“UÇUYOR BUNLAR” YARGILARI KIRIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“UÇUYOR BUNLAR” YARGILARI KIRIYOR


 

Erkek mesleği diye anılan mesleklerde çalışan kadınları konu alan “Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” sergisi açıldı.

Gizem Ekici

Mersin Kadın Emeği Kolektifi tarafından “Kadınlar Yaşamın Her Yerinde” başlıklı, “Uçuyor Bunlar” alt başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Kadınların her türlü cinsiyet kalıplarını kırabileceklerine dikkat çeken serginin açılışı, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda yapıldı. Kolektif Kadın Fotoğrafçıları Derya Narlı, Fevziye Yürek, Hatice Ataç, Tülin Şahin Okay ve Zeynep Yıldırım’ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, erkeklerin yapabileceği diye adlandırılan meslek guruplarında çalışan 4 kadını konu alıyor.

YARGILARI KIRAN KADINLAR SERGİYE KONU OLDU

Cinsiyetten kaynaklı yargıları kıran ve kadınlar çalışamaz denilen veya çalışmamalı denilen alanlarda çalışan kadınları konu alan fotoğraf sergisinde; taksicilik, erkek kahvehanesinde servis elemanlığı, balıkçılık ve simit ile sabahlara kadar balon satan 4 kadının yaşamından kesitler fotoğraflara konu oldu. Ataerkil zihniyete ‘Biz Varız!’ diyerek meydan okuyan kadınlar, gelecekte bu tarz toplumsal yargıların yıkılmasını umut ettiklerini belirttiler.

Meslekleri kadın duyarlılığı ve kadın bakış açısıyla kadrajlarına aktarmak istediklerini söyleyen Derya Narlı, “İnsan Hakları Haftası’nda bulunduğumuz bugün de, nefret ve ayrımcılığın derinleştiği, her gün bir kadın cinayetinin işlendiği, hak ihlallerinin ayyuka çıktığı, ekonomik krizin altında ezildiğimiz zamanlardan geçiyoruz. Bütün bunlara biz kadınlar diyoruz ki, yaşamın ve özgürlüğün yanında her yerdeyiz” diye konuştu.

“KADINLAR GERÇEK TEMELİ OLMAYAN FİKİRLER İLE TANIMLANMAKTA”

Kadınların toplumsal cinsiyete dayalı öğelerden eşitsiz bir konuma yerleştirildiğini belirten Tülin Şahin Okay, “Bu cinsiyetçi yapının kadınların evlerde kalmalarını, iş yaşamında ise düşük statülü, daha az ücretli, esnek çalışma saatlerinin olduğu, güvencesiz koşullarda çalışmalarına sebep olmaktadır. Bazı meslekler kadınlar için uygun görülürken, bazıları ise kadınlar için yapılamaz, beceremez, hatta yapmamalı ön yargısıyla uygun görülmemektedir. Toplumsal cinsiyet algıları kadınları, duygusal, hassas, güçsüz, korunmaya muhtaç gibi gerçeklik temeli olmayan fikirler ile tanımlamaktadır. Oysa kadınlar da erkekler gibi yaşamın her alanında çalışıp, üretip yaşamın her alanında var olabilirler” dedi.

Toplumsal cinsiyet kalıplarını kıran, yani “Uçuyor Bunlar” denen kadınların yaşamından kesitleri görmek için sergi 16 Aralık gününe kadar açık olacak.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA