ANADİLDE EĞİTİM EN TEMEL HAKTIR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANADİLDE EĞİTİM EN TEMEL HAKTIR!


 

Uluslar arası Anadili Günü’nü kutlayan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, “‘Çok dilli eğitim’ eşitliğini teşvik etmek çocukların eğitim hayatlarında kognitif yönlerini güçlendirir, sadece okuldaki ilişkileri değil aynı zamanda toplum içerisinde yer alırken de kurduğu diyalogları gelişir” dedi.

GİZEM EKİCİ

Eğitim-Sen Mersin; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1999 yılında kabul edilen 21 Şubat ‘Uluslararası Anadili Günü’ nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi. 2000 yılında dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla kutlanmaya başlanan bu günden konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, sürdürülebilir bir geleceğin temini ve öğrencilerin iyi bir eğitime sahip olmaları için en önemli unsurun anadil olduğunu vurguladı.

“‘ÇOK DİLLİ EĞİTİM’ EŞİTLİĞİ TEŞVİK ETMEKTEDİR”

Muşlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kuşkusuz ki ana dilinde okuma, yazma, anlama gibi temel kabiliyetlerin öğrenilmesiyle birlikte öğrencilerin diğer dillere de öğrenimlerinde yer vermeleri başarılı bir eğitim hayatı sürmelerinde büyük rol oynamaktadır. Çocukların anadilinde eğitim görmeleri kültürel kimliğinin, kişiliğinin ve kendisine saygısının gelişmesi açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda eğitim hayatlarında bilişsel yönlerini güçlendirmesi, öğrenme ve öğretme ilişkisinin artması, öğretmen ve öğrenci arasındaki diyalogun gelişmesi için ‘çok dilli eğitim’ eşitliği teşvik etmektedir. Bu sayede eğitime erişim, toplumda yer alma, eylemde bulunma, yeni bilgiler edinme kolaylaşmaktadır. Bunun sebebi, ‘çok dilli eğitim’ eşitliğini teşvik etmek çocukların eğitim hayatlarında kognitif yönlerini güçlendirir, sadece okuldaki ilişkileri değil aynı zamanda toplum içerisinde yer alırken de kurduğu diyalogları gelişir.”

“HALKLARIN ANADİLLERİNİ, TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ, İNANCINI YOK SAYAN VE ASİMİLE”

Yıllardır uygulanan diller, kültürler, inançlar karşısında uygulanan yasakların AKP iktidarıyla sürdürülmeye devam ettiğini belirten Muşlu, “Bugün, anadilinde eğitime erişemediği için kimlik çatışması içerisinde olan, eğitim gördüğü dile entegre olamadığı için mağduriyet yaşayan çocukların sayısının artmasına sebeptir. Öyle ki, MEB’in dönüşüm planı olarak açıkladığı ‘2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde de çocukların yaşadığı bu mağduriyeti giderecek, anadilinde eğitime erişim için kolaylık sağlayacak herhangi bir eylem programı sunulmamıştır. Açık bir şekilde ifade edecek olursak, eğitim politikaları bu topraklarda yaşayan farklı dilleri, lehçeleri reddeden, halkların anadillerini, tarihini, kültürünü, inancını yok sayan ve asimile eden sonuçlar ortaya çıkarmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’DE SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL”

Türkiye’de sadece Türkçe değil; Kürtçe, Arapça, Lazca, Hemşince, Çerkezce, Rumca, Gürcüce gibi dillerinde olduğuna değinen Muşlu, “Milyonlarca çocuğun kendi anadillerinden koparılmadığı bir ortamda eğitim görmeleri en temel haklarıdır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde anadilinde eğitim ve öğretim hakkı anayasal güvence altındayken, Türkiye’de bu hakların güvence altında olmasından bahsetmek söz konusu değildir” diye konuştu. İki temel unsura değinen Muşlu, “Birincisi, bireyin anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biridir. İkincisi, ‘anadilinde eğitim’ eğitim biliminin temel ilkelerindendir. Bu iki unsura yasaklarla ve tepkilerle karşı çıkarak aslında bireylerin kendi anadillerinde eğitim almasını engelleyerek en büyük insan hakkı ihlallerinden biri gerçekleştirilmektedir” dedi.

“TÜM DÜNYA HALKLARININ ANADİL DÜNÜNÜ KUTLUYORUZ”

Muşlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü;  “Eğitim-Sen, bilimsel, laik, demokratik, cins eşitlikçi, kamusal, parasız eğitimin ayrılmaz bir parçası olan anadiller üzerindeki sınırlamalara da son verilmesi, her bireyin kendi anadilinde eğitim alması önündeki tüm engellerin kalkması için mücadelesini sürdürecektir. Eğitim Sen olarak, dillerin sınırlandırılmadığı, farklı dillerin ve kültürlerin özgürce, nesilden nesile aktarılarak yaşatılması, gelişmesi adına tüm dünya halklarının 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü’nü kutluyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA