MİMARLARDA GERGİN SEÇİM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİMARLARDA GERGİN SEÇİM!


 

Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nin 16’ncı dönem seçimleri gergin geçti. Odada yapılan yanlışları ve eksiklikleri dile getiren üyeler, bu sorunların acilen çözülmesini istedi.

GİZEM EKİCİ

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Birliği’ne (TMMO) bağlı Mimarlar Odası Mersin Şubesi, 16’ncı dönem başkanlık seçimlerini yaptı. 15’inci dönem Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin başkanlık için yeniden adaylığını koyarken, mimar Özgür Özkan karşı aday oldu, mimar Bora Mazak ise bağımsız aday oldu.

Oda Mersin Şubesi’nde gerçekleştirilen seçime; Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mimarlar Odası Mersin Şubesi üyeleri ve davetliler katıldı.

15’inci çalışma dönemine ithafen konuşan Şahin, “Mimarlar Odası üyesi her mimar, odanın gerçek temsilcisi ve gerçek sahibidir. Onun için ‘ne yapabilirimin’ yerine, ‘ne yapabilirize’ odaklanmamız gerekmekte. Meslek haklarının korunması, geliştirilmesi ve savunması için bu güne kadar kazanılmış olan mesleki hakların ve dayanışmanın ana gövdesi Mimarlar Odasıdır. Bundan dolayı bizler üyeler olarak odamıza olan görevimizi yerine getirmekle hükümlüyüz. Bunu diğer meslektaşlarımıza haksızlık yapmamak, en önemlisi bizi hayata bağlayan mesleğimize haksızlık yapmamak adına yerine getirmeliyiz. ‘Oda ne yapıyor ki?’ söylemi; mesleğimizi, odamızı, geleceğimizi küçültme gayret olanların kullandığı bir cümledir. İnsanlar onları değerli kılan gerçekleri kaybettiğinde gerçekle yüzleşiyorlar. Eksiklikler, aksaklıklar olabilir. Bunu aşmak odamıza sahip çıkarak mümkün olacaktır. Yeni dönemin birlik beraberlik içerisinde mesleğimiz, kentimiz, geleceğimizi için güzel yarınlara ufuk açmasını temenni ederiz” dedi.

Ardından 15’inci dönem faaliyet raporunu okuyarak yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“KADIN KOMİSYONUNU MANTIKLI BULMUYORUM”

Faaliyet raporunun okunmasının ardından söz alan mimar Ayşe Taşçı, “Özellikle övünçle bahsedilen bir kadın çalışma gurubu var. Buna oldum olası karşıyım. Biz mimarız, mühendisiz veya teknik okullarda okuyoruz. Okullarda böyle bir cinsiyet ayrımcılığı yaşamadık. Kadın şantiyesi diye bir şantiye olmuyor. Kadın komisyonu diye bir komisyon mimarlar odasında niye kurulur bunu anlayamıyorum. Yıllardır da devam ediyor bu çalışmalar. Mutlaka güzel konulara da değiniyorlar ama çalışmalar sadece kadın üyeler ve öğrencilere özel oluyor. Böyle bir çalışma var ise herkesin davet edilmesi daha doğru olur. Meslek odasında böyle bir ayrışmayı hiç doğru bulmuyorum. Mesleğimize böyle bir cinsiyet ayrımcılığı girmesin lütfen” dedi.

Yapılacak tüm çalışmaların kadın-erkek birlikte dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Taşçı, “Bu pozitif ayrımcılığı başa bir yerlerde deneyebiliriz. Kadın sorunlarına Mimarlar Odası olarak destek vermeliyiz ama kadın komisyonu diye bir komisyonu çok anlamlı bulmuyorum. Daha genele yayılmış çalışmalar yapılırsa çok mutlu olurum.

“TÜRKİYE’DE CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMIŞ DEĞİL”

Kadın Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Hacer Türel de, Taşçı’nın söylediklerine cevaben, “Kadın komisyonu Mersin Şube tarihinde 2 yıl boyunca etkinlik yapan ve süreklilik halinde toplantı yapan, ayrıca etkinlik düzenlemeyi başaran belki de tek komisyondur. Aynı zamanda da Türkiye genelinde çalışma yürüten 3 şubeden biridir. Şahsım ve yürütme kurulunda çalışmalara gelen diğer üyelerin yaptıklarını kimsenin değersizleştirmeye hakkı yoktur. Kadın komisyonun amacı meslek odalarında eşit temsiliyeti sağlamak ve yönetim mekanizmalarında kadın sayısının arttırılmasını sağlamaktı. Kadın üyelerimizi biraz daha güçlendirmek için bir araya geldiğimiz çalışmalardı. Aynı zamanda meslek odamızda kadın görünürlüğünün arttırılması için ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak için verilen mücadeledir bu. Ayşe Hanımla 2 yıl önce de bu konuyu konuştuğumuzda doğu bulmadığını söylemişti. Bende kendisine saygı duyuyorum. Biz bazı kadın arkadaşlarımız bir araya geldik. Bu tarz çalışmaların meslek odasında olması gerektiğine karar verdik. Biz nasıl ki kendisine saygı duyuyorsak, kendisinin de bu fikre saygı duymasını istiyoruz. Türkiye’de cinsiyet eşitliği sağlanmış değil. Dünyada cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için 200 yıl geçmesi bekleniyor. Durum böyleyken hiçbir ayrımcılık yok, kadınlar hiçbir yerde aşağılanmıyor diyemeyiz. Bütün verileri bize bunların yaşandığını gösteriyor” diye konuştu.

“NUR TOPU GİBİ BİR MUHALEFETİNİZ VAR”

Kendisinin kim seçilirse seçilsin muhalefet olduğunu söyleyen Bora Mazak da, “Ben kim seçilirse seçilsin yönetim kurulu toplantılarını takip edeceğim. Girmek isteyeceğim, takip edeceğim. Artık işim yok, benim işim gücüm bu olacak. Ben kim gelirse gelsin işimi gücümü bırakacağım, 2 sene boyunca Mimarlar Odası ne yapıyor, ne yapacak onu takip edeceğim. Buradan da herkese söz veriyorum” dedi.

Önceki seçimlerde çarşaf liste oluşturulma taleplerine olumsuz yanıt aldıklarını da anımsatan Mazak, “Görev almak isteyen herkes gelsin 50 kişi gelirse, 50 kişiyle görev yapalım. Bir şeyler değiştireceksek böyle değiştirelim. Ben başından bunu savundum ama uygun görülmedi” şeklinde konuştu.

“UZAKLAŞTIRMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMAYA MI BAŞLADI?”

Ankara Mimar Odası seçimlerine her yıl aynı 30 kişinin gittiğinin de altını çizen Mazak, “Acaba Mimar Odası stratejisi Ankara’da belirlendi, mimarları uzaklaştırmak için bir strateji mi güdülüyor? Yani mimarları çağırmak için değil de, odadan uzaklaştırmak için elinden geleni yapmaya mı başladı mimarlar odası? Bir de delegasyon sistemiyle ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. 30 yıldır Ankara’da oy veren isimler var, duayen isimler. Neden sadece hep aynı 30 kişi gidiyor. Evet, eskiden 50 tane mimar vardı, şimdi 900 mimar var. Delegasyon Ankara’da oy verecek, şimdi belki bunu bile bilmeyenler var aramızda. Yani bu şu demek; Ankara’daki MYK’yı seçebilecek isimler var delegasyonda. Yıllarca bunlar verdiği için bu isimler kalıyormuş hep. Onlar Ankara’yı tanıyormuş diye cevaplar aldık” dedi.

Mazak bu konuşmasının ardından kendisinin bağımsız aday olduğunu açıklayarak konuşmasını sonlandırdı.

SÖZÜ KESİLDİ

15’inci dönem Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin’e karşı aday olan, mimar Özgür Özkan’ın ise, faaliyet raporu yorumlanması sırasında adaylığı ile ilgili konuşma yapınca sözü kesildi. Sözünün kesilmesi üzerine bunun saygısızlık olduğunu dile getiren Özkan, konuşmasını yarıda tamamladı. Salonda Özkan’ı destekleyenler bunun yanlış olduğunu vurgulayarak tepki gösterdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA