera yatırımlarına hem lira hem döviz endeksli kredilerde faiz hem de vergi desteği verileceği, faiz indirimi sağlanırken, genç çiftçiler hibe ile sera kuracak, yenileme destek kredileri artacağı belirtilmiştir” dedi.

“FİYAT ARTIŞLARININ SEBEBİ ÜRETİMDE GEÇİŞ DÖNEMLERİ”

Zaman zaman yaşanan fiyat artışlarının sebebinin üretimde geçiş dönemlerinden kaynaklı olduğunu açıklayan Akdeniz Ziraat Odası Başkanvekili Turgut Demir, hava sıcaklıklarının çok düşük olduğu dönemde olgunlaşmanın yavaş olmasına bağlı olarak ürün arzında daralma yaşanabildiğini kaydetti. “Bu gibi kısa süreli dönemlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeniyle birçok üreticinin etkilenebileceği bir yapının oluşturulması üzerinde dikkatle düşünülmesi gerekmektedir” diyen Demir, “Şunu belirtmek isteriz ki, çiftçimizin üretimle ilgili herhangi bir problemi yoktur, Çiftçimizin ana sorunu pazarlamadır. 50 bin dekarlık sera inşası küçük aile işletmelerinin yok olmasına yol açacak, üreticinin pazarını daraltacaktır. Yeni sera kurup piyasayı bu şekilde dengelemeye çalışacağınıza, hali hazırda bin bir güçlük ve artan maliyetle üretim yapmaya çalışan çiftçimizi destekleyelim,  gelin bu ürünleri üreticiden alalım” diye konuştu.

“KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA KALIR VE ÜRETEMEZ”

Öte yandan Mersin’de 197 bin dekar alanda örtü altı üretim yapıldığını da vurgulayan Demir, “128 bin dekarı sebze, 68 bin dekarında da meyve üretiliyor. Bin dekar civarında da süs bitkisi üretilmekte. Sebzede de 30 bin dekar alanda yaklaşık 220 bin ton biber, 29 bin dekar alanda 395 bin ton domates ve 17 bin dekar alanda 215 bin ton civarında salatalık üretiliyor ayrıca diğer sebze üretimimiz de var. Bu uygulamanın hayata geçmesi ile küçük ölçekli çiftçi zor durumda kalır ve üretemez, üretemez ise tükenirler” dedi.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Erdemli Ziraat odası Başkanı Rasim Şahin de, “Bizim üretim sorunumuz yok, Pazar sorunumuz yok. En kaliteli en verimli meyveleri sebzeleri üretiyoruz fakat pazarlamada sorun olduğu için maliyetler de yüksek olunca çitçi zarar ediyor. Küçük seraların da desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA