KURTULUŞ YIKIM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KURTULUŞ YIKIM!


 

Mersin yine bir sel afeti yaşarken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’tan, Toroslar ve Akdeniz ilçelerinin yaşadığı sel afetlerinin önlenebilmesi için gereksiz yapıların yıkılarak, derelerin üstünün açılması uyarısı geldi!

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Meclisi’nin 2. Birleşiminin ilk oturumuna yine Mersin’de yaşana sel afeti damga vurdu. Meclis üyelerinin sel afetleri sonrası çalışmalar ve yapılması gerekenler ile ilgili konuşmalarının ardından Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’tan önemli bir çıkış geldi. Başkan Gültak, “Toroslar ve Akdeniz’in kurtuluşu: Kurtuluş yıkım!” dedi.

“ŞİMDİLİK BAZI MAHALLERİ KURTARDIK”

İki hafta önce Ankara’da Devlet Su İşleri (DSİ) genel müdürü ile bir araya geldiğini hatırlatan Gültak, “İlimizde yapılan su tahliye kanalları çok önemli. Son kanallar yapılmasaydı şuan 5 mahallemiz pert olmuştu. Fakat yeter mi? yetmez. Hala Çavuşlu Deresi’nin üstünde açılması gereken yerler var. Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştük çünkü bir an önce bazı yerlerde kamulaştırma yapılması gerekiyor. Dere yatakları ve kanalların üzerinde evler var. DSİ’nin bunları kamulaştırma şansı yok. Büyükşehir Belediyesi bunları kamulaştırdığı andan itibaren DSİ bunu programına aldı, o bölgeleri yapacak. O bölgeler yine Akdeniz ve Toroslar bölgelerini ilgilendiren ciddi çalışmaları kapsıyor. Toroslar ve Akdeniz’in kurtuluşu üstteki tüm gereksiz yapılan yapıların bir an önce kamulaştırılması ile kanallar ve dere yataklarının açılmasından geçiyor. Bunu yapmadığımız sürece çözüm yok. Şimdilik bazı mahalleri kurtardık ama devam edeceğiz” dedi.

“MERSİN’İN ALTYAPISI SIKINTILI”

Akdeniz’de özellikle Kazanlı ve Karaduvar’da ki su baskınlarına yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Gültak, “Hem Kazanlı’yı, hem Karaduvar’ı gezdik ve şunu gördük; imar yapısında, fen işleri ve kanalizasyon konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Bu bir dönemin, partinin, belediye başkanını suçlama adına söylemiyorum ortada bir vaka var. Mersin’in altyapısı sıkıntılı.

Özellikle Akdeniz ve Toroslar bölgesi daha da sıkıntılı. Biz bunlara müdahale etmediğimiz sürece bu sıkıntıları yaşacağız. İster CHP, ister AK Parti, ister HDP, ister MHP kim olursa olsun, bu altyapı değişmediği ve yağmurlar yağdığı sürece biz sorunları yaşacağız. O yüzden biz bu konuda çalışma yapmak, Büyükşehir Belediyesi’ne destek olmak zorundayız. Ben bu konuda şuan Homurlu ve Kazanlı bölgesi için 64 milyon TL hibe buldum. Hayırlı uğurlu olsun. MESKİ bu parayı alacak ve 5 kuruş ödemeden o bölgenin altyapısını değiştirecek. Bu tip hibeleri de ben buluyorum ve MESKİ’nin önünü açıyorum. Benim işim mi, hayır. Ama Mersinliysem benim işim.

DERELERİN ÜSTÜNÜN KAPATILMASINDA KİMİN İMZASI VAR?

Ayrıca Kazanlı ve Karaduvar’daki kanalları DSİ yaptı ama DSİ’nin yetkisinde değil. Ana kanallar hariç diğer tüm kanallar kanun gereği Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde. Bunları Büyükşehir’in tek tek temizlemesi gerekiyor. Biz buna da bakmıyoruz DSİ’nin arabasını da bölgeye sokuyoruz, vatandaş mağdur olmasın diye. Ama bu konuda MESKİ’nin özellikle Mezitli’de 12 dere yatağının üzerinin ev dolu olduğundan bahsediliyor. Bunları nasıl çözeceğiz? Mesele sadece Akdeniz değil, Mezitli’de de sıkıntı var. Güya yeni kurulmuş, modern bir bölge. Ama aslında değil. Her seferinde sel vuruyor orayı, vuracak da. Siz 12 derenin üzerini kapatırsanız doğa geri alır, doğa affetmez. Kim verip, imza atmış ise tarihi sorumlulukları onlara ait ama bu sefer iş büyümüş. Milyarlarca TL lazım ama buraların üzerinin açılması gerekiyor.

AKDENİZ’İN ALTYAPISI İÇİN 1,5 MİLYAR TL LAZIM!

Mesela Akdeniz altyapısını adam akıllı yapmak istiyorsak 1,5 milyar TL’den aşağı çıkmaz. Biz sel, deprem olsun istemiyoruz ama bunu çözmek istiyorsak radikal kararlar almamız gerekiyor. Yıkacağız, başka yolu yok. Yıkmadan, kanalların üzerini açmadan, dere yataklarını ortaya çıkarmadan bu iş olmaz. Bu kararlar alınmadan da biz ilerleyemeyiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA