CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: “BÖYLE ENERJİ POLİTİKASI OLMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: “BÖYLE ENERJİ POLİTİKASI OLMAZ”


 

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi ile enerji politikasını eleştirdi.

Rusya’nın, Avrupa ülkelerine bin metreküp doğalgazı 115-120 dolar civarında satarken, Türkiye’ye ise 250- 280 dolar aralığında sattığına dikkat çeken Başarır, “İki fiyat arasında büyük farklılık vardır. Uzmanlara göre bu farklılık, Türkiye’nin doğalgaz anlaşmalarını yüzde 80-85 oranında petrol fiyatlarına dayalı ve uzun vadeli anlaşmalar yapması nedeniyle kaynaklanmaktadır. Rusya’dan temin edilen doğalgaz fiyatının son derece yüksek fiyat olması, ülkemizdeki vatandaşlarımızın faturalarına da yansımaktadır. Yüksek doğalgaz faturaları nedeniyle de vatandaşlarımızın birçoğunun doğalgazı kesilmektedir. Yine Akkuyu’da inşa edilen, tamamı Rus Devlet Şirketi’ne ait olan Akkuyu Nükleer Santrali’nden elde edilecek elektriği de Avrupa’da kilowatsaati 6 Cent/Dolar civarı iken Türkiye Rusya’dan üretilecek elektriğin yüzde 50’sine kilowatsaatini 12.35 Cent/Dolar karşılığında 15 yıl boyunca alım garantisi vermiştir.

Bu çerçevede; Avrupa ülkeleri doğalgazın bin metre küpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 280 dolara almasının nedenleri nelerdir? Aradaki bu ürkütücü farkın gerekçeleri nelerdir?

Doğalgaz alımında, Avrupa ülkeleri kısa dönemli petrol endeksli anlaşmalara yönelirken, Türkiye neden uzun vadeli petrol endeksli anlaşmalar yapmaktadır?

Doğalgaz alımı için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gerekli rekabet ortamı neden ülkemizde sağlanamamaktadır?

Ekonominin dibe çöktüğü ülkemizde, halkımıza daha ucuz doğalgaz faturaları yansıması için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

Enerji yönünden bir tek ülkeye (Rusya) bu denli bağımlı olmak ileride tehlikeli sonuçlar doğurmaz mı?” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA