MEYVE SEBZEDE KATMA DEĞER ŞART | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEYVE SEBZEDE KATMA DEĞER ŞART


 

Türkiye ve Mersin’in yaş meyve-sebzede büyük potansiyelinin olduğunu belirten Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “Yüksek katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Katma değer alanında yapılacak her türlü yatırıma büyük destek verilmeli” dedi.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir'in “Dünya İşlenmiş Meyve-Sebze Mamülleri İhracatındaki Yerimiz” konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin meyve-sebze üretiminde üst sıralarda olduğunu belirten Başkan Özdemir, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2019 yılında ülkemizin yaş meyve-sebze ihracatı 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın, yaş meyve-sebze sektöründe önümüzdeki yıllar için zaman kaybetmeden atılması gereken önemli adımlar olduğu kanısındayım” dedi.  Yaş meyve-sebze potansiyelinin yüksek olduğuna değinen Özdemir, Türkiye’nin sahip olduğu kaynakları daha verimli kullanması gerektiğini söyledi. Özdemir açıklamasında şunları belirtti; “Bu doğrultuda, öncelikle yaş meyve-sebze üretimi ve ihracatında sahip olduğumuz konumu daha da ileriye taşımamızı sağlayacak ve mevcut sorunları gidermeye yönelik politikalar oluşturmamız gerektiği kanaatindeyim.

Nitekim, bu konuya ilişkin 12-13 Haziran 2019 tarihinde TAGEM öncülüğünde düzenlenen çalıştay raporuna göre ülkemizde yüzde 15-40 arasında yaşanan ürün kayıpları, girdi maliyetleri, örgütlenme yapısı, erkenci çeşitlerin yetersizliği ve sözleşmeli yetiştiricilik gibi konular bu süreçte karşılaşılan en önemli engeller olarak ortaya çıkmaktadır”.

“YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ”

Yüksek katma değerli ürünlere yönlenilmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Diğer yandan, meyve suları, konsantreleri, dondurulmuş meyve-sebzeler, salçalar, soslar, reçeller gibi yüksek katma değerli endüstriyel ürünlere yönelik adımlar atmamız artık elzem hale gelmiştir. Örneğin, ülke olarak yaş meyve-sebzede 2.3 milyar dolar ihracatımız bulunurken, bu rakama ilave olarak, ülkemizin TİM tarafından yapılan ürün sınıflandırmasına göre meyve-sebze sanayi mamulleri ihracatı da 1.5 milyar dolar seviyesindedir. Ancak, yine aynı sınıflandırmaya göre dünya genelinde 182 milyar dolarlık meyve-sebze sanayi mamulleri pazarı söz konusudur. Başka bir deyişle, Türkiye'nin toplam ihracatını aşan bu büyük pastadan aldığımız pay yüzde 1 dahi değildir” dedi.

Ürünler işlendikten sonra daha karlı bir şekilde satıldığını söyleyen Özdemir, “Oysa, yine TİM istatistiklerine göre yaş meyve-sebze ihracatından ülkemiz kilogram başına 0.56 dolar gelir elde ederken, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebzelerden kilogram başına 2.05 dolar, meyve-sebze sularından 1.52 dolar ve bu ürünlerin konservelerinden 1.22 dolar kazanç sağlamaktadır. Yani, katma değer yaratmanın getirisi en az iki kat daha fazladır. Dünya genelinde bu konuda çok daha çarpıcı örnekler bulunmaktadır. Patates üretimi ülkemizden daha az olan Belçika sadece dondurulmuş, konserve patatesten yılda 2 milyar dolar gelir elde etmektedir. Benzer şekilde, domates üretimi Türkiye'den düşük olan İtalya hazır, konserve domates ihracatından yılda 1.8 milyar dolar kazanmaktadır. İsviçre alkolsüz içeceklerden 1.8 milyar dolar ve Fransa ise sadece mineral, gazlı sulardan 1 milyar dolar yıllık ihracat geliri sağlamaktadır” diye açıkladı.

“İHRACATTA REKABETÇİ OLABİLMEMİZ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

Karlılık oranının daha fazla olduğuna değinen Özdemir, yüksek katma değer yaratan meyve-sebze sanayi mamul üretimine teşvik verilmesi ve bu alanda yapılacak yatırımların desteklenmesi gerektiğini belirtti. Özdemir, “Her türlü yatırımın güçlü bir şekilde desteklenmesi önümüzdeki yıllarda tarımsal ihracatta rekabetçi olabilmemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Devletimizden beklentimiz, ülkemiz tarımı için en kritik alt sektörlerden biri olan meyve-sebze politikalarını hem tazede hem de mamullerinde bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirmesi ve bu doğrultuda lojistikten pazarlamaya, teşviklerden finansman imkanlarına kadar birbirini destekleyen mekanizmalarla sahip olduğumuz potansiyeli harekete geçirmesidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA