ECZACILARDAN DENETİM ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ECZACILARDAN DENETİM ÇAĞRISI!


 

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, insanların zaruri ihtiyaçlarını ve kaygılarını fırsata çevirmek isteyenlerin hızla çoğaldığını söyleyerek, “Söz konusu ürünlerde stok sıkıntısı ve fahiş fiyatlar oluşmaya başladı. Fiyatlar ilgili denetimler artmalı” dedi. Sağır ayrıca vatandaşlara “Eczanelere gelmeyin” çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

Türkiye Eczacılar Birliği 25. Bölge Mersin Eczacı Odası, 2019 yılının son aylarından itibaren dünyayı etkisi altına almaya başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Pandemi ilan ettiği Covid-19 hakkında basın açıklaması düzenledi.

Çok fazla yanlış bilgiden dolayı insanların telaşa düştüğünü söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı özgün Sağır, “Tabi ki tedbirli olmak gerekiyor ama tedbirli olurken de telaşlı olmamak gerekiyor. Çünkü telaş birçok hatayı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü bu iş çok ciddi bir şekilde takip ediyor” dedi.

“VATANDAŞLAR TARTILMAK İÇİN ECZANELERE GELMESİN”

DSÖ’nün verilerini paylaşan Sağır şunları söyledi, “343 bin 414 kişiye hastalık bulaşmış durumda, bunların 14 bin 776’sı ölümle sonuçlandı. 99 bin 66 kişi de tedaviye yanıt verdi iyileşti. Türkiye’deki durum ise hastalığın bulaştığı insan sayısı bin 236 ve ölümle sonuçlanan kişi sayısı 30. Umut ediyoruz ki bir an önce tedbirler daha hızlı alınır ve bu anlamda daha fazla insanımızı kaybetmeyiz. Sağlık çalışanları olarak en büyük risk altında olanlardan biri de bizleriz. Çünkü eczanelerimiz de her gün birçok hastayla karşı karşıya kalıyoruz. Tabi biz sağlık ordusu olduğumuz için görevden kaçacak halimiz yok. 7/24 hizmetimizi sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşımızdan da bizden hizmet alırken bazı konularda daha dikkatli olmasını istiyoruz. Yani bu aralar eczanelere tartılmak için gelmesinler. Hastalık belirtilerinden birisini taşıyan vatandaşlar ise çekinmeden bu konuda tetkik yaptırmaya gitsinler”

“FİYATLAR İLGİLİ DENETİMLER ARTMALI”

Basın açıklamasını okuyan Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Volkan Yıldız, “COVID-19 ile mücadele tüm ülkelerde başta sağlık çalışanlarının çabaları olmak üzere tüm imkânlar kullanılarak yoğun bir şekilde devam ediyor. Bizlerde bu süreçte 900’ü aşan eczacısı 679 eczanesi ve bini aşan eczane teknisyeni ile halkın en yakın sağlık danışmanları olarak aralıksız bir şekilde eczanelerimizde hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bu süreçte hastalarımızın ilaç, maske, dezenfektan, kolonya, takviye edici gıda vb. ihtiyaçlarını karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Süreci yakından takip edenlerin bildiği gibi bu dönemde piyasada ürün temini ve depoların stoklarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Maalesef bu dönemde insanların zaruri ihtiyaçlarını ve kaygılarını fırsata çevirmek isteyenler hızla çoğaldı. Söz konusu ürünlerde stok sıkıntısı ve fahiş fiyatlar oluşmaya başladı. Ürün temin etmekte yaşadığımız sorunların yanı sıra temin edilebilen ürünlerin bile katlanan fiyatlarla eczanelere verilmeye çalışılması hem bizi hem ürüne ulaşmaya çalışan hastalarımızı mağdur etti. Kaldı ki bu süreçte piyasada dolaşan, internette satışa sunulan ürünlerin hangi koşullarda, nerde ve nasıl üretildiği bile denetlenmeden fahiş fiyatlarla satıldığını üzülerek takip ettik. Siyasi otoritenin ilerleyen zamanlarda aldığı tedbirler kısmi rahatlama sağlasa da konu ile ilgili denetimlerin artması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPIYORUZ”

Yıldız konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Biz Eczacılar, Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları ve halka en yakın sağlık profesyonelleri olarak 7/24 eczanelerimizde, halkımıza en doğru ürünü en doğru bilgi ile vermeye ve hizmet sunmaya devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlarda en önemli şeyin ‘doğru bilgi ve bilgilendirme’ olduğunu görüyoruz. Bu nedenle gerek eczanelerimize astığımız afişler ile gerekse sosyal medya dahil tüm imkanlarımızla yaptığımız bilgilendirmeler ile, halkın en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar bu anlamda da üstümüze düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Kronik rahatsızlığı olan hastalarımızla ilgili yapılan düzenleme ile hastalar raporlu ilaçlarını, raporları 01.03.2020 tarihinden itibaren bitmiş olsa dahi süresi uzatılmış varsayılarak hekime başvurmadan 1 aylık dozlarda eczanelerden temin edebilmektedir. Bu uygulama ile sağlık merkezlerinde virüs bulaşma riskinin asgariye indirilmesi, kronik rahatsızlığı olan hastaların korunması hedeflenmekle birlikte, gerçekleşen yeni uygulama eczanelerimizi riskli alanlar haline getirmektedir. Korunmakla ilgili tedbirleri Oda Yönetim Kurulumuz ve komisyonlarımızın çalışmaları ve gerçekleştirdiği görüşmelerle almaya çalışıyoruz.”

BİLİNEN YANLIŞLAR!

COVID-19 Virüsü ile ilgili DSÖ’NÜN açıkladığı bilinmesi gereken temel şeylerden bahseden Yıldız şunları söyledi;  “COVID-19 her tür iklimde bulaşabilir, koruyucu önlemler alınmalıdır. Soğuk hava ve karın COVID-19’ u öldürebileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Sıcak banyo yapmak COVID-19’ a yakalanmamızı engellemez. COVID-19 sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşmaz. El kurutma makineleri COVID-19’u öldürmede etkili değildir. Ultraviyole dezenfeksiyon lambası cilt tahrişine neden olabileceğinden el veya cilt sterilizasyonu için kullanılmamalıdır. Vücudunuzun her yerine alkol veya klor püskürtmek, vücudunuza girmiş olan virüsleri öldürmez. Zatürreye karşı aşılar sizi yeni COVID-19’ a karşı korumaz. Ama bu aşılar solunum yolu hastalıklarına karşı sağlığınızı korumak adına önemlidir. Bilim insanları COVID-19’ a karşı aşı geliştirmeye çalışıyor. Burnu düzenli olarak serum fizyolojik ile yıkamanın COVID-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağladığıyla ilgili bir kanıt yoktur. Sarımsak yemenin insanları COVID-19’ dan koruduğuyla ilgili bir kanıt yoktur. Yeni COVID-19 her yaştan insana bulaşabilir. Yaşlı ve kronik hastalığı olan insanlar virüsle ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasızdırlar. Antibiyotikler COVID-19’ un tedavisi veya önlenmesinde etkili değildir.”

65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR; DİKKAT!

Yıldız, kronik hastalığı olan ve 65 yaşın üzerinde olan vatandaşların sokağa çıkmalarının sınırlandırılması konusunda önlemleri şu şekilde açıkladı; “Elleri sabunla sık sık ve en az 20 saniye yıkayarak. Su ve sabunun bulunmadığı ortamlarda alkol içerikli dezenfektanlar kullanarak. Ellerimizle özellikle yüz, göz, ağız ve burun temasından kaçınarak. Hapşırma ve öksürme esnasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendil veya dirsek içiyle kapatarak. Tokalaşma, öpüşme, sarılma gibi yakın temas durumlarından kaçınarak. Kalabalık ortamlardan uzak durarak. Sosyal ilişkilerimizde 1 metre mesafesi kuralına uyarak. Mecburi haller dışında evde kalmayı tercih ederek. Bilimsel yaklaşımdan uzak sosyal medya paylaşımlarına itibar etmeyerek. Hekim ve Eczacınıza danışmadan, gereksiz ilaç kullanımından kaçınarak. Bilimsel kanıta dayalı olmayan ilaç reddi veya ilaç tavsiyelerine doktorlarının bilgisi dışında itibar etmeyerek. Doğru bilgilenme için ilgili sağlık otoritelerinin duyurularını izleyerek. Süreci takip etmeleri, paniğe kapılmayarak tedbirli olmaları gerekmektedir.”

ECZACILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yıldız, eczacıların ve eczane çalışanlarının halk sağlığının korunması amacıyla alması gereken tedbirler açısından ise 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların dikkat edeceği unsurların yanı sıra şunları da ekledi; “Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimiz sorumluluklarının bilincinde ve paniğe kapılmadan hasta ve hasta yakınlarının endişe ve kaygılarını giderici yaklaşımlarla tedbir ve önlemlerini alarak. Hastalığın bulaşma riskini azaltmak amacıyla eczanelerinde hastaların birbirinden en az 1 metre aralıklarla bulunmalarını sağlayacak düzenekler kurarak, eczane içinde aynı anda bulunan hasta sayısını minimuma indirerek. Eczane hizmet saatleri içinde dezenfektan, maske gibi koruyucu önlemler kullanarak kendilerini korumalarının yanı sıra hijyen koşullarını oluşturup ortam dezenfeksiyonunu sağlayarak. Ortamı sık aralıklarla havalandırarak. Gerekli hallerde el antiseptiği kullanarak. Eczanede kullandığımız klavye, mouse, kasa, pos cihazları, çekmeceler, kapı kolları gibi sık temas edilen yüzeylerin kısa aralıklarla dezenfekte ederek. Bilimsel dayanaktan yoksun söylem ve pratiklerden kaçınarak ilgili sağlık otoriteleri ve meslek örgütlerinin duyuru ve yayınlarını takip etmeleri sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması açısından önem arzetmektedir.”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA