TARSUSLULAR’DAN SANTRALE KARŞI BİN İMZA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUSLULAR’DAN SANTRALE KARŞI BİN İMZA!


 

Biçer Enerji Elektrik ve İnşaat A. Ş. tarafından Tarsus’ta yapılmak istenen Tarsus Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali”ne karşı yöre halkı bin imza ila Kaymakamlığa itirazda bulundu!

HEDİYE EROĞLU

Tarsus’ta Yeşil Mahalle sınırları içerisinde Karabucak mevkiinde Biçer Enerji Elektrik ve İnşaat A. Ş. Tarafından yapılması planlanan “Tarsus Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali” ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanmasına yöre halkından itiraz geldi.

Tarsuslular topladıkları bine  yakın dilekçe ile Kaymakamlığa başvurarak dilekçe kuyruğu oluşturdu. Burada bir de açıklama yapan Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi

(ÇEKSAM) Başkanı Semra Kabasakal, Tarsus Belediyesi’nin de tesise karşı olduğunu belirterek, “Tarsus Belediyesi nihai ÇED Raporuna 13.01.2020 tarih ve 750 sayılı yazısıyla itiraz ederek olumsuz görüş bildirmiştir. Tesisin yapılmaması hususundaki itiraz dilekçelerimizi Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmek üzere Tarsus Kaymakamlığına verdik. Bundan sonraki süreci gerek Tarsus Belediye Başkanlığı, gerek ÇEKSAM (Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği) gerek Mahalle halkı ve muhtarları ile gerekse sivil toplum örgütleri ile birlikte takip edeceğiz ve bundan sonra da yasadan doğan haklarımızı kullanacağız” dedi.

“İSTEMİYORUZ”

Yöre halkının verdiği dilekçede, “ÇED Raporuna itirazlarımızı aşağıda maddeler halinde sunuyoruz ve bu tesisin yapılmasını gerek mahalle ve gerekse Tarsus halkı olarak istemiyoruz” denildi.

İMAR HUKUKU AÇISINDAN UYGUN DEĞİL

Dilekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi; “Mersin İli Tarsus İlçesi Yeşil Mahallesi 3067 ada 123 nolu parsel Tarsus Belediyesi imar planı sınırları içerisinde kalmakta olup 1/1000 ölçekli onaylı imar planında belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Bu nedenle belediye hizmet alanına isabet eden bu yerde böyle bir tesisin yapılması imar hukuku açısından uygun değildir.

KİRLETECEK!

ÇED Raporunun incelenmesi sırasında söz konusu tesisin biyokütle ve atıklarının yakılmasına dayalı enerji üretimi elde etmesi sebebiyle temel kirleticilerden daha kirletici olduğu tespit edilmiştir.

HASTA EDECEK!

Biyoenerji Yakım Tesisleri kent havasında bulunan zehirli gazları ve formaldehitleri yayarlar. Bu yayma neticesinde insanlarda solunum hastalıklarına yol açar aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkilidir.

Proje alanına 1900 metre mesafede Ali Oksal Ortaokulu bulunmaktadır. Okula yakın olması nedeniyle çocukların solunum yollarında hastalıkların oluşmasına sebebiyet vereceği aşikardır.

 

ORMANIN DİBİ!

ÇED Raporunun 95.sayfasında Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler belirtilmekte olup, planlanan projenin gerçekleştireceği alanın orman sayılan alanların içerisinde kalmadığı belirtilmekte ise de sözkonusu alana komşu Yeşilkuyu 110 ada 1 parselde 404.610 metrekarelik DEVLET ORMANI bulunmaktadır. Ormanın tesis olarak planlanan arsaya uzaklığı 18 metredir.

Ayrıca tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Ayın şekilde güneyde bulunan komşu parseller de tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir.

 

“İTİRAZ EDİYORUZ”

Atıkların alınacağı işletmeler incelendiğinde işletmelerin yer aldığı Meşelik, Hacıhamzalı, Çokak Pirömerli,Kayışlı,Çiftlik,Beylice Kozoluk, Yalamık,Giden,Darıpınarı,Belçınar, İbrişim, Emirler, Dadalı, Sarıkavak, İnköy, Ardıçlı, Çırbıklar, Aladağlı, Keşli, Olukkoyağı,Özbek.Belen,Topaklı,Karadirlik, Kızılçukur, Korucak Mahalleleri olup toplanan atıkların tesise ulaşımı sırasında ve ilçe genelinde gerek nakliye güzergahında ve gerekse tesisin işletilmesi sırasında aşırı pis koku problemi olacağından Tarsus ve mahalle halkı olarak itiraz ediyor ve bu tesisin yapılmasını istemiyoruz”.

 

 

Geçtiğimiz yıl 7 Mart’ta Biçer Enerji Elektrik ve İnşaat A. Ş. tarafından Yunus Emre Mahallesi Taziye Evinde yapacağı ÇED halk değerlendirme toplantısını haber alan çevreciler ve mahalle halkı toplantının yapılmasına itiraz ederek, toplantıya engel olmaya çalıştı. Uzun süre toplantının yapılmasına engel olan halka polis şiddet uygulayarak müdahale etti. ÇED toplantısını itirazlara rağmen yapan firmaya halk tepki göstermişti ve itirazları tutanağa geçirilmişti.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA