MERSİN’DE BAKLİYATA RENKLİ KUTLAMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE BAKLİYATA RENKLİ KUTLAMA


 

Mersin’de düzenlenen Dünya Bakliyat Günü kutlama etkinliğinde renkli görüntüler ortaya çıktı. Bakliyatın stratejik öneminin vurgulandığı etkinlikte konuklara 14 çeşitten oluşan ve bakliyat ürünleriyle hazırlanan yemeklerin sunumu yapıldı.

GİZEM EKİCİ

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “10 Şubat Dünya Bakliyat Günü” dolayısıyla Mersin Ticaret Borsası tarafından “Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat” temasıyla bu yıl Mersin’de 5.’nci defa kutlama etkinliği düzenlendi.

Bir otelde düzenlenen etkinliğe; Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı etkinlikte sektör temsilcileri de yer aldı.

KIRMIZI MERCİMEK VE KURU FASULYE ÜRETİMİ ARTIRILACAK

Kutlamaya katılan TMO Başkanı Güldal, Mersin'in bakliyat açısından en önemli il olduğunu kaydetti. Bakliyatın kaynağının Anadolu olduğunu dile getiren Güldal, "Dünyanın geleceği için çok önemli bir bitki. Bu bitkinin de ilk sahibi ülkemizdir. Geçişten bu yana sofralarımızda bakliyat yer alıyor. 2017'ye kadar bakliyat alanlarında gerileme oldu. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, bakliyat alanlarındaki gerilemeyi fark etmesinin üzerine 2017'de çok ciddi radikal bir adım attı. 300 lira olan tarımsal desteği 500 liraya çıkarttı. Mazot, gübre ve diğer desteklerle beraber bakliyat üreten çiftçilerimizin dönüm başı aldığı destek miktarı 800-850 liraya ulaştı. Böylece 1 buçuk milyon tona yaklaşan bakliyat üretimine geçmiş olduk. Biz bu üretimi Türkiye olarak yapabiliyoruz ama üreticinin karşı değerini alması lazım. Bu noktada Toprak Mahsuller Ofisi MO olarak görev verildikten sonra bakliyatta özendirici, sürdürülebilir bir fiyat politikasını belirledik ve 2018-2019 yıllarında ciddi miktarda bakliyatı üreticilerden satın aldık. Stoklarımızda yeterli miktarda, fazlasıyla bakliyat ürünlerinden nohut ve mercimek var. Kırmızı mercimek ve kuru fasulyedeki üretimi arttıracağız, dengelemek için" dedi.

“BAKLİYAT; ZENGİN, FAKİR HERKESİN GIDASIDIR”

Mersin'in dünyada sayılı bakliyat merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Ö. Abdullah Özdemir de, bakliyatın besin değeri açısından oldukça zengin bir ürün olduğunu belirtti. Bakliyatın başta diyabet ve obezite olmak üzere, kalp damar rahatsızlıklarına kadar çok çeşitli hastalıklar ile mücadelede etkili olduğunu kaydeden Özdemir, "Bakliyat son derece sağlıklı bir besindir. Zengin, fakir herkesin gıdasıdır" diye konuştu.

“DÜNYADA BAKLİYATIN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR”

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hüseyin Arslan da 2016’da Dünya Bakliyat Günü ilanının ardından belirledikleri “Sürdürülebilir tarım için bakliyat” sloganının şu anda dünyada “Sürdürülebilir gelecek için bitkisel protein” şekline dönüştüğünü anlattı. İnsanın yaşaması için günde 80 gram protein yemesi gerektiğini belirten Arslan, hayvansal kaynak tüketemeyenlerin proteini alabilecekleri tek kaynağın da bakliyat olduğuna işaret etti. Arslan, “Ekosistem, çocuk beslenmesi, yaşlı beslenmesi, hasta beslenmesi gibi konular ve çevreci olması dolayısıyla bakliyatın önemi gittikçe artıyor. İnsanlığın geleceği bir ölçüde bakliyatla ilgili” ifadelerini kullandı.

“BAKLİYAT, BİR KURTARICI MUCİZE OLARAK İNSANLIĞIN İMDADINA YETİŞMEKTEDİR”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gülcan Kış da, bakliyatın sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve artan obezite oranlarına değinerek şöyle dedi: “Bakliyat, yüksek besin değeri ve sağlıklı beslenmeye katkısıyla çağımızın en yaygın sağlık sorunlarının başında gelen başta obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi kanserlerine karşı en güvenilir besinlerin başında gelmektedir. İnsanlık bir yandan obezite sorunu ile mücadele ederken, dünyada yaklaşık 1 milyar insan da yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu önemli çelişki dahi insanlığın yaşadığı sorunları anlamamızı, onlara çözüm üretmemizi gerektiren bir sorgulamayı da beraberinde getirmektedir. İşte burada yüksek besin değerinin yanında dayanıklı ve kolay muhafaza edilebilir olması nedeniyle bakliyat ürünleri, sunulmuş bir kurtarıcı mucize olarak insanlığın imdadına yetişmektedir.”

“MERSİN, ÜLKEMİZİN BAKLİYAT ÜSSÜDÜR”

Mersin’in Türkiye’nin bakliyat üssü olduğunu vurgulayan Gülcan Kış, Türkiye’de bakliyat ürünlerinin işlenmesine dair sanayinin yaklaşık yüzde 70’inin Mersin’de bulunduğunu belirterek, “Üzerinde yaşamaktan onur ve mutluluk duyduğumuz Mersin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir. Bakliyatın gen merkezi olan ülkemizin sayılı bakliyat ticaret merkezlerinden biri olan kentimizde, dünyanın hiçbir şehrinde olmadığı şekilde bakliyat sektörü kümelenmiştir. Ülkemizdeki bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70'i Mersin'de bulunmaktadır ve ülkemiz dış ticaretinin yüzde 80’i yani toplam 826 tonu güzel kentimiz üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca kentimizin toplam ihracatının yüzde 10’u sadece bakliyattan gelmektedir. Yani bakliyat, bolluktur ve berekettir. Mersin, ülkemizin bakliyat üssüdür” diye konuştu.

“BAKLAGİLLERDEN YÜKSEK KATMA DEĞER OLUŞTURACAK YENİ ÜRÜNLER YAPMALIYIZ”

Mersin Valisi Ali İhsan Su da dünya nüfusunun 2 milyardan fazlasının proteinini baklagillerden karşıladığına dikkat çekti. İnsan beslenmesinde proteinin yüzde 22’sinin de baklagillerden sağlandığına işaret eden Su, şunları söyledi:

“Baklagiller, vazgeçilmez besin kaynaklarının başında geliyor. Dünyada yaklaşık 40 milyar dolarlık yemeklik baklagil üretimi gerçekleşiyor. Ülkemiz bu konuda şanslı. Bereketli Hilal bölgesinin içinde yer alıyoruz ve baklagil üretiminde önemli potansiyele sahibiz. Tahıllardan sonra ikinci sırada geliyor. İyiyiz ama daha çok üretim için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Baklagillerden yüksek katma değer oluşturacak yeni ürünler de yapmalıyız ve yapıyoruz. Bunları piyasaya sunma seviyesine gelmeliyiz” dedi.

Kutlamada ayrıca konuklara 14 çeşitten oluşan ve bakliyat ürünleriyle hazırlanan yemeklerin sunumu yapıldı.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA