ŞEHİR HASTANESİ İÇİN ‘RANT’ SAVUNMASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞEHİR HASTANESİ İÇİN ‘RANT’ SAVUNMASI!


 

Eleştirilerin odağındaki Şehir Hastanesi’ne İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı’dan, “Şehir Hastanesi kimseye rant sağlamak için yapılmış bir tesis değildir” savunması geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, düzenlediği basın toplantısı ile 2019 yılını değerlendirdi. Şehir Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda Bahçacı, kurum olarak 5 başkanlık ile hizmet ürettiklerine dikkat çekti.

İdare ve Destek Hizmetleri Başkanlığı’nın 13 bin sağlık personelinin atama ve tayin işlerini yürüttüğünü ve aynı zamanda 1. 2 milyon TL’lik bütçesini yönettiğini söyledi.

100 HASTADAN 92’SİNE 10 DAKİKADAN KISA SÜREDE ULAŞILIYOR

Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’nın da Anamur”a, Çamlıyayla’ya kadar sağlık hizmetlerinin sunumunu sağladığını söyleyen Bahçacı, bu başkanlığa bağlı 112’nin şehir içinde hastalara ulaşma süresinin 10 dakikanın altında olduğunu söyleyerek, “Şehir içinde 100 hastadan 92’sine 10 dakikadan daha kısa sürede ulaşmaktayız. İlçelerde ise bu süre 30 dakikadır. Onda da 100 hastadan 91 tanesine müdahale etmekteyiz. Bu süre Mersin’in coğrafi şartları göz önüne alındığında önemlidir” dedi.  

EVDE SAĞLIK HİZMETİNE 444 3833 NOLU TELEFONU ARAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ

Kamu Hastaneleri Başkanlığı’nın da kentteki 11 kamu hastanesi ile ilgili hizmet verdiğini aktaran Bahçacı, “Anamur’da 150 yataklı yeni bir hastane açtık ve yeni binasına da taşıdık. Bozyazı’da 30, Aydıncık’ta 30, Silifke’de 200 yataklı bölge hastanesi gibi bir hastanemiz var. Burası güçlendirilmiş ilçe hastanesi olup, yatak ve uzman hekim sayısı daha fazla.

Gülnar’da yine aslında hastanenin kapasitesi büyük ama tescilli 30 yatak bulunmakta. Mut’ta da 125 yataklı bir hastanemiz var. Tarsus’ta şuan 544 yataklı 2 binada hizmet veren bir hastanemiz var. Ama temeli 2018’de 600 yataklı 850 yatak kapasiteli bir hastane yapımı hızla devam ediyor. Şuanda yüzde 75’i tamamlandı. Normal bitim süresi Mayıs 2021’di ama biz bunu 6 ay öne çektik ve Ekim 2020’de açmayı planlıyoruz.

Şehir merkezinde 400 yataklı Toros Devlet Hastanemiz bulunmakta. Ama bakanlıktan aldığımız yeni ruhsatlarla yatak kapasitesini arttırdık. Şuan Amatem için 50 yatak kapasitesi aldık. Kadın ve çocuk için de 85 yatak kapasitesi alacağız ve toplam yatak kapasitesi 550’ye ulaşacak.

Erdemli’de de yine 150 yataklı bir hastanemiz var. Burayla ilgili daha önce sıkıntı olan acil serviste kapasite artırımına gittik. Acilin hasta kabul kapasitesini 3 katına çıkartarak, hekim desteği sağladık. Fiziki alanları da açınca acil servisteki müşahede alanı 16 yataktan 48 yatağa çıktı.

Ayrıca merkezde iki tane de ağız diş sağlığı hastanemiz var. Bunun yanında Evde sağlık hizmeti de vermekteyiz. Vatandaşlarımız bu hizmete için 444 3833 nolu telefonu arayarak ulaşabilirler” dedi.

AİLE HEKİMİN EGİDİLMEMESİ, ACİLLERDE PATLAMAYA NEDEN OLUYOR!

Ayrıca kurum bünyesinde ki Halk Sağlığı Başkanlığı’nın da 1. basamak sağlık hizmetleri verdiğini aktaran Dr. Sinan Bahçacı, tedavi edici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulduğu bu bölümün üzerinde özellikle durdu.

Başkanlığa bağlı kentte 170 merkezde 604 aile hekiminin sağlık hizmet verdiğini söyleyen Müdür Bahçacı, özellikle kış aylarında ki Aralık-Ocak-Şubat başta olmak üzere çok yoğun hasta sayısının ortaya çıktığını söyledi. “Bu aylarda acil servislerde patlama oluyor” diyen Bahçacı, vatandaşlara birinci sağlık basamakları hizmetinden faydalanma çağrısı yaptı. Mersin’de aile hekimi olmayan hiç kimse olmadığını ancak hala pek çok kişinin aile hekimini tanımadığını vurgulayan Bahçacı, “Birinci basamak sağlık hizmetleri ihtiyaç duyulan tedavinin yüzde 80’ini karşılar. Yani acil servislere gelip de dolduran hastalarımızın tamamı birinci basamakta çözülebilen hastalardır. Aile hekimleri daha önce acil servislerde çalışmış, tecrübe sahibi insanlardır” dedi.

TARAMA İLE 219 KANSER HASTASI ERKEN TANI VE TEDAVİ HİZMETİNE KAVUŞTU

Öte yandan birinci sağlık hizmeti kapsamında sunulan erken tanı ve tedavi hizmetlerinin de büyük öneme sahip olduğunu işaret eden Sinan Bahçacı, bu noktada kanser hastalıklarında önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Mersin’de bugün 6 tane Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olduğunu ifade eden Bahçacı, “Örneğin bumerkezlerimizde 2013’ten bu tarafa 140 bin hastada meme kanseri taraması yapılmış ve bundan 161 tanesinde kanserde erken tanı elde edilmiştir.

Rahim ağzı kanserine karşı 190 bin kadın taranmış ve 27 kadına kanser tanısı konmuştur. 330 bin erkeğe kalın bağırsak kanser taraması yapılmış ve 31 kişiye kanser teşhisi konulmuştur.

Kanser tedavisi hem hastaya hem devlete yük getiren hastalıklardır. Hastanın maddi gücü yerinde olsa da olmasa da psiko sosyal sıkıntılara neden olabiliyor. Erken tanı ile insanımızı daha konforlu bir yaşama kavuşturmuş oluşturuyoruz” dedi.

Son olarak Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’nın da, tıp fakültesi ve özel sektördeki tüm sağlık tesislerinin hastanelerin açılması, ruhsatlandırması, doktor kadrolarının denetim görevini üstlendiğini bildiren Bahçacı, ayrıca hastaneler ve sağlık çalışanlara ilişkin şikayetlerinde bu başkanlıkça değerlendirildiğini bildirdi.

“ŞEHİR HASTANESİ KİMSEYE RANT SAĞLAMAK İÇİN YAPILMADI”

Yatırımlara da değinen Bahçacı, kentte 2019’da sağlık alanında toplamda 200 milyon TL’lik yatırım yapıldığını vurguladı.

“Hekim ve sağlık hizmeti sunumunda hiçbir bölgemizde eksiklik yok” diyen Bahçacı, Mersin’in ülke genelindeki 10 sağlık üssünden biri olduğunun altını çizdi. “Şehir Hastanesi kimseye rant sağlamak için yapılmış bir tesis değildir” diyerek bu yöndeki eleştirilere yanıt vermeyi de ihmal etmeyen Bahçacı, “Bunu göremeyenlere ne diyelim, göreme bunlar göreme-köreme. Görmeyene bir şey söylemeyiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA