NÜKLEER KARŞITLIĞI BİLİMSEL VERİLERE DAYALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NÜKLEER KARŞITLIĞI BİLİMSEL VERİLERE DAYALI!


 

Mersin’de Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşıtlığa ilişkin projeyi yapan Rus firmanın, “Kulaktan duyma, uydurma bilgilere dayalı” açıklamasına CHP’li Halil Kara’dan tepki geldi. Kara, “Nükleer karşıtlığı bilimsel verilere dayalı!” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısında CHP’li meclis üyesi Halil Kara, ‘Mersinliler bazı şeyleri kulaktan duyma veya kulaktan dolma olarak söylüyorlar’ diyen Akkuyu Nükleer A.Ş Kamu Kurumlarıyla İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov’a cevap niteliğinde konuştu.

DEPREM DEĞİL, RANT İSSTEMİ ÖLDÜRÜYOR!

Öncelikle Elazığ’da yaşanan depremi hatırlatan Kara, “Deprem bir doğa olayı ve yalnız ülkemizde değil dünyada sık sık yaşanan bir doğa olayı. Özellikle Uzak Doğu’da günlük hayatlarında olan bir doğa olayı ve dolayısıyla ona ilişkinde önlemlerini alıyorlar. Burada bilime ve akla uygun davranmaya ve rant sistemine hizmet eden bir süreçten kaynaklı ölümlerin ve yıkımların daha çok oluştuğunu düşünüyorum. Bu önümüzdeki yıllarda belediyeler başta olmak üzere buna yönelik tutumları sergilerlerse bu tür olayların yaşanmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“NÜKLEERE TEPKİ; KULAKTAN DOLMA DEĞİL, BİLİM ÇEVRELERİNİN AÇIKLAMALARI”

Depremin ardından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Akkuyu Nükleer A.Ş Kamu Kurumlarıyla İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov’un söylediklerine cevap veren Kara, “‘Mersinliler bazı şeyleri kulaktan duyma veya kulaktan dolma olarak söylüyorlar’ diye bir açıklama geldi. 2010 yılında yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali ihalesi yapıldı ve yapımına başlandı. Akkuyu Nükleer A.Ş Kamu Kurumlarıyla İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov diye bir vatandaş. Halkı bilgilendirmek için önemli organizasyonlar yapıyorlar ama şöyle bir şey de kullandı, ‘Mersinlilerin nükleere karşı tutumları söylenti ve ön yargılara dayanıyor’ diyor. Hem 2010 yılında yapılan anlaşma ve ÇED raporu ve çeşitli üniversitelerden ve bilim çevrelerinden bu konuda kulak dolma (!) şeyleri ben de söylemek istiyorum” diye konuştu.

“AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ, DÜNYADA İLK KEZ UYGULANAN BİR SİSTEM İLE YAPILIYOR”

Kara konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu nükleer santral dünyada ilk kez uygulanan bir sistemle yapılıyor. Nedir bu; yap, işlet, devret. Bunun başka bir örneği yok. Depremle ilişkisi ne bunun. Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının sonunda yer alıyor burası. Dolayısıyla Elazığ gibi deprem bölgesi değilse bile sonuçta bir fay hattının da sonunda yer almasından kaynaklı depremle ilişkilendirilir. Daha reaktörler konulmadan inşaat yeni başlamışken 2 yerde çatlaklar oluştu ve bu çatlaklar dolduruldu. Her bir reaktörün ağırlığı 3 bin 500 ton. İkisi enerji üretecek yılda bin 200 megavat. Endüstriyel olarak kullanılacak reaktörler bunlar. ÇED raporundan aldığımız bilgiler çerçevesinde deniz suyunu 50 metre derinlikten alacak ve 50 metre derinlikten aldığı deniz suyu her bir reaktörde saatte 180 bin metre küp kullanacak suyu. Toplamda 720 bin metre küp suyu bu reaktörde kullandıktan sonra tekrar denize verecek ve denizden alırken zaten çeşitli balıklara, larvalarına gibi birçok şey kullanılmış olacak. Zaten bu canlılar zaten zehirlenmiş olacak. Denize suyun geri verilmesiyle de deniz kirlenmiş olacak. Başkanımız ilk meclis toplantılarımızın bir tanesinde ‘Ben orada yüzerim’ demişti ama pek yüzüleceğini zannetmiyorum”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA