GÜLNAR’A BİR DARBE DE EĞİTİM ALANINDA VURULDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜLNAR’A BİR DARBE DE EĞİTİM ALANINDA VURULDU!


 

Mersin’in en çok göç veren ilçesi Gülnar’a bir darbe de eğitim alanında vuruldu! Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavla girilen ‘nitelikli’ liseler listesinde Gülnar’dan hiçbir okulun yer almadığı ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

Coğrafya ve iklim şartlarının çetinliği, gelir kaynaklarının kısıtlı olması insanları Gülnar’dan göçe zorluyor. Gülnar nüfusu son 10 yılda 30 bin 441’den 25 bin 865 kişiye düştü. 4 bin 576 kişilik azalış dolayısıyla nüfus son 10 yılda yüzde 15 oranında küçüldü. Bu küçülme ile Gülnar son 10 yılda Mersin’in en fazla nüfus kaybeden ilçesi oldu.

GÜLNAR’IN EĞİTİM SORUNLARI TBMM’YE TAŞINDI

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Gülnar'ın eğitim sorunlarını TBMM'de soru önergesi ile gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istenen önergede, ilçeden göç sorununun yapısal nedenleri, etkileri ve Gülnarlıları korumaya yönelik alınan önlemler soruldu.

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemini kaldırmasıyla birlikte liselere geçiş sınavlarının esnetildiğini anımsatan Sıdalı, adrese dayalı sistemle sınavsız yerleştirmenin önünün açıldığını kaydetti. Bu kapsamda bakanlığın sınavla girilen ‘nitelikli’ liseler listesi hazırladığını aktaran Sıdalı, ancak Mersin’in Gülnar ilçesinden hiçbir lisenin bu listeye giremediğini açıkladı. “Yüksek oranda göç veren Gülnar’a bir darbe de eğitim alanında vurulmuştur” diyen Milletvekili Sıdalı, “Dolayısıyla bu yeni sistem Gülnarlı çocukları ve çoğu zaman beraberinde aileleri başka il ya da ilçelere göç etmek zorunda bırakmaktadır.

Bu sistem değişmediği takdirde Gülnar’da bu eğitim yılında 357, gelecek eğitim yılında ise 463 öğrenci ve onların aileleri mağdur edilecektir. Basit bir hesaplamayla önümüzdeki iki yılda toplam 820 öğrenci liseye geçiş yapacak olan Gülnar’da hane halkını 4 kişi kabul edersek, 3280 kişi Gülnar’dan göç ile karşı karşıya kalacaktır. Bu sayıda yaşanabilecek bir göç ise  Gülnar’ın geçmiş 10 yılda yaşadığı göçün %71,6’sını gelecek iki yılda yaşaması anlamına gelecektir. Genel hatları ile göçlerin ilçe ekonomisini kayba uğratacağı, ilçenin 41,3 olan ortalama yaşını daha da artırarak; kaynak verimliliğini azaltacağı, kentsel kırılganlığı ise derinleştireceği bir gerçektir” dedi.

GÜLNAR İÇİN NİTELİKLİ LİSE KAPSAMINDAKİ EN YAKIN OKUL; 63 KİLOMETRE UZAKLIKTA!

Bu bilgiler ışığında Milletvekili Sıdalı, bakanlıktan şu sorulara yanıt istedi; “Gülnar ilçesinde niçin sınavla öğrenci alan nitelikli lise yoktur? Bakanlığınız 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim öğretim yılında Gülnar’a nitelikli lise kontenjanı vermeyi planlamakta mıdır? Eğer böyle bir planı yoksa bunun sebebi nedir? Gülnar için nitelikli lise kapsamındaki en yakın okullar; 63 kilometre uzaklıktaki Silifke, 86 kilometre uzaklıktaki Anamur ve 109 kilometre uzaklıktaki Erdemli ilçelerinde yer almaktadır. Bu durumda sınavı kazanan aileler bu ilçelere göç etmek zorunda kalmaktadır. Sınavı kazanamayıp Gülnar’da bulunan İmam Hatip, sınavsız Anadolu Lisesi ya da Meslek Lisesine gitmek istemeyen gençler ise çareyi yine aileleriyle birlikte göç etmekte bulmaktadır.

BAKANLIK GÜLNAR’DAN GÖÇÜ TEŞVİK EDİYOR!

Bakanlığınız liselere öğrenci yerleştirme programı ile Gülnar’da göçü teşvik ettiğinin farkında mıdır?  Bakanlığınızın göç ve lise eğitimi bağlamında Gülnar’a ilişkin bir etki değerlendirme analizi mevcut mudur? Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda eğitim nedeniyle Gülnar’da gerçekleşmesi beklenen göç oranı nedir?

Gülnar’da öngörülen göç oranı kapsamında Bakanlığınızın Gülnar’da eğitim kaynaklı göçü azaltmayı hedefleyen bir çalışması var mıdır? Varsa, nelerdir?

Gülnar’da liseye geçiş yapacak öğrencilerin uzak ilçelere gitmek zorunda bırakılmalarının hane halklarına yıllık maliyeti nedir? Bu kapsamda Gülnar ilçesinin yıllık ekonomik kaybı ne kadardır?

Bakanlığınız çocuklarını okutmak için ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan Gülnarlı ailelerin mağduriyetini gidermek üzere bir sosyal destek programı var mıdır? Bu kapsamda Gülnar’da kaç aileye, ne kadar ayni ve nakdi yardım yapılmaktadır?

Bakanlığınızın ülke genelinde ‘liselere öğrenci yerleştirme programının göçe etkisi’ üzerine bilimsel bir etki değerlendirmesi çalışması var mıdır?

Bakanlığınız yoksul ailelere niteliksiz okullar mı dayatmaktadır? Öğrencilerin adrese dayalı sistem nedeniyle İmam Hatiplere gitmek zorunda bırakılması Anayasanın eşitlik ilkesine uymakta mıdır? Bakanlığınız ile Tarım Bakanlığı arasında Gülnar’da göçü azaltmaya yönelik olarak ortak bir çalışma var mıdır? Varsa, nelerdir? Yoksa, neden yoktur?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA