İMO’YA İLK KADIN BAŞKAN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İMO’YA İLK KADIN BAŞKAN


 

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi yeni başkanını seçti. Daha önce hiç kadın başkan olmayan Mersin Şubesinde 2 adayın da kadın olması dikkat çekti. Yapılan yoğun seçimin ardından seçimi Gülçin Barbaros Ak başkanlığındaki pembe liste, blok ve tüm halinde kazandı.

GİZEM EKİCİ

Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliğine bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi 15’inci Genel Kurul seçimini yaptı. Pembe ve mavi listelerin aday olduğu seçimlerde, gündeme niteliksiz eğitim ve işsizlik konusu oturdu.

Mersin’de temsilciliğini aldığı yıllardan itibaren hiçbir zaman kadın yönetici olmayan İMO’ya bu yıl aday olan 2 kişinin de kadın olması dikkat çekti. Hangi aday kazanırsa kazansın Mersin Şubenin ilk kadın başkanı olacağı için heyecanlı olduklarını belirten adaylar şunlar; Çağdaş Mühendisler Grubundan aday olan Gülçin Barbaros Alp pembe liste ile aday olurken, Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubundan aday olan Seda Can Bengi ise mavi liste ile adaylığını duyurdu.

“İŞSİZ MÜHENDİSLERLE YAKIN ZAMANDA DAHA ÇOK KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”

14’üncü dönem İMO Mersin Şube Başkanı Halil Deveden, inşaat mühendislerinin yaşadığı sorunlara değinen bir konuşma yaptı. Yanlış yatırımların yapıldığını vurgulayan Deveden, “Kamu yatırımlarına ayrılan bütçe daralmakta, inşaat sektörünün motoru olan kamu yatırımlarının durma noktasına gelmesiyle meslektaşlarımız son derece vahşi çalışma koşullarına mahkum edilmekte. Binlerce yeni mezun meslektaşlarımız işsizlik tehdidi ile karşı karşıya bırakılmaktadır. İşsiz mühendis sayısının fazla olması işverenler tarafından bir tehdit unsuru olarak kullanılmakta. Bugün yaklaşık olarak birliğimizde kayıtlı 140 bin inşaat mühendisi var. Şubemize 2 yıl içerisinde 250 meslektaşımız katıldı, bu sayı giderek artıyor. Eğitim sistemi çok problemliyken, yeterli kalitede inşaat mühendisliği eğitimi yapılmazken, inşaat mühendisi sayısının bu kadar artası ciddi bir sorundur. Sanayileşme, kalkınma ve istihdam politikaları sorun yumağı olan Türkiye’de inşaat mühendisi sayısının bu kadar çok olması sorun. Açılan üniversitelerin çoğunun laboratuarı ve öğretim üyesi yok. İşsiz mühendislerle yakın zamanda daha çok karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Emeklilik konusunun ise ayrı bir sorun olduğunu söyleyen Deveden, “Emekli olan arkadaşlarımız alandan çekilemiyor. Çünkü emekli maaşları geçinebilecek düzeyde olmadığı için insanlar neredeyse hayatlarının sonuna kadar sistemin içinde kalmak için çaba harcıyorlar. Türkiye’de her geçen gün meslek alanlarımızda yıpranmalar oluyor. Şu anda hiçbir mühendisin özel sektörde iş güvencesi yoktur. Meslektaşlarımızın çoğu çocuğunun geleceği için inanılmaz bir panik halinde olduğunu fiili olarak görebiliyoruz. Kriz zamanında birçok arkadaşımız ücretsiz çalıştı. Çünkü işten ayrılması mümkün değil, iş yok” dedi.

 

“ODAMIZ GÜCÜNÜ ÜYELERİNDEN ALMAKTADIR”

Yaşanan sorunların dayanışma ile aşılmasının mümkün olduğunu söyleyen Deveden şu şekilde konuştu; “Ülkemizin nitelikli güçlü bir inşaat mühendisliğine ve meslektaşlarımızla güçlü bir meslek örgütüne ihtiyacı olduğuna inanıyorsak, mesleğimizi itibarsızlaştırmak, odamızı tepkisizleştirerek kamusal denetim alanlarını kapatmak amacıyla gerçekleştirilen mevzuat değişikliklerine karşı direnme hakkımızı mesleğe ve meslek odamıza sarılarak hayata geçirebiliriz. Eşitlikçi, adaletli, refah seviyesi yüksek bir toplumsallığın yaratılması, güvenli ve efektif yaşam sorumluluğunu omuzlarında taşıyan inşaat mühendislerinin tek meslek örgütü İMO’dur. Odamız gücünü üyelerinden almaktadır.”

BAŞ KONU: İŞSİZLİK

Adayların kendini tanıtmasından önce geçmiş dönem hakkında konuşmak isteyenler söz hakkı verilen toplantı da en çok değinilen konu işsizlik oldu. Yanlış yatırımların yapıldığını da eleştiren üyeler, sorunun dayanışma ile aşılması gerektiğini ama odada bir dayanışmanın olmadığı belirttiler. Özellikle son dönemlerde üyeler ve meslek odaları arasında kopukluk olduğunu söyleyen İMO üyesi Aydın Kaynar, “Oda borcunu üyeye ödemezse, üye de odayı bırakır. Etrafımızda bir havalimanı inşaatı var, nükleer santral var, metro projesi var. Bizlerin inşaat mühendisleri olarak bu projeye sahip çıkma ve söz söyleme hakkını elde etmemiz gerekiyor. Buralarda saha gezileri yaparak hem gençlerin eğitimine katkı sağlamalıyız, hem de bu konularda yetkin kişilerin düşüncelerini bilmeliyiz” diye eleştiri sundu. Bu eleştiriye yanıt veren Deveden ise, nükleer santral inşaatına teknik gezilerin imkansız olduğunu, nükleere karşıt bir duruş sergilediklerini söyleyerek teknik gezinin mümkün olmadığını söyledi.

“ETKİ ALANININ ARTTIRILMASI VE LAYIK OLDUĞU GÜCE TEKRAR ULAŞTIRILMASI GEREKİR”

Aday listelerin açıklanmasının ardından adaylığıyla ilgili konuşma yapan mavi liste adayı Seda Can Bengi, “Ülkemizin ekonomik ve insan hakları konusunda sancılı günlerden geçtiği bu zorlu süreçte Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, demokratik Türkiye’nin mihenk taşlarından birisidir. Sahibi olduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası faaliyetleri yeniden yapılandırılarak; etki alanının arttırılması ve layık olduğu güce tekrar ulaştırılması gerekir. Şubemiz coğrafik özellikler açısından kritik özelliklere sahip Mersin’in; ekonomik, ekolojik ve sosyal sorumluluk alanlarında etkili projeleri hayata geçirmeye ve üyelerimizin hakları konusunda daha duyarlı olması gerekiyor. Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda hedefimiz; asil bir yaşam, meslektaşlarımızın hakları ve sorumlulukları, bağımsızlığımız, çevreye ve çocuklarımızın geleceğine olan saygımız, üyelerimizin kaynaştırılması, meslektaşlarımızın iş olanaklarının arttırılması ve geliştirilmesi olmalıdır” diye konuştu.

“BEN DEĞİL, BİZ”

Mersin Şubesinin daha etkin, daha dinamik ve daha üretken olması gerektiğini vurgulayan Bengi,  “Bu yapılırken göz ardı edilmemesi gerekenler şöyledir; şubemize emek vermiş insanların bilgi birikiminden faydalanmak, hizmet için enerji dolu meslektaşlarımızın önünü açmak, mesleki yozlaşmadan uzak güçlü bir yönetim oluşturmak. Bizler inşaat mühendisleri olarak din, dil, ırk, mezhep gibi kavramları gözetmeden bölünmez bütünlüğümüzü saygılı ve meslektaşlarımızın ciddi oranda desteğiyle örnek bir şube olmalıyız. Şubemizin 2 binden fazla üyesiyle büyük bir sivil toplum örgütü bakış açısıyla yönetilmesi, gelirlerinin arttırılması ve üyelerimize daha çok bilgi, eğitim ve seminer ile sosyal aktivitenin düzenlenmesinin önünün ivedilikle açılması gerekmektedir. Birliğimiz güçlü duruşuyla ve güçlü sinerjisiyle bulunmuş olduğu coğrafya da layık olduğu yere taşınmalıdır. Bu ortak amaçla hedefe ulaşmak aynı dili konuşmakla mümkün olacaktır. Kişisel olarak ifade etmeye çalıştığım yeni oluşum ‘Ben değil, biz’ anlayışıdır. Bu doğrultuda misyonumuz emek veren herkesi, her görüşü, her etnik yapıyı kucaklayan, hümanist, gönüllülük esasına dayalı, dürüst ve şeffaf yönetim anlayışına sahip bölgemizdeki idari makamlar ve belediyeler ve odalar ile uyumlu çalışmaktır” dedi.

“BUGÜNE KADAR İÇİ BOŞ, TUTULAMAYACAK VAATLER VERMEDİK”

14’üncü dönemde de genel kurulda görev yaptığını söyleyen pembe liste adayı Gülçin Barbaros Ak, bu süreçte kadın yönetici sayılarını 2’ye katladıklarını söyledi. Kadın çalışmalarına özellikle ağırlık vereceklerini belirten Ak, “Bugüne kadar içi boş, tutulamayacak vaatler vermedik. Her zaman meslektaşımızın yanında ve yararına olacak şekilde takip ettik. Önümüzdeki dönem için de ‘gelişim’ diyerek yola çıktık. Kadın yönetici sayısını 2’ye katladık. Yeni mühendis iş alanı, istihdam araştırmaları yapacağız” diye açıklama yaptı. Seçilirse gurup arkadaşlarıyla birlikte 2 yıllık çalışma programlarını hazırladıklarını da belirten Ak, “Önümüze gerçekçi ve tutarlı hedefler koyduk. Odamızın beklentilerinin ve biz gençlerden beklenen sorumluluk bizim için çok önemli. Bu çerçevede; bilişim konusuna eğilmeyi ve birlik ve beraberliği sağlayıcı unsurlardan biri olarak haberleşmeyi önemsiyoruz. Daha aktif sosyal medya ile etkin iletişim içerisinde, aynı zamanda meslektaşlar arasında dayanışma ve kaynaşmayı sağlayacağız. İnşaat mühendislerimizin deneyimlerinin daha etkin olmasını istiyoruz. Farklı ve aynı uzmanlık alanlarındaki meslektaşların buluşturulması ve uzmanlık alanlarının tanınmasına yönelik eğitimler yapacağız” dedi.

“GENÇ İMO BİZİM GELECEĞİMİZ”

Genç mühendislerin odada daha çok bulunmasına önem verdiklerini söyleyen Ak, “Genç mühendislerimizin maalesef ekonomik ve güncel durumlar nedeniyle sıkıntılar yaşadığının farkındayız. Bu yüzden serbest piyasa koşullarındaki olumsuzluklardan minimum şekilde etkilenmeleri sağlayıcı olarak istihdam olanaklarının araştırılması, iş arayan ve işverenlerin buluşturulması, özgeçmiş ve mülakat teknikleri eğitimleri hedefliyoruz. Genç İMO bizim geleceğimiz. İnşaat mühendisliği öğrencilerimizin, üniversite aldıkları eğitimleri destekleyici olarak mesleki eğitimler, proje yarışmaları, teknik geziler, sosyal etkinlikler olmazsa olmazlarımızın arasında” dedi.

PEMBE LİSTE KAZANDI!

Toplantının ardından yapılan seçimin kazananı olan pembe liste seçimi blok halinde ve tüm liste olarak kazandı. Bir önceki dönemde de yönetim kurulunda olan ve tecrübeli olan Gülçin Barbaros Ak, 15’inci dönem İnşaat Mühendisleri Odası başkanı seçildi. Gençlere ve özellikle kadınların yönetimde söz hakkına sahip olmasını istediğini belirterek başkan koltuğuna oturan Ak, seçim sonucundan mutlu olduğunu belirtti.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA