“MERSİN’DE YAŞANILAN AFETLER ‘İKLİM KRİZİNİN’ HABERCİSİDİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MERSİN’DE YAŞANILAN AFETLER ‘İKLİM KRİZİNİN’ HABERCİSİDİR”


 

Haber Merkezi

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin’de ve ülkede yaşanan afetlerin iklim krizi olduğunu söyledi. ÇMO adına yazılı bir metin yayınlayan Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, “Doğa ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin sayısının artması kamuoyunun gündemini ciddi düzeyde etkilemiş, konu ile ilgili tartışmaları beraberinde getirmiştir. Unutulmamalıdır ki afetler jeolojik, klimatik, biyolojik, sosyal ve teknolojik afetler olarak ele alınmakta, ülkemizde ve özellikle kentimizde tüm afet türleri sıklıkla görülmeye başlanmaktadır. Bu afetlerden özellikle kuraklık, sel/taşkın ve dolu afetleri en yoğun yaşanan ve çok geniş alanlarda etkili olan afetlerdir. Ülkemizde doğal vejetasyonun tahribatı, çarpık kentleşme, sel ve dere yataklarındaki yapılaşmadan kaynaklı sel ve taşkın olaylarının neden olduğu zararlar artmakta, can ve mal kaybına yol açan felaketler daha sık görülmektedir” dedi.

Afetlerin 2015 yılından beri çok fazla artış gösterdiğinin altını çizen Can, “Ele alınabilecek politika ve tedbirlerin aciliyetini ortaya koymaktadır. Örneğin Mersin’de 2017 yılında yaşanan ve 200 milyon liralık zarara neden olan sel afetinin ardından bu yıl 6-7 Ocak 2020 tarihinde yine kentin tamamını vuran sel afetinde 8 bin 386 sera, 951 bahçe, 30 bin 421 dekar tarla sel sularından etkilenmiş, ön hasar tespitine göre, 109 milyon 215 bin liralık zarar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla son yıllarda yaşanan bu afetler ‘İklim Krizinin’ Mersin’e yansımaları olarak değerlendirilmelidir” diye açıklamalarda bulundu.

Can açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

“Belirtilen afetlerin gerçekleşme nedeni ve etki alanı öngörülmediği ve hesaplanmadığı takdirde can ve mal kayıplarının ne düzeyde olacağı, kent güvenliği ve kentin dirençliliğinin sürdürülebilmesi konusunun ciddi düzeyde ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Doğal çevrenin etki düzeyi kent güvenliği yaklaşımlarını doğrudan etkilemekte hasar görebilirlik (maddi ve manevi) ve kapasite değerlendirme modelinin boyutunu tanımlayabilmektedir. Doğal afet riskini arttıran ve kentlerin doğal tehlikeler karşısında dayanıksız hâle gelmesine neden olan faktörlerin Etki-Tepki Modeli’ne uygun olarak hasar görebilirlik sürecinin unsurları olan temel nedenler, dinamik baskılar, güvenli olmayan koşullar boyutunda incelenerek ve nihayetinde ülkemizde mevcut doğal afet tehlikeleri ile birlikte hasar görebilirliğin nedenleri ortaya konulmalıdır”.

Çözüm konusunda kentlerin afetleri merkeze alan planlar yapması gerektiğini vurgulayan Can, “Çözüm konusunda da kentler artık afetleri merkeze olan kent planlaması modellerine, kritik alt yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanmasına, iklim risk yönetimlerine, bütünleşik afet planlarına bu kapsamda sel afet planlarına ve kent selleri yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak Mersin yerelinde iklim krizinin etkilerine ve afetlere daha az maruz kalmak ve kalkınmaya daha sürdürülebilir bir yaklaşım elde etmek üzere, birbirine paralel ve birbirlerini tamamlayan beş ana eylem hattı dikkate alınarak ‘iklim ve afet yönetim planı’ kurgulanabilir” dedi.  Can şu aşamaları sundu; “Toplum/ bireylerin katılımı,  kamu politika eylemleri, daha güvenli inşaat sistemleri ve kentsel gelişme kent güvenliği bağlamında bir koruma kültürü geliştirilmesi ve iklim krizine ve afetlere karşı bilinç düzeyinin artırılması”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA