ÇİFTÇİ ‘DOĞAL AFETLERDE’ GÜVENCE İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİ ‘DOĞAL AFETLERDE’ GÜVENCE İSTİYOR


 

TARSİM Danışma ve Bilim Kurulu’nun sıcakların sigorta kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Doğal afetin ne olacağını ne çiftçi ne TARSİM yetkilileri bilemez. Mayıs ayında bu kadar aşırı sıcağı ve yoğun afet yaşamayı kimse beklemiyordu” dedi.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, CHP Grup Önerisi üzerine Meclis kürsüsünde konuştu. “Tarım Sektörünün Sorunlarının Araştırılması” hakkında verdiği Meclis Araştırma Önergesi üzerine söz alan Gökçel, “Tarım sigortası yaptığımız çiftçilerin şu anda başta aşırı sıcak nedeniyle dökülen narenciye ürünleri ve diğer doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin zararları TARSİM tarafından mutlaka karşılanmalıdır” dedi.

“AKP TARIMLA ALAKALI NE YAPTI?”

Corona virüsünün tüm sektörleri olumsuz etkilendiğini altını çizen Gökçel, “Vatandaş evine ekmek götüremiyordu, şimdi çalışacak iş de kalmadı. Esnaf perişan, işçi perişan, üretici perişan. Hele çiftçi hepsinden beter hâlde. Dünya tarımın önemini kavradı. Birçok ülke tarım sektörüne özel destekler veriyor, hem üreticiyi korumaya hem de tarımsal üretimi artırmaya yönelik önlemler alıyor. Bu gerçekler ortadayken AKP tarımla alakalı ne yaptı? Yerli üretimin artırılmasıyla ilgili hiçbir yere destek vermedi ya da bir proje üretmedi. Varsa yoksa yeni kredi, varsa yoksa yeni borç” dedi.

“ÇİTÇİ 18 YILDIR YALNIZ”

Çiftçilerin AKP iktidarında 18 yıldır yalnız bırakıldığını söyleyen Gökçel, “Piyasa şartlarında ezildi, doğal afetlerle başa çıkamadı. Üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üretimden zarar etti. Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna, elektrik şirketlerine, sulama birliklerine, piyasaya borçlu hâle getirildi. Bugün ‘Bismillah’ deyip tarlasına, bahçesine adımını atan her bir çiftçi 70 bin lira borçlu. Tüm dünya corona virüsü nedeniyle çiftçisine destek ödemesi açıklıyor, AKP borca batmış çiftçiye yüzde 9 faizle kredi vermeye çalışıyor. Dolarla alım garantisi verdiği elektrik şirketlerine, hukuksuz bir şekilde el koyduğu sulama birliklerine kaynak aktarmak için yapıyor bunu. Üstelik ihracatçıya 7,25 faizle bulunan kredi, çiftçiye gelince yüzde 9 oluyor” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ NE YAPACAĞINI BİLEMEZ HALDE”

Çiftçinin derdinin borçla da sınırlı kalmadığını söyleyen Gökçel, “Mayıs ayı içinde 46 ilimizde doğal afetler meydana geldi. Tarımsal üretimimiz olumsuz etkilendi. 15-25 Mayıs tarihleri arasında aşırı sıcaklar, hortum, aşırı yağış, don ve dolu gibi afetler ve ani hava değişimleri yaşandı. Bu ani değişiklikler nedeniyle birçok bölgede bitkiler strese girerek meyvelerini döktü, yanma ve lekelenme meydana geldi, çok sayıda sera yerle bir oldu. Başta Mersin, Adana, Hatay, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir olmak üzere limon, mandalina ve portakalda aşırı sıcaklardan kaynaklanan rekolte kaybı yüzde 90'ı buldu ancak üreticiler tarım sigortası yaptırmasına rağmen aşırı sıcakların TARSİM kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle çiftçi ne yapacağını bilemez hâle geldi” dedi.

“BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI”

İklim değişikliğinden kaynaklı olarak ülkemizde ani hava değişimlerin daha sık görüldüğünü söyleyen Gökçel, “Tarım yönetiminin buna hazırlıklı olması üreticiyi koruyacak ve güvende hissettirecek önlemleri bir an önce alması gerekiyor. Bunu nasıl yapabiliriz, Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti programı ve seçim bildirgesi bunları tek tek anlatıyor. ‘Hazineye ait 2/B statüsündeki parçalı ve hisse itilafı olan arazide üretilen ürünlerin tamamı tarım sigortası kapsamına alınmalı, sorun çözülmeli’ diyoruz. Tarım Sigortaları Kanunu değiştirilmeli, yoksul çiftçilerin sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmalı. Tarım sigortasında dolu paketi, don paketi gibi ayrımlar ortadan kaldırılmalıdır. Doğal afetin ne olacağını ne çiftçi ne TARSİM yetkilileri bilemez. Mayıs ayında bu kadar aşırı sıcağı ve yoğun afet yaşamayı kimse beklemiyordu. Tarım sigortası yaptığımız çiftçilerin şu anda başta aşırı sıcak nedeniyle dökülen narenciye ürünleri ve diğer doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin zararları TARSİM tarafından mutlaka karşılanmalıdır. Yani kendisini TARSİM poliçesi yaptırarak kendini güvence altına aldığını düşünen çiftçilerimizin, bu mağduriyeti mutlaka giderilmelidir” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI ONAYLAYACAK, BU İŞ BİTECEK”

Tarım konusunu evirip çevirmeye hiç gerek olmadığını vurgulayan Gökçel, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“TARSİM Danışma ve Bilim Kurulu sıcakların sigorta kapsamına alınması konusunda tavsiye kararı verecek. TARSİM Yönetim Kurulu kararı alacak, Cumhurbaşkanı onaylayacak, bu iş bitecek. Bu kadar basit. Eğer ülke çiftçisini, ülke insanını düşünüyorsanız bu kararı mutlaka alıp hayata geçirirsiniz çünkü geçmişte buna benzer örnekler oldu. On bir yıl ziraat odası başkanlığı yaptım, on bir yıl görev yaptığım dönemde tarım sigortalarının yaygınlaşması için elimden gelen bütün çabayı verdim. Dolu afeti oluyor, eksper geliyor, diyor ki: ‘Burada dolu afeti yok, fırtına zarar vermiş.’ Zararı ödemiyor. Değerli arkadaşlar, burada kavram karmaşasına son vererek tabii afetlerle alakalı tek bir poliçe altında tarım sigortaları yaptırılmalı ve çiftçilerimizin mağduriyetleri bu şekilde önlenmelidir diyorum.

Burada eğer biz gerçekten yerli üretimi artıracaksak, corona virüsü de bize gösterdi, insanımızın gıdaya olan ihtiyacını kaliteli, sağlıklı ve ucuza temin edeceksek mutlaka doğal afetlere karşı çiftçilerimizi güvence altına alacağız, çiftçimizi üretimde tutacağız, çiftçi borçlarını, Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarını, banka kredi borçlarını sıfır faizle erteleyeceğiz, çiftçimize nefes aldıracağız ve vatandaşımıza bahsettiğim şekilde güvenli gıdayı tükettireceğiz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA