KUAFÖRLER ‘FIRSATÇI’ DEĞİL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KUAFÖRLER ‘FIRSATÇI’ DEĞİL!


 

Salgın nedeniyle 50 gündür kapalı olan kuaför ve berberlerin fiyat artışı yapmadığını söyleyen belirten kuaför Ali Katırcı, “Hiçbir meslektaşımın bu süreçte fırsatçılık gibi zam yapmadı” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Kuaför ve berberlerin 50 gündür kapalı olduğu süreç içerisinde yaşananları anlatan Kuaför Ali Katırcı, en çok yaratılan algıdan rahatsız olduklarını belirtti. Mersin’deki 2 bine yakın kuaförün yaşadıklarını gazetemize anlatan Katırcı, belediyeden ve meslek odalarında da taleplerini dile getirdi.

Salgın kapsamında 50 günlük sürecin kuaför ve berberler için çok zorlu geçtiğine değinen Katırcı, “Sağlık Bakanlığının yayınlanmış olduğu talimatla salonlarımız kapatıldı. 11 Mayıs gününe kadar erkek berberi ve bayan kuaförleri kapalı kaldı. Bu süreç içerisinde çok sıkıntılar çekti meslektaşlarımız. Şu anda çalışıyoruz ama istediğimiz seviyede değil işlerimiz. Bu süreçte görsel ve yazılı basında çok ciddi bir algı yönetimi yapıldı. Bizde bu algı yönetimine karşı elimizden geldiği kadar mücadele ediyoruz ama yeterli gelmediğini düşünüyoruz” dedi.

“FIRSATÇILIK VE ZAM YAPILMADI”

Özellikle fiyatlarda çok büyük artışlar yapıldığı yönündeki haberlere vatandaşın biat etmemesi gerektiğini vurgulayan Katırcı; “Kriz zaten vardı, bütün meslektaşlarımız zor süreçten geçiyor. Yine de hiçbir meslektaşımın bu süreçte zam yaptığını ve yapacağını düşünmüyorum. Görüştüğümüz birçok arkadaşımız 1 yıldır kullandığı fiyatları kullanıyor. Zam yapılmadığı ortada ama öyle bir algı yaratıldı ki sanki bütün kuaförler 11 Mayıs’ı bekliyordu ve ciddi bir zam yapılmış gibi konuştular. İnsanları müşterilerimizi dükkanlardan kaçırmak için böyle bir algı yaratıldı ve hiçbir şekilde doğru değil. Hiçbir meslektaşımın bu süreçte fırsatçılık yapmadı ve zam yapılmadı” dedi.

Yaşanılan süreçte kuaförlerin değil tedarikçi firmaların fırsatçı davrandığını söyleyen Katırcı, “Özellikle tek kullanımlık ürünlere ciddi zam yapıldı. Onlarda ‘ham madde bulamıyoruz’ diyorlar ama daha önce 50-60 TL’ye aldığımız bir maskeyi 150 TL’ye bile aldığımız oldu. Çok ciddi zamlar yaptılar. Ama bugünlerinde geçeceğini unutmamaları gerek, yarın yine bizlerle çalışacaklar ve bu yaptıklarından pişman olacaklar” diye konuştu.

“MESLEK ODAMIZIN ŞU ANA KADAR BİR DESTEĞİNİ GÖRMEDİK”

Meslek odalarının yaşanan süreçte kendilerine bir yardımda bulunmadığını söyleyen Katırcı, “Meslek odamız bu süreç içerisinde sadece ve sadece Mersin Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu erzak kolilerini kuaför arkadaşlarımıza ulaştırdı. Bazıları aldı ve alanlar ihtiyacı olan kişilere dağıttılar. Onun dışında odamızın şu ana kadar bir desteğini görmedik. Kiralar konusunda da bir yaptırım olmadı. Bazı şehirlerde bu konuda yardımcı olan belediyeler oldu ama burada bir şey yapılmadı. Bazı belediyeler ise berber ve kuaför arkadaşlarımıza aylık bin TL nakdi yardım yaptılar. Mersin’de bunları görmedik. Ben bireysel olarak böyle bir talepte bulunmadım ama Mersin’deki bütün meslektaşlarımızın böyle bir beklentisi oldu ama hiçbir yardım yapılmadı” dedi.

“MERSİN’DEKİ KUAFÖRLERİN YÜZDE 90-95 YETERİNCE HİJYENİK”

Haber programında berberler ve kuaförler hakkında tırışkadan diyen kişinin sözünü hatırlatan Katırcı, “Kınıyorum o kişiyi. Aynı zamanda öyle bir imaj yaratılıyor ki medyada sanki bütün tehlike biz kuaförlerden yayılıyor gibi. Bütün sıkıntılar biz kuaförlermişiz gibi anlatılıyor. Kuaförler hem sosyal mesafeye hem de hijyen kurallarına en çok riayet eden meslek grupları. Asla meslektaşlarımın hijyen kurallarına uymadıkları yönünde yaratılan algıyı kabul etmiyorum. Virüsten önce de zaten sterildik. Mersin’deki kuaförlerin yüzde 90-95 yeterince hijyenik. Çok temiz kuaför arkadaşlarımız var. Hatta ve hatta bunun üzerine mecbur koşulmayan önlemleri de alıp kendilerini ve müşterileri iyice korumaya alıyorlar. Örneğin ateş ölçer zorunlu değil ama alıp salonunda kullanan arkadaşlarımız var, açık havada işlem yapan arkadaşlarımız var. Buna rağmen bütün hastalıklar, virüs bizden geliyormuş gibi algı yaratılıyor. Sebeplerinin araştırılmasını istiyoruz” dedi.

“BİZ DAHA GÜVENLİYİZ”

Covid-19 konusunda kendilerinden daha tehlikeli meslek gurupları olduğunu belirten Katırcı, “Dönüp baktığınızda bir diş hekimi bizden daha yakın çalışıyor. Marketten alışveriş serbest ve sizden önce eldivensiz kimler elledi bilemiyorsunuz. Dolmuşa binip para alışverişi yapıyorsun. AVM’ler açıldı ve insanlar kimin dokunduğunu bilmediği kıyafetleri deniyorlar. Onları baz aldığımızda biz daha güvenliyiz. Unutulmaması gerek ki ‘Biz yüz yüze çalışmıyoruz, arkadan çalışıyoruz.’ Kaş bıyık alınırken yüz yüze yakın mesafe olduğu için o işlemleri de uygulamıyoruz zaten. Müşteri ile temasımız sadece saçı ile sınırlı kalıyor. Salonlarımızda tehlike olduğunu hiç düşünmüyorum. Gelen müşterilerimizde zaten çok bilinçli ve önlemlerini alarak geliyor” diye konuştu. 

KUAFÖRLER YARDIM BEKLİYOR

Taleplerini yineleyen Katırcı, “İnsanları daha bilinçli yönlendirmek gerekir. Taraf tutmadan insanların daha doğru bilgilendirilmesi gerekir. Biz kuaförler ve berberler üzerinden virüs yayılıyormuş gibi algı yaratılmasın.  Belediyeler birçok şehirde hijyen seti verdi. Bunu kuaför ve berber arkadaşlarımıza da yapmaları gerekir. Birçok berber ve kuaför arkadaşımız zor durumda onlara da belediyelerin yardım etmesini bekliyoruz” dedi. Yaşanılan sürecin ders niteliğinde olduğunu belirterek, tekrar yaşanmaması için önlemlerin önemli olduğunu vurguladı.

EVDE SAÇ BOYAYANLAR DİKKAT!

Evde saç boyanması konusunda da özellikle uyarılarda bulunan Katırcı, “Şu anda televizyonlarda kuaföre gidilmesin evde saç boyansın diye sık sık görüş veriliyor. Ama bunu söylerken evde saç boyandığında ne gibi sıkıntılar yaşanacağını da söylemiyorlar. Örneğin profesyonel bir destek almadan evde saç boyanırsa kesinlikle saç derisinde çok ciddi bir tahribat olacaktır, saç dökülmesi çok ciddi boyutta olacaktır ve saçların kuruması ve kırılması kesin olacaktır. Bu da ilerleyen zamanlarda saçların uzamamasına ve kırılmasına sebep olacak. Şimdiden kadınlar geliyor saçları yanmış, yıpranmış ve kurumuş halde. Deri açıklıkları meydana gelen müşterilerimiz geliyor. Bilinçli müşterilerimiz bizleri telefonla arayarak nasıl boyayacaklarını bize sordular. Bütün meslektaşlarım yardımcı oldu. Bunu yapmak yerine bilinçsizce boyaları karıştırmaları ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA