UZLAŞMA KAZANDIRDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

UZLAŞMA KAZANDIRDI!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile Cumhur İttifakı arasında bir haftadır görüşmelere neden olan su faturalarını düşürmeye yönelik uygulamalar 5 dakikalık arada karara bağlandı! Evsel katı atık ücretinin binmesi ile kabaran faturalara kademe düzenlemesi ve bakım ücretinin kaldırılması ile indirim gelmiş oldu.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de 31 Mart seçimleri öncesi ‘suya indirim’ vaadini seçim propagandasının ana gündem maddesi yapan ve ancak indirim sonrası yapılan düzenlemeler nedeniyle faturaların daha da kabarmasına neden olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geri adım attı.

Mecliste sandalye üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı ile son haftalarda yaşadığı gerilimli toplantıların etkisi ile yapılan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sağlanan uzlaşı, vatandaşa kazandırdı.

DAYATMA TEPKİSİ GELDİ

Toplantıda ilk olarak Ocak ayında yüzde 22ye çıkarılan yeni abonelerden alınan katılım payının 16 Mayıs ayında yüzde 0,9’a düşürülmesi sonucu fazla ödeme yapanlara geri ödeme yapılması ile ilgili gündem maddesi görüşüldü.

Görüşmeler sonucu konu komisyonlara havale edildi.

Daha sonra Mersin merkez ve bağlı yerlerin 2020 yılı su ücret tarifesinde belirlenen kademe aralıklarının değiştirilmesi konusu ele alındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in konuyla ilgili Cumhur İttifakı üyelerini davet ederek görüşme yaptığının açıklandığı toplantıda, görüşmelerde idarenin düzenlemeleri dayattığı tepkisi gündeme geldi.
Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, Mesken Tarifesi, Ferdi Konut İnşaat Tarifesi, Ferdi İşyeri İnşaat Tarifesi, Belde Tarifesi, 6360 Sayılı Kanun ile Tüzel Kişiliğini Kaybeden Köy Tarifesi, Sanayi Aboneleri Tarifesi ve İşyeri Tarifelerinde; 1. Kademe 0 m3 - 12 m3, 2. Kademe 13 m3 - 25 m3, 3. Kademe 26 m3 - 75 m3 ve 4. Kademe 76 m3 ve üzeri olarak düzenlenmesi, Mut İlçesi özelinde kademe aralığının 1. Kademe 0 m3 – 25 m3, 2. Kademe 26 m3 – 75 m3, 3. Kademe 76 m3 ve üzeri şeklinde değiştirilmesi talebi için yeniden düzenleme istendi.

KADEME ORANLARI DEĞİŞTİ

Görüşmelere 5 dakikalık ara verilmesi sonrası Cumhur İttifakı’nın önerisi ile kademe oranları yeniden düzenlendi. Bu kapsamda 0-12 metreküp olan ilk kademenin 0,15’e, ikinci kademenin 13-25 metreküpten 16-30 metreküpe, 3’üncü kademenin 26-75 metreküp arasına, 4’üncü kademenin 31-76 metreküpe ve son kademenin de 76 metreküp ve üzeri olmasına karar verildi.

Oylama sonucunda düzenleme oy birliğiyle kabul edildi.

Ayrıca Mut’a yönelik hayvan üreticilerinin desteklenmesi kapsamında indirim düzenlemesi yapılması önerisi de Bozyazı’nın da bu indirimden faydalanması şeklinde kabul edildi.

Atık su bedelinin de yüzde 50’den, yüzde 45’e çekilmesi ve bakım ücretlerinin alınmaması ile ilgili öneri de kabul edilen maddeler oldu.

“BİZ ZAM YAPMADIK DERKEN, BİZ VATANDAŞA DOĞRU SÖYLEMİYORUZ”

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara görüşmelerde Başkan Seçer’i geçmişte yaptığı düzenlemeler ile ilgili eleştirerek, “2019 yılı Kasım ayında kayıtlarda vardır biz bu konuları buradan savunurken, bu konuların bu şekilde olması gerektiğini söylerken komisyonlara dahi havale etme gereği duymadan bu kararlar alındı. Mersin’in vatandaşın durumunu izah etmeye çalıştık ama teşekkür ediyorum ki 9 ay sonra vatandaşların baskısı ile bu konu tekrar gündeme geldi. Demek ki vatandaş isterse bunu siyasi sorumluluğu alınamıyormuş, tekrar değerlendirme yapmak gerekiyormuş.

Vatandaş her ne kadar fazla su kullandıysa da matematik yalan söylemez. Biz zam yapmadık derken, biz vatandaşa doğru söylemiyoruz.

Kademeleri, bakım ücretini değiştirerek ve bakım ücreti adı altında ücret alarak biz bu zammı yapmış olduk. Vatandaşın siyasi baskısını göğüsleyemeyip bugün burada zammı değiştirmeyi konuşuyoruz” dedi.

PANDEMİ SÜRECİ YAŞANMASA İNDİRİM OLMAYACAKTI

Başkan Vahap Seçer ise pandemi süreci yaşanmasaydı fiyatlarda bir düzenleme düşünmediğini vurgulayarak, “Biz bu çalışmaları Kasım ayında mali portremizi ve mevcut şartları önümüze koyarak tarife çalışması yaptık. Biz bu çalışmaları yaparken su fiyatlarında meskenlerde yüzde 10, işyerlerinde yüzde 5’lik bir fiyat indirimine gitmiştik. Ama zaten 0.7 oranında TEFE, TÜFE artışı uygulanıyordu. Ancak giderler artamaya devam ediyor. Eğer ki pandemi sürecinin yarattığı bir olumsuzluk olmasa böyle bir karar almayacaktı MESKİ genel kurulu.

Su ile ilgili yaptığımız düzenlemenin dramatik bir sancı yaratacağını biliyorduk. Hiçbir belediye başkanı fahiş fiyatla su satmak ister mi? Bunu yapmak için akıldan olmak, iş bilmemek, siyaset bilmemek lazım. Ben niye vatandaşım ile karşı karşıya geleyim? Bunun vatandaşım ile aramdaki gönül köprülerini yıkacağını bilmiyor muyum? Bir çoğunuz taleplerinizi, sorunları dile getireceksiniz, ben bunları nasıl yapayım?” diye konuştu.

Bundan sonra kaçak kayıp konusunda hiç taviz vermeyeceğinin de altını çizen Seçer, “Ben kaçak kaybı azaltacağım. Demode olmuş şebekeler, hoyratça kullanılan su nedeniyle şuan kayıp kaçak oranı yüzde 60” dedi. 

MESKİ’NİN PROJELERİ 2020’DE 35’E ÇIKACAK

MESKİ’nin yatırımları ile ilgili bilgi veren Başkan Seçer, şuan MESKİ’nin 14 bölgede projelerinin devam ettiğini ve yıl içinde bu projelerin sayısının 35’e çıkacağını açıkladı.

“2019’da 840 bin 743 abonemize 334 bin 611 kilometre içme suyu, 102 bin kilometre kanalizasyon ve 22 bin 432 kilometre yağmur suyu yapım hizmeti verdik” dilen Başkan Seçer, ayrıca atık su arıtma tesislerinde 104 milyon 943 bin metreküp atık su arıtması yapıldığını aktardı.

Suyun insan yaşamındaki önemi ve tasarrufu hakkında 33 bin 812 öğrenciye de eğitim verdiklerini aktaran Seçer, “2019 yılı Mersin Su Analiz Laboratuarımızda içme suyu ve atık su alanında gelen 3 bin 655 numune için 61 bin analiz gerçekleştirdik” dedi.

MESKİ’NİN 2019 PERFORMANSI YÜZDE 87 TUTTU

MESKİ’nin 2019’da performansının yüzde 87.17 olarak tutturulduğunu da aktaran Seçer, daha sonra 2020-2024 stratejik planında yer alan projelerin tanıtımını bir sinevizyon ile yaptı.

“Bu projelerin ihalesinin tamamı 2020’de tamamlanacak” diyen Seçer, “Bu projelerimizin toplam tutarı 664 milyon 432 bin TL’dir. Bu projelerimizin 2020 yılı toplam yatırıma dönüp hak edişi yapılacak tutarı 169 milyon 955 bin TL’dir. Bu yatırımlara ek devam eden içme suyu yatırımları 46 milyon 886 bin TL tutarında olup, 2020’de yapımı planlanan içme suyu çalışmalarının bütçesi 197 milyon 256 bin TL’dir.

Asıl önemli olan 254 milyon TL7lik planlanan kanalizasyon çalışmaları. Bir tanesi Gözne, Ayvagediği için sonbaharda ihaleye çıkıyoruz. Projesi bitti, tamamlandı. Detay çalışmaları yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde gündeme aldığımız Tömük kanalizasyon projesinin bedeli yaklaşık 130 milyon TL, Türkiye’deki mültecilere yardım programından edindiğimiz hibeler var. Akdeniz ilçesinde Homurlu-Adanalıoğlu hattında çalışmalarımız var. Sözleşme aşamasına geldiğimiz Meztili içme suyu projemiz de var.Bunlar da bu yıl içerisinde sözleşmesi yapılacak ve yer teslimi yapılarak imalatın başlayacağı alanlar. 2020’de devam eden imalatlarımızın tutarı 169 milyon 155 bin TL” dedi.

MESKİ’NİN FAİZ GİDERLERİ 31 MİLYON TL’YE ÇIKTI

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanırverdi’nin dikkat çektiği; 20 milyon TL öngörülen faiz giderlerinin 37 milyon TL’ye çıkmasına yönelik eleştirisine Başkan Seçer’in yanıtı ise, “Faiz giderlerindeki sapma döviz kurlarındaki artıştan kaynaklanıyor” oldu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA