TARIM BİTTİ GÖÇ BAŞLADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM BİTTİ GÖÇ BAŞLADI!


 

Nükleer darbesinden sonra tarımdaki kötü gidişat nedeniyle son 5 yılda Mersin’de tarım alanı en çok azalan ilçe Gülnar oldu. Yaşananlar Gülnar’da halkın ilçeyi terk etmesine neden oldu!

Hediye Eroğlu

Coğrafya ve iklim şartlarının çetinliği, gelir kaynaklarının kısıtlı olması insanları Gülnar’dan göçe zorluyor. Gülnar nüfusu son 10 yılda 30 bin 441’den 25 bin 865 kişiye düştü. 4 bin 576 kişilik azalış dolayısıyla nüfus son 10 yılda yüzde 15 oranında küçüldü. Bu küçülme ile Gülnar son 10 yılda Mersin’in en fazla nüfus kaybeden ilçesi oldu.

Son 5 yılda tahıl tarımı yapılan alan Mersin genelinde yüzde 30,5 oranında küçülürken, Gülnar’da bu oran yüzde 68’e ulaştı. Bu dönemde Mersin’de 63 bin 483 hektar alanda tahıl tarımından vazgeçiş yaşanırken bunun 45 bin 423 hektarı yani toplam kaybın yüzde 75,1’i tek başına Gülnar ilçesine ait oldu.

SON 5 YILDA MERSİN’DE TARIM ALANI EN ÇOK AZALAN İLÇE GÜLNAR OLDU

Buna karşın aynı dönemde Gülnar’da nadas alanı yüzde 88, sebze alanı yüzde 38 ve meyve alanı yüzde 53 arttı. Mersin’de son 5 yılda meyve alanı 2 bin 904 hektar ile en çok artan üçüncü ilçe Gülnar olurken, bu artış oransal açıdan değerlendirildiğinde; yüzde 53,2 ile Gülnar Mersin’de meyve alanlarına yönelişin en kuvvetli olduğu ilçe konumuna ulaştı. Bu dönemde Mersin genelinde meyve alanları artışının yüzde 19,1’i tek başına Gülnar’a ait olurken bu artışlar tahıl tarımında yaşanan büyük kopuş karşısında küçük kalarak Gülnar’da 43 bin 162 hektar arazinin tarım arazisi dışına çıkmasına neden oldu. Böylece Gülnar’ın Mersin tarım arazileri içindeki ilçe payı son 5 yılda yüzde 9,9 azalarak, yüzde 18,9’dan yüzde 9’a geriledi. Bu yönüyle son 5 yılda Mersin’de tarım alanı en çok azalan ilçe Gülnar oldu.

GÜLNAR TAHILDAN VAZGEÇİP, MEYVEYE YÖNELDİ!

Gülnar 2014’te tarımsal üretim yapısı içinde yüzde 91,4 olan tahıl alanları oranı, 2018’e gelindiğinde yüzde 19,9 azalarak, yüzde 71,5’e düştü. Meyve alanları oranı ise yüzde 20,5 artarak, yüzde 7,4’den, yüzde 27,9’a yükseldir. Tahıl hala üretim üstünlüğünü elinde tutsa da bir bütün halinde değerlendirildiğinde son 5 yılda Gülnar’da üretimin yapısının bozulduğu, üreticilerin tahıl üretiminden vazgeçerken, meyveciliğe yöneldiği görüldü.

GÜLNAR’IN SORUNLARI TBMM’YE TAŞINDI

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Gülnar ilçesinin tarım sorunlarını TBMM'de soru önergesi ile gündeme taşıdı. Sıdalı, Tarım ve Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede sorunun yapısal nedenleri ve üreticilerini korumaya yönelik alınan önlemlerin neler olduğu nu sordu.

Bu bilgiler ışığında Sıdalı şu sorulara yanıt istedi; “Son beş yılda Gülnar’da tahıl tarımından kopuşun nedenleri nelerdir? Mersin İl Müdürlüğünün ve Gülnar İlçe Müdürlüğünün bu konudaki tespitleri nelerdir?

2017 yılında yaşanan kuraklığın Gülnar’da tahıl tarımından kopuşa bir etkisi var mıdır? Bakanlığınız Mersin İl Müdürlüğünün Mersin Kuraklık Eylem Planı var mıdır? Varsa Gülnar ilçesine yönelik ne gibi faaliyetler yürütmeyi hedeflemektedir? Yoksa hazırlamayı planlamakta mıdır?

Bakanlığınız Mersin İl Müdürlüğünün Mersin Doğal Afet Senaryoları çalışması var mıdır? Varsa Gülnar ilçesine yönelik senaryoları nelerdir?

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HAZIRLIK VAR MI?

İklim değişikliği karşısında bakanlığınız Mersin’de ürün desen değişimine ilişkin bir hazırlığı var mıdır?

Bakanlığınız Gülnar’da tahıl tarımından kopuşu durdurmak için önleyici hangi tedbirleri almıştır?

Gülnar’da meyveciliğe yönelişte hangi ürünlerin ekimi tercih edilmektedir?

Bakanlığınız Gülnar’da göçü azaltmak için bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA