HALKA BİR DARBEDE VAHAP SEÇER’DEN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HALKA BİR DARBEDE VAHAP SEÇER’DEN!


 

MESKİ’nin yeni su aboneliklerinde emlak vergisi tutarının yüzde 2’si oranında altyapı katılım bedeli almasına yönelik tepkilere Başkan Seçer’den, “Hizmet yapacağım para lazım” savunması geldi.

Muhalefet, söz konusu ücretin kiracılarca ödenmek zorunda kalmasına yönelik tepki verse de Başkan Seçer, “O mal sahibi ile kiracı arasında” yanıtı vererek, yasal bir uygulamaya imza attığını söyledi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısının 2. birleşimine, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MESKİ) yeni su aboneliklerinde yapının emlak vergisi tutarının yüzde 2’si oranında altyapı katılım bedeli almasına yönelik tepkiler damga vurdu.

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi ile AKP’li Zafer Şahin Özturan’ın konuyu gündeme getirmesi sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer açıklamalar yaptı.

Muhalefet meclis üyeleri, “Sayıştay yüzde 2 alınsın demiyor ama böyle gösteriliyor” ve söz konusu ücretin kiracılarca ödenmek zorunda kalmasına yönelik tepki verse de Başkan Seçer, bu ücreti almakta kararlı olduğunu vurguladı.

“YASALAR UYGULANMAMIŞ”

Yasalarca bu ücretin alınması gerektiğini geçen dönem alınmasının bugün bu sorunları doğurduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Bu mesele bizim belediye otobüslerindeki indirim ile benzer. Daha önceki yönetim tarafından bazı yasalar uygulanmamış. Biz yasalara uygun olmayan kararlar uygularsak zimmet çıkar. Yasa bana indirim yapacağım alanları veriyor. Otobüsler için daha önce ki belediye 60 yaş altına indirim yapmış ama yasal değil, Sayıştay uyarmış. Bu da böyle.

“HİZMET İÇİN PARAYI NEREDEN BULACAĞIM?”

Su ücretleri ile ilgili kendimce bir hesap yöntemiyle düzenleme yapmadım. İlgili düzenleme, ‘Harcamalara katılım payları bina ve arsalardaki emlak vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez’ diyor, biz de ona istinaden yeni binalardan yüzde 2’ye kadar katılım payı alıyoruz. Ben popülizm yapmayacağım, açık konuşacağım. Ben nasıl hizmet edeceğim?

Ben oradan buradan para almayayım, oraya buraya indirim yapayım, sosyal politikalar yapayım, benim görevim değil de parayı nereden bulayım? Herkes yasalar çerçevesinde bedel ödemek zorunda. Biz insanları sıkboğaz edelim demiyoruz. MESKİ’nin yatırım yapması için 2,5 milyar TL para lazım. Hibe, kredi bulsam bile öz kaynağı MESKİ’nin gelirlerinden yaratmam lazım. Biz bunu tahsil etmeye başladık. 1 milyonluk dairenin emlak vergisi 200 bin TL olup biz de bunun yüzde 2’sini istiyoruz. 1 milyon TL’lik evi olan belediye 4 bin TL vergi ödesin de, temiz bir şehir yaratalım. Zengin bağırıyor, müteahhit bağırıyor, fakirin sesi çıkmıyor. Şuana kadar bu konuyla ilgili itiraz eden bağıran kişi sayısı 84.

Böyle bir yönetim anlayışı olmaz. Vatandaş bağırıyor diye geri adım atamam. Yaptığıma inanıyorsam, doğru olduğuna inanıyorsam dikine dikine gideceğim. Bu rakamlar lüks daire sahiplerine dokunuyor. Bu parayı da 2 yılda taksitle alıyoruz. Benden yol, kanalizasyon iste, hem ‘kanalizasyon yap’, hem de ‘ben sana para vermem’ de. Yine de gözden geçiriyoruz. Çalışma yapılıp bana sunulacak” dedi.

“SİYASİ SORUMLULUK SİZE AİT”

AKP’li Meclis üyesi İsmail Yerlikaya tekrardan, “Burada söylenen şu; ‘Sayıştay yüzde 2 al’ demiyor ama böyle gösteriliyor” diyerek itiraz ederken, Özturan da, “Bunun siyasi sorumluluğunu siz üzerinize alıyorsunuz. Ama biz komisyonda konuşurken yüzde 1’den olamaz dedik. Yüzde 2 uygulamak sizin elinizde” dedi.

Ayrıca diğer meclis üyeleri bu ücretin kiracılardan alındığına dikkat çekti. Başkan Vahap Seçer ‘den ise, “O kiracı ile mal sahibi arasında, ben bir defaya mahsus alıyorum bu parayı” yanıtı geldi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA