HERKESE GÜVENCELİ İŞ, GÜVENLİ GELECEK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HERKESE GÜVENCELİ İŞ, GÜVENLİ GELECEK!


 

Kölelikten halice çalışma koşullarına sahip oldukları belirtilen 4B’li kadroya sahip sağlık emekçilerini örgütlenmeye çağıran Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek!” diyerek sağlıkçıları örgütlenmeye çağırdı.

AYŞENUR ÖNAL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 4B’li (süresiz sözleşmeli) sağlık emekçilerinin iş güvencelerinin sağlanmasını talep etti. “Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek!” sloganı ile çağrıda bulunan SES, “Tüm illerimizde kadro hakkımız için işyeri toplantıların, örgütlenme çalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız” diye, sağlık emekçilerine çağrıda bulundu.

Yönetim kurulu adına açıklama yapan SES Mersin Eş Şube Başkanı Özge Göncü, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir. 4B’li - süresiz sözleşmeli- çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz - baskı altında çalışmaktadır” dedi.

Uzun süredir sağlık alanında yapılan atamaların kadrosuz yapıldığına değinen Göncü, “Pandemi süresince sağlık emekçilerine duyulan ihtiyacın daha da artması üzerine yapılan ek atamalar bile kadrosuz, güvencesiz, sözleşmeli yapılmaktadır. Sağlık alanında temel istihdam biçimi güvencesizlik olmuş durumdadır. 4B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4B’liler kadrolu değildir, sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir, dolayısıyla bu durum emekçiler arasında sözleşmem yenilenecek mi baskısını yaratmakta, bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir” diye konuştu.

“4B’LİLER HİZMET ÜRETMEYE MECBUR BIRAKILIYOR”

4B statüsünde çalışanların işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri 4A’ya göre farklı olduğuna da dikkat çeken Göncü, “Siyasi iktidar her gün ailenin önemi hakkında nutuklar atarken 4B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır. Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlanmaktadır, öyle ki yok denecek durumdadır. Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4B’li çalışanlar yararlanamamakta, eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir” konuşmasında ifadelerine yer veri. 4B’lilerin birçok hakka sahip olamadığını vurgulayan Göncü, “Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir. Ayrıca kamu çalışanlarına çeşitli mazeretler durumunda tanınan ücretsiz izin hakkı da 4B’lilere tanınmamaktadır. Yine 4B’liler için hastalık izni kullanımında kısıtlamalar ve hak kayıpları vardır. 2 günden fazla olan hastalık raporlarında belirli oranda ücret kaybı oluşmakta, 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir. 4B’liler açısından kurumlar arası yer değişikliği yapma hakları yoktur. Mevcut işyerinde sorun yaşayan, mobinge uğrayan hatta şiddet gören 4B’li çalışan aynı işyerinde hizmet üretmeye mecbur bırakılmaktadır” dedi.

“MÜCADELEMİZLE KADROYA GEÇİŞLERİ SAĞLAYABİLİRİZ”

4B’lilerin kölelik düzeninden hallice bir çalışma düzeni içerisinde olduklarını belirten Göncü, “Hak kayıpları, söz konusu istihdam modeline geçildiği ilk yıllarda çok daha kötü durumda iken bugün mevcut olan birçok hak, mücadelemiz ile kazanılmıştır. Haklarımızın kalanını da birlikte, ortak mücadelemizle kazanabiliriz. Sendikamızla birlikte yürütülen güçlü mücadelelerin sonucunda çeşitli tarihlerde 4B’lilerin 4A kadrosuna geçişleri sağlanmıştı. 2013 yılından beri ise kadroya alınmamaktadırlar. Biz diyoruz ki, yine başarabiliriz, mücadelemizle kadroya geçişleri sağlayabiliriz. SES’imizi birleştirelim, kadro hakkımız için birleşelim” diye konuştu.

“OMUZ OMUZA BAŞARACAĞIZ”

SES’in temel mücadele taleplerinden birinin sağlıkta güvencesiz istihdam biçimlerinin ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Göncü, “Bu kapsamda 4/B’li süresiz sözleşmeli biçimine ilişkin itirazlarımızı daha ilk ortaya çıktığı zamandan itibaren yükselttik. Bu çalışma biçimine karşı her türlü mücadelemizi yürüttük. Bugün 4/B sözleşmelerindeki birçok maddenin 4/B’liler lehine değişmiş olması mücadelemizin sonucudur. Kadro talebiyle oluşan mücadelenin oluşturduğu güç de nasıl 2013 yılında 4/B’lilerin kadroya alınmasını başarmışsa, bugün de bunun başarılabileceğine, böyle bir mücadelenin de sağlık alanındaki güvencesizliğe karşı ortak mücadeleye önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz. Tüm illerimizde kadro hakkımız için işyeri toplantıların, örgütlenme çalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek!” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA