350 MİLYON TL DAHA BORÇLANMAK İSTİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

350 MİLYON TL DAHA BORÇLANMAK İSTİYOR!


 

Geçen yıl 164 milyon TL borçlanma yetkisini yaklaşık 6 ayda alan Başkan Vahap Seçer, iktidar ile gerilim yaşadığı şu günlerde yeniden Büyükşehir için 250 ve MESKİ için 100 milyon TL olmak üzere 350 milyon TL’lik borçlanmak için startı yarın yapılacak olağanüstü meclis toplantısında verme hazırlığında!

HEDİYE EROĞLU

MHP’li Burhanettin Kocamaz’dan, 31 Mart’ta koltuğu 3 milyar TL’ye yakın borçla devralan ancak geçmiş dönemin incelenmesi çağrılarına istenilen yanıtı bir türlü vermeyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Vahap Seçer, ikinci görev yılında yeniden borçlanma talebiyle meclisi olağanüstü toplama hazırlığında.

İlk yıl yaklaşık 164 milyon TL’lik borçlanma yetkisi alabilmek için yaklaşık 6 aylık bir mücadele sergileyen ve mecliste sandalye üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı’nda AKP’li üyelerin çekimser kalması ile oluşan çatlak sayesinde yetki alabilen Başkan Seçer’in, özellikle iktidar ile gergin günler yaşadığı bu süreçte borçlanma yetkisi talebinin yine uzun bir maratona dönüşmesi bekleniyor

İŞTE MECLİS GÜNDEMİ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Kasım 2019’da onay verdiği 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin, İller Bankası ya da ticari bankalardan yapılması için 2020 yılı Mart ayında meclis üyelerinden onay isteyen Başkan Seçer’in bu talebi korona virüs nedeniyle görüşülemedi. Aradan geçen süreçte meclis toplantılarının yapılamaması nedeniyle borçlanma talebi askıda kalan Vahap Seçer, valilikten aldığı özel izinle meclisi yarın olağanüstü toplantıya çağırdı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeni tip koronovirüs covid-19 salgını nedeniyle olağanüstü yapılacak toplantısı valilikten alınan izin kapsamında 16 Mayıs 2020 Cumartesi günü saat 14:00’de Kongre Merkezi’nde yapılacak.

İLK MADDE KİRALAR

Mecliste ilk olarak yeni tip koronavirüs Covıd-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkileri nedeniyle belediye mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan taşınmazların satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklı bedellerinin veya tutarlarının, 19 Mart 2020 tarihinden itibaren gecikme zammı ve faiz uygulamadan 3 ay ertelenmesi, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin kira bedellerinin tahsil edilmemesi konusunun görüşülmesi bekleniyor.

3 AYLIK SU FATURALARINA ZAM VEYA FAİZ UYGULANMAYACAK

Toplantıda daha sonra MESKİ Genel Müdürlüğü’nün salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması kapsamında 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere 2020 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında oluşacak su faturalarından herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan 3 eşit taksit imkanı ile tahsil edilmesi konusunun görüşülmesi planlanıyor,

Ayrıca belirlenen döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarının faizsiz olarak 3 ay ertelenmesi ve ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulamadan tahsil edilmesi konusunun görüşülmesi de gündemin bir diğer maddesi.

BELEDİYE İÇİN 250 MİLYON TL İSTENECEK

Toplantının can alıcı maddesi ise borçlanma olacak. Meclis gündeminde konu şu talep dilekçesi ile ele alınacak, “Belediyemizin Stratejik Planı çerçevesinde ilimizin ihtiyaç duyduğu yatırımlar öncelik sırasına göre planlanmış ve bütçeye konulan ödenek çerçevesinde projeler hazırlanarak yapım ihalelerine başlanmış ve yarım kalan yatırımlar halen devam etmekte, Stratejik plan çerçevesinde devam eden yatırımların tamamlanması ile ilimiz için acil ihtiyaç duyulan, yeni yatırımlara (alt yapı, üst yapı ve sosyalkültürel alanlarda) başlanabilmesi için, yeni bir borçlanmaya gidilmesine ihtiyaç duyulmuş  olup; İller Bankası veya ticari bankalardan faiz hariç 250 milyon TL’ye kadar kredi kullanma, krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapma ve eksik işleri tamamlama; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/d bendine göre borçlanma yapma ve yine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38/g bendi uyarınca bu hususlarda düzenlenecek her türlü sözleşmeyi imzalama hususlarında, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yetkilendirilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşülmesi..”

100 MİLYON DA MESKİ İÇİN İSTEYECEK

Öte yandan Başkan Seçer’in 250 milyon TL’nin ardından Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) için de 100 milyon TL’lik bir borçlanma yetkisi isteyeceği ortaya çıktı. MESKİ Genel Kurulu’nu olağanüstü toplamak için Valilik izni isteyen CHP’li Seçer’in bu genel kurulda da 100 milyon TL borçlanma yetkisi isteyeceği öğrenildi. MESKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nun da 16 Mayıs Cumartesi günü Büyükşehir Meclisi’nin hemen ardından gerçekleştirileceği bildirildi.

GÖZLER CUMHUR İTTİFAKI’NDA

İktidar ile CHP’li belediyeler arasında ki icraatlar gerilimi tırmanırken ücretsiz ekmek tartışması, limon kumpası gibi olaylarla bu durumdan etkilenen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li yönetiminin borçlanma yetkisini alma da nasıl bir süreç yaşayacağı merak konusu oldu.

Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinin borçlanma için onay verip vermeyeceğine dair ilk sinyal geçtiğimiz günlerde AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’tan geldi. Gültak katıldığı bir radyo programında Başkan Seçer’e, “Önce 160 milyon TL’nin hesabını ver” diyerek seslenirken, Cumhur İttifakı’nın bir diğer üyesi Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, “Daha önce verilen borçlanma yetkisinin doğru ve yerinde kullanılmadığını yönünde bir kanı var. Cumhur İttifakı borçlanma yetkisine sıcak bakmıyor” çıkışı ile borçlanma maratonunun oldukça zorlu geçeceğini ifade etmişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA