AKKUYU’YU MANİPÜLE ETMEYİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’YU MANİPÜLE ETMEYİN!


 

Akkuyu Nükleer Santrali’nin Enerji Nakil Hatları İçin İmar düzenlemesine gidilmesi konusunda AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oy vermesine tepki gösteren Nükleer Karşıtı Platform, “Konuyu manipüle ederek partiler arası, basit kısır bir çekişmeye indirgemeyin!” çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji nakil hatları için imar düzenlemesi yapılması için oy veren AKP ve MHP’li meclis üyelerine tepki gösteren Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), “Sizler de bizim kadar Mersin halkına karşı sorumlusunuz ve Mersin'deki yaşamı korumak zorundasınız!” açıklaması yaptı.

“HER KOŞULDA İTİRAZIMIZI YAPARIZ!”

Konu hakkında açıklama yapan NKP dönem sözcüsü Aycan Özcan, “Pazartesi günü Ağustos ayının meclis oturumunda Akkuyu'da inşaatı süren nükleer santralin enerji ihtiyacını karşılamak için Gülnar ilçesinin tarım ve ormanlık alanından, trafo kurmak için 'yerlerin işaretlenmesi' talebi oylandı ve oy çoğunluğuyla talep kabul edildi. Bizler Nükleer Karşıtı Platform meclisinin görevlendirdiği, Nükleer Karşıtı Platform yürütmesi olarak Mersin Büyükşehir belediyesinin meclis toplantısını sonuna kadar izledik. Ve söz hakkımız olmadığından söz alamadık. Ancak sözümüzü söyleyecek, itirazımızı dinlendirecek alanlarımız var, ayrıca söz konusu yaşamsa eğer, her şartta, her koşulda sözümüzü söyler, itirazımızı yaparız” dedi.

“AKP VE MEHP’LİLER AKKUYU’YU MANİPÜLE EDİYOR!”

Meclis toplantısında AKP ve MHP’li meclis üyelerinin Akkuyu Nükleer Santrali konusunu manipüle ettiğini söyleyen Özcan, “Sıradan bir yatırım gibi nitelendirmiş, bu karara itiraz eden, muhalefet şerhini koyan CHP, HDP ve İyi Partinin meclis üyelerini yatırıma ve dolayısıyla istihdama karşı çıkmakla suçladılar. Ve devamında trafo için istenen yerlerin tarım alanı olmadığını, ormanlık alan olduğunu söylediler. Ormanlar, ağaçlar ve oradaki canlılar önemsizmiş gibi. 2014 yılında Gülnar ormanlarında çıkan yangınların nedeni bu mudur acaba?” diye sordu.

Akkuyu’da yapılan nükleer santralin dünyada eşi benzeri olmayan ‘Yap, İşlet, Sahip Ol’ gibi bir madde ile yapıldığına değinen Özcan, “Nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceğine ilişkin sorularını dikkate almadılar. Nükleer santralin devasa kurulum bütçesine karşılık, üreteceği enerjinin yüzde 5, yüzde 7 arasında olacağı söylemlerine, sadece enerji nakil hatlarının çok daha az bir bütçeyle nükleer santralin üreteceği söylenen enerjinin üç katı enerji tasarruf edileceğini dinlemediler bile. Bu davranışın amacı enerji üretme kaygısından değil, rant ve talan kaygısından kaynaklandığı açık değil mi?” dedi.

“NE YAPMALARINI BEKLİYORDUNUZ SAYIN GÜLTAK?”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın il başkanı olduğu dönemde siyasi partilere çağrı yaptığını söyleyen Özcan, Gültak’ın ‘Gelin hep birlikte hangi teknolojinin kullanılacağını biz belirleyelim, hangi karar çıkarsa arkasında duracağım, Ankara’da savunacağım’ sözlerine dikkat çekti. Gültak’ın çağrısına siyasi partilerin ‘Hayır’ demesine eleştiri yapıldığını belirten Özcan, “Ne yapmalarını bekliyordunuz Sayın Gültak? Siz nükleer santralin kurulmasını kabul etmiş ve ona göre teknoloji seçimine soyunmuşsunuz, ama nükleer santralin sorununun teknoloji seçiminde değil, bizzat nükleer santralin kendisinde olduğunu es geçmişsiniz. Ayrıca dün Müftü Deresindeki asırlık ağaçları kestirerek çevreye, doğaya nasıl baktığınızı anlamış olduk!” dedi.

AKP VE MHP’LİLERE ÇAĞRI!

AKP ve MHP’li meclis üyelerine seslenen Özcan, “Biz yaşam savunucularının hangi partinin ne yatırım yaptığıyla ilgili bir sorunumuz yok, hangi parti ve iktidar yatırım yaparsa yapsın eğer yaşamı gözetmiyorsa, bir bütün olarak canlıların hukukunu gözetmiyorsa karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz. Lütfen konuyu manipüle ederek partiler arası, basit kısır bir çekişmeye indirgemeyin!” dedi.

SEÇER’E ÇAĞRI!

Vahap Seçer’e de çağrı yapan Özcan, “Bizler, sizin de desteğinizi yanımızda gördüğümüz, kırk yıldır nükleer santrale karşı mücadele verenler olarak konunun asıl muhataplarına yani bize sesimizi duyurmamıza, desteğinizi sürdürünüz ve konuyla ilgili durumlarda mecliste sözümüzü söyleyelim. Ve yine çağrımızdır; 10-08-2020 de pazartesi günü oy çoğunluğuyla kabul edilen trafo yerlerinin belirlenmesiyle ilgili kararı veto edin. Bu tarihi yanlış kararı veto ederek düzeltmiş olursunuz” dedi.

AKKUYU’YA YENİ FABRİKA!

Açıklamanın ardından ‘Yap, işlet ve sahip ol’ ibaresine dikkat çeken HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, “Sözleşmenin ana sayfasında; ‘Akkuyu NGS inşaat projesi dünyada ‘Yap, işlet, sahip ol’ modeli ile inşa edilen ilk NGS projesidir. Uzun süreli kontrat kapsamında şirket santralinin yapımı, tasarımı, bakımı ve işletme alımı ve işletmeden çıkarılması yükümlülüklerini üstlenmektedir’ diyor. Bu ana sözleşmenin kendisidir ve şirketin sayfasında vardır. Bunun inkar edilecek ve başka tarafa çekilecek bir yeri yok. Normalde ‘Yap, işlet, devret’ şeklinde olması gerekirken bu sözleşmede, nükleer santralin ömrü bittikten sonra da buraya sahip olmaya devam edecek. Burada kalıcı olacak. Zaten kalıcı olacağının da ibareleri var” dedi. Ayrıca nükleer santralin yanına bir fabrika yapılacağını duyuran Tanrıverdi; “Bu fabrikanın amacı da dünyadaki nükleer santrallere yakıt üretecek bir fabrika olacak. Yani şu anda dışarı da kalan az orman alanı o fabrikanın kapsamı içerisine alınacak. O alan insansızlaştırılacak ve yabancı şirketlere teslim edilecek. Gerçekleri söylediğimizde kızıyorlar ama gerçekler yok edilemez!” diye tepki gösterdi.

“SON DERECE UTANÇ VERİCİ!”

Doğanın ve çevrenin siyasi görüşünün olmayacağına vurgu yapan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, MHP ve AKP’lilere seslenerek; “Defalarca NKP anlattı. Akkuyu Nükleer Santrali bu bölgeye olmaz. Akdeniz’in suyu çok sıcak, soğutma suyunda sıkıntılar çıkacak. Seçilen yer dolayısıyla turizm ve tarım bitecek, çevre doğa katliamı olacak. En ufak sızıntıda tüm Akdeniz havzası etkilenecek. Her şeyden önemlisi buraya depolayacakları atıklar 100 bin yıl boyunca Mersin’de kalarak çevreyi kirletecek. Enerji aktarım sistemlerimize yapacağımız bakımlar nükleerin ülkemize katkı sağlayacağı yüzde 10 enerjiden daha çok fayda sağlayacaktır. MHP’li ve AKP’li meclis üyelerinin de bu nükleere katkı sunmaları son derece utanç verici!” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA