Mersin’de 6-7 Ocak’ta yaşana sel afeti özellikle tarım alanlarında büyük bir afete neden olurken hafta sonu kente gelen Tarım Bakanı Pakdemirli’nin afet bölgelerinde inceleme yapmayarak, belediyeleri üzeri kapalı dereler üzerinden uyarıp gitmesi tepki çekti!
HEDİYE EROĞLU
Mersin’de meteorolojinin ‘kırmızı kod’ uyarısının ardından 6-7 Ocak’ta etkili olan kuvvetli yağış, ekili alanları vurdu. İki günde metrekareye 160-200 kilogram yağış düşen Mersin’de özellikle tarımın yoğun olduğu kentte seralar ve bahçeler suya gömüldü.
Neredeyse her yıl sel afeti yaşayan ve borçları yüzünden mağdur olan üretici yaraların sarılmasını ve zararının karşılanmasını beklerken, kente gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, umut yarattı.
Ancak Pakdemirli’nin ekili tarım arazilerinde inceleme yapmayıp, üreticilerle bir araya gelmek yerine salon toplantılarında “Yaralar sarılacak” diyerek, belediyelere derelerin üstünün açılması ile ilgili uyarıda bunup kentten ayrılması büyük hayal kırıklığı yarattı.
BELEDİYELERİ UYARDI, GİTTİ!
Sel afeti ile ilgili Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin toplantısnda kısa bir konuşma yapan Pakdemirli, Mersin’in yaşadığı afetten dolayı herkese geçmiş olsun dileyerek, “Hayatını kaybeden iki vatandaşımızın da başları sağ olsun. Günlerdir bizlerde sahalardayız, yaraları hızla saracağımıza inanıyorum. Her şehrin bir kokusu var ancak Mersin’de bu felaketten dolayı bir hüzün havası var. Ancak taşkını bastırdık, hasar ve tespit çalışmalarımızla zaten başlamıştık. Bir an önce tamamlayacağız. Devlet daima çiftçisinin yanındadır. Bundan sonra da elimizden geleni yapacağız.
Mesela; Tarsus'ta Berdan Nehri üzerindeki seddeleri daha da yükselteceğiz. Yine Berdan Nehri üzerindeki eski köprüyü yenileme işini de bir an evvel tamamlayacağız. Derelerin üzerlerinin örtülmesi zararın en büyük sebebiydi. Biz bu konuda da DSİ aracılığıyla da belediyeleri uyardık. Onlarda sahilde derelerin üzerini açmışlar. Fakat bu konuda tekrar uyarılarımızı yapıp, çözmemiz lazım.
Çiftçilerimizin Ziraat Bankasından kullandığı kredilerin doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, fakat bin bir zahmetle tarımsal faaliyetlerini devam ettiren çiftçilerimize, üreticilerimize verdiğimiz krediler, yıllık yüzde 9 faiz oranıyla, 5 yıla kadar uzun vadeli yeniden yapılandırılacak. İnşallah böylece, ödeme zorluğu çeken çiftçilerimize, üreticilerimize kolaylık sağlamış olacağız” dedi.
“MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
Pakdemirli’ye kent genelinden tepki gelirken halkın sesi muhalefet milletvekilleri oldu. Partilisi milletvekilleri ile birlikte geçen hafta 3 gün boyunca sel afetinin yaşandığı bölgelerde inceleme gezisi yapan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bakana tepki gösterdi.
Antmen, “Mersin’in 3 CHP’li vekili afet bölgesi ilan edilmesi yasa tasarısı verdik, sayın bakandan ve siyasi iktidardan destek bekliyoruz öncelikle. Çiftçinin zararını karşılanması, borçların ertelenmesi, DSİ ve belediyeye yatırımlara kaynak aktarılması gerekiyor ki tekrar bu afetler olmasın.
Sayın bakan Mersin’e geldi hoş geldi ama Mersin’in 3 vekili karış karış gezdiği halde sayın bakan selden etkilenen köylere uğramadı. Mersin’e geldi bir el salladı, gitti. Biz gelip sahada gezmesini isterdik. Maliye bakanı çiftçiye kolaylıklar getirecekleri söylüyor ama siyasi iktidarın yapması gereken tek şey yasal olarak Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1’ini çiftçiye vermesi gerekiyor. Mersin özelinde DSİ’nin toplama kanalları yapması, özellikle Tarsus avsında 50-6/0 yıldır bu kanallar yenilenmiyor. Mersin’e bu afetin daha düzgün olmaması için yatırımlar yapılaması gerekiyor” diye konuştu.
“BAKAN AFET VURAN ARAZİLERİ İNCELEMELİYDİ”
Yine CHP Milletvekili Cengiz Gökçel de, 6-7 Ocak’ta Mersin’de aşırı yağıştan dolayı felaket yaşandığını söyleyerek, “Bu yağışlar tarım alanlarına ve küçük baş hayvanlara zarar verdi. dolayısıyla sayının bakanın en azından burada zarar gören bölgeye bir ziyareti yerinde incelemesi konun hakkında bilgi sahibi olarak mersin çiftçisinin bizlerin talebi doğrultusunda bir katkı yapması, yaraların sarılması noktasında bir ön fikri doğru olurdu. Bu olmadı. Biz CHP milletvekilleri olarak konuyu siyaset üstü tutuyoruz. Afet bölgesi ilan edilsin diye TBMM’ye teklif verdik. Ankara’ya döndüğümüzde Mersin’in diğer milletvekilleri ile de bir araya gelerek birlikte bunun mücadelesinin verilmesini için onlarında katkısını isteyeceğiz.
Umuyorum ki arkadaşlarımız da bu teklifi karşılıksız bırakmazlar. İnşallah Mersin’de yaralar. 2020’de, 3-4 yıl önce de, geçen senede oldu sel ama zarar onlardan daha fazla. Batıdan doğuya tüm kent afeti yaşadı” dedi.
“BAKAN AYIP ETTİ”
CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır da, bakana tepkisi dile getirerek, “Tarım bakanı Mersin’e geliyorsa, bir sel felaketi yaşanmış olan kentte öleni insanların evlerini ziyaret etmeliydi. Sular altında kalan seralara, bahçelere gitmeli, inceleme yapmalıydı. Köyleri ziyaret etmesi gerekiyordu. Sel felaketi yaşanmış bir kente gelip de kapalı toplantılar yaparak ayıp etti. Bu tarım bakanına yakışmadı. Sahili görmeyen, seraları gezmeyen, bahçeleri gezmeyen tarım bakanı, bu felaketten sonra neden geldi?” diye konuştu.
“BU AÇIKLAMALARLA MERSİN’DEN DESTEK GÖREMEZLER”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı da, “Mersin’de fırsat buldukça görüşebildiğimiz insanlarla görüştük, konuştuk. Ne kadar güzel bir şehir, burada yaşamak ne kadar güzel olurdu? Ama ekonomik şartlara, yaşam şartlarına baktığımızda en az hizmet gören bir şehirde yaşıyoruz. Kıymetini bilemiyoruz. Mersin’e bakan yok. Mersin’i buraya katkı yapmaya ikna edemiyoruz. Son derece yersiz, boş bir geliş olmuş. Bilbordlarda olanların dile getirildiği bir toplantı yapılmış. Selin geleceği belli, yapılacaklar da belli ama bu saatten sonra bu açıklamalarla Mersin’den hiç kimseden her hangi bir destek ve samimiyet göremezler” dedi.