METROYU YAPACAK OLAN PARAYI DA KENDİ BULACAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

METROYU YAPACAK OLAN PARAYI DA KENDİ BULACAK!


 

Mersin’de 25 metre yer altına inilerek yapılması planlanan Metro Projesi’nin finansmanı için ihaleye özel bir model geliştirildi. Buna göre, iş için teklif veren firmalardan işin finansmanının da temin edilmesi isteniyor.

İlk etapta 13.4 kilometresi yeraltı raylı sistem ile yapılmak istenen ve temelinin bu yıl atılması öngörülen metro projesinin 2024’te tamamlanması hedefleniyor. Proje için 40 firma ihale alırken 9’unun yakından ilgilendiği gelen bilgiler arasında.

HEDİYE EROĞLU

Mersinliler’in 20 yıldır özlemle beklediği Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Metro Projesi için 4’üncü defa lansman toplantısı düzenlendi.

Ancak 25 metre yer altına inilerek yapılması planlanan Metro Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararıyla yapılacağı açıklandı.

Bir otelde düzenlenen toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile tasarım müşaviri Prota Mühendislik yetkilileri tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

40 FİRMA DOSYA ALDI!

Toplantıda 15 bin 853 kilometrekareye ulaşan Büyükşehir Belediyesi hizmet alanında yaşayan bir milyon 814 bin 468 kişi ile 200 bini aşan Suriyeli nüfus baz alınarak hazırlanan Metro Projesi için ilk kazmanın 2020’de vurulmasının planladığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından onaylanan proje için ön yeterlik başvurusu son tarihi 27 Şubat 2020 olurken şuana kadar 40 firma tarafından ihale şartnamesi alındı. Özellikle 9 firmanın ihale ile yakından ilgilendiği bildirildi.

YENİ BÜYÜKŞEHİR BİNASININ YAPILACAĞI ESKİ OTAGAR ALANINDAN BAŞLAYACAK METRO, ESKİ MEZİTLİ BELEDİYESİ’NE ULAŞACAK

İlk etapta Eski Mezitli Belediyesi ile yeni Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nın yapılması planlanan Eski Otogar arasında 13.40 kilometre yapılması planlan projede 11 istasyon, bir de Serbest Bölge civarında depolama alanı yapılması hedefleniyor.

Mersin Metrosu’nun ilk etabının inşaatının 2024’de tamamlanması, inşaat süresince dolaylı ve doğrudan 8 bin kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor.

Metro yapılması planlanan güzergahta 356 bina tek tek kontrol edildi ve 35 tanesinde sorun olma olasılığı görüldüğü, bunların zeminleri ile ilgili projeler geliştirildiği de açıklandı.

FİNANSMAN NASIL SAĞLANACAK?

Metro yatırımı, 2019 Ağustos ayında yatırım programına alırken finansman için ihaleye özel bir model geliştirildi. Buna göre, iş için teklif veren firmalardan işin finansmanının da temin

edilmesi istenmekte.

Kredi koşulları da açık ve net olarak ihale şartnamelerinde belirtilirken, uluslararası kredi piyasa şartlarına uymaması durumunda kredi kullanılmayacak ve EBRD, IDB gibi yatırım bankalarına yönelinecek.

Kredi geri ödemesi için 4 yıl inşaat süresi + 2 yıl ödemesiz olmak üzere 11 yıl vade öngörülürken, kredi hazine garantisi olmadan alınacak. En düşük teklifi veren firmanın kredi taahhüt mektubu da değerlendirmeye alınacak ve krediyi sağlayabilmesi durumunda işi

almaya hak kazanacak.

“KARMA SİSTEMLE YAPILACAK AMA MALİYET AYNI OLACAK”

Projeyle ilgili ilk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Çeşitli raylı sistemler var ve olmayan şehir kalmamış” diyerek, Mersin’in geç kalmışlığına vurgu yaptı.

“Hem merkezi yönetimin hem de geçmiş yönetimlerin yaptıkları için müteşekkiriz” diyen Seçer, “Bazı endişeler nedeniyle projeyi 18,7 km’den, 13.5 km’ye çekerek kısalttık. İlk etap Eski Mezitli Belediye binasından başlayarak, eski otogara doğru (yeni belediye binası olacak yer) gidecek. Daha sonra ihaleye çıkarılacak ikinci faz şehir hastanesi, oradan otogara gidecek ve 9 km olacak. 7.7 km’lik ring ile Mersin Üniversitesi ve Üniversite Hastanesi’ne bağlantılar yapılacak.

Karma sistemle yapılacak ama maliyet aynı olacak. Endişeler vardı, aydınlatmak lazım. Yeni karma sistemde; Mezitli, Üniversite, Marina, Forum, Çamlıbel, Özgür Çocuk Parkında istasyon var. Şuan özel aracınız da çarşıya gelmek zül. Ama biz bunu yapacağız ve Çamlıbel de canlanacak. Metro vasıtasıyla tren garına kadar gidebileceksiniz. Yaptığımız bağlantılarla her tarafa ulaşılabilecek. Bu proje ile hem esnaf kazanacak hem de çarşı canlanacak” dedi.

DÜNYA MERSİN’İ KONUŞUYOR. SİZ FARKINDA DEĞİLSİNİZ”

İhale bedelinin yüzde 50’sinin şehirde kalacağını savunan Seçer, ihale süresinin 3,5 yıl olacağını ve 8 bin insanın istihdam edileceğini belirtti.

Son 18 aydır Türkiye’de bu ölçekte bir ihale yapılmadığına dikkat çeken Seçer, “Bu piyasada Türkiye değil, dünya Mersin’i konuşuyor. Siz farkında değilsiniz. Son birkaç aydır kimler gelmedi kimler. Türkiye’nin en saygın kuruluşları, en üst düzey yöneticileri ve rüştünü ispatlamış firmalar, yerli yabancı bankalar, İspanyollardan Lüksemburglulara, Fransızlardan Çinlilere, Almanlara kadar bir çok finans kurumu ve inşaat firması bölgemizi ziyaret ediyor, konuyla ilgileniyorlar.

Türkiye’de hem finansı, hem de inşaat ihalesi bir arada olacak ilk projeyi gerçekleştiriyoruz.

“HAYAL ALEMİNDE DEĞİLİM”

Sakın demeyin ki; ‘Türkiye’de koşullar, şartlar belli piyasalarda bir daralma var, sayın başkan hayal aleminde’. Hayır değilim. Dünyada para çok, çok ciddi paralar var. Yüzüyor, gidecek emin limanlar arıyor. Son aylarda Türkiye’de dünya ölçeğinden izlediğiniz zaman yaşanan seçim atmosferi, ekonomiyi derinden etkiledi ama bir durulma, rahatlama süreci yaşadığımızı gözlemliyoruz. Çok uygun şartlarda, en son teknolojiyle yapılmak üzere bu işi vereceğiz” dedi.

SEÇER’İN, MERKEZİ YÖNETİMDEN ‘HAZİNE GARANTİSİ’ BEKLENTİSİ VAR

Merkezi yönetimden beklentileri olduğuna da değinen Başkan Seçer, “Metro projesinin cumhurbaşkanlığınca yatırım programına alınmasından memnun olduk. Benim başka bir siyasi partili olmam, merkezi yönetimle ilişkileri iyi tutmamdan kaçınmam gibi bir tezat teşkil etmez. Ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Herkes nasıl kimliği ile övünç duyarsa elbette ki ben de siyasi partimle övünç duyarım. Ama burası demokratik bir ülke ise, biz dünyadaki demokrasi normlarında bir yönetim anlayışı ile demokrasimizi taçlandıracaksak böyle düşünmemiz lazım. Merkezi yönetim hangi siyasi görüşten olursa olsun, biz Mersin ortak paydasında ilişkilerimizi iyi götürmek durumundayız. Bu bir gereklilik değil bir zorunluluk. Cesurca ve mertçe beklentilerimi dile getiriyorum. Proje için hazine garantisi verilmesi önemli. Resmi talebimiz olmadı ama bazı temaslarım var. Ama zorunluluğunu da görüyorum. Bunun için zorluyoruz. Bu şunun için gerekli, proje daha az maliyetle yapılır. Ama dünyanı sonu değil” diye konuştu.

‘İNSANLARI KANDIRIYORSUNUZ BU METRO DEĞİL, SİZ HAFİF RAYLI SİSTEM YAPIYORSUNUZ’ DİYENLER ÜZÜYOR

Daha sonra söz alan Prota Mühendislik Genel Müdürü inşaat yüksek mühendisi Danyal Kubin, metro tanımına vurgu yaptı. Raylı sistemlerin çeşitleri olduğunu ancak sistemin tamamına metro denildiğini belirten Kubin, “Aslında Mersin büyük bir kent olarak yeraltı metro sistemine sahip olacak Türkiye’deki 4’üncü şehir olacak” dedi.

Mersinli olduğu için birçok kişiden kentle ilgili sürekli mesajlar aldığına da değinen Kubin, “Bana, ‘insanları kandırıyorsunuz bu metro değil, siz hafif raylı sistem yapıyorsunuz’ diye. Bugüne kadar dünyada 14 tane yeraltı metrosu ve hafif raylı sistemi tamamlamış bir şirketin genel müdürü olarak, üzülüyorum. 250’ye yakın istasyon planladık bugüne kadar, hafif raylı ile metronun ne olduğunu bizden iyi kimse bilmez herhalde bu ülkede. Hafif raylı metronun ekonomik olan tipidir. Aslında çok büyük bir farkı yok. Ama Türk Dil kurumu, ‘metro nedir?’ dediğinizde, ‘büyük kentlerde yerin altında yapılmış, ki bu çok doğru değil, semtlerarası yolcu taşıyan demiryolu’ olarak tanımlıyor.  Uluslararası tanım ise ‘şehirlerdeki yer altı elektrikli demiryolu hattı’. Metro genel bir isimdir. Hafif raylı, ağır raylı ama metro. Bu tanımı artık lütfen unutun. İzmir’de kimse hafif raylı sisteme binip geleceğim’ diyen birini duymazsınız” dedi.

YER ALTI SU SEVİYESİ RAHATSIZ EDİCİ!

Öte yandan Mersin’de metro yapılacak alanda yaptıkları biyolojik etütlere göre; 1,5 ile 8 metre arasında yer yüzünden aşağıya doğru yer altı su seviyesi olduğunu aktaran Kubin, “Bu tabi bizi rahatsız ediyor mu? Ediyor. Etmemesi mümkün değil. Keşke bunu su olmayan bir zeminde yapsaydık. Bunu bizde isteriz inşaatçı olarak ama 21. yüzyıldayız. İnsanlar Mars’a gidiyorlar. Varşova Metrosu’nu biz yaptık. Avrupa’nın en başarılı metrolarından biri seçildi ve ilk 3’e girdi. Varşova 50 santim eşelediğinizde su çıkan bir şehir. İnşaatını da Türkler yaptı. Su içinde inşaat yaptık ama hiçbir sorun yok. Kadıköy-Kartal Metrosu’nu da biz yaptık. Kadıköy İstasyonu denize sıfır mesafede. Şuan Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nda 16 istasyon var ama bizim yaptığımız istasyon su almıyor. Maliyet artıyor mu? Evet yüzde 5 civarında artıyor ama yapacak hiçbir şey yok” dedi.

Mersin’de doğu batı istikametindeki günlük yolcunun yüzde 50’sini bu hat ile taşımak istediklerini ancak Seçer’in “Kuzey ne olacak?” sorusu üzerine projenin revize edildiğini belirten Kubin, “Metronun gittiği yer kent içi anlamına gelir çünkü seyahat süreleri kısalıyor. Mezitli’den limana 20 dakikada gidebilirsiniz” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA