TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR!


 

Müftü Deresi’nde yapılan ağaç katliamına bir tepkiler ardı ardına geliyor. Ağaçların hangi yetki ile kesildiğini bilmediklerini söyleyen HDP Ekoloji Komisyon üyesi İhsan Derinöz, “Benim yaptığım tespite göre 17 tane yaşları 80-100 arası ağaç katledildi. Yalnızca ağaç katledilmedi. Burada yaşayan 13 tür kuşunda yaşam alanı katledildi” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin’de yıllardır çevre düzenlemesi yapılarak kent yaşamına dahil edilmesi istenen, ancak bir türlü el atılmayan Müftü Deresi’nde ıslah çalışması kapsamında ağaç kesimi yapılmasına tepkiler devam ediyor.

Mersin’in merkez Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar ilçeleri sınırları içerisinden geçen Müftü Deresi’nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ıslah çalışması başlatıldı. 2 gün önce sabah saatlerinde Müftü Deresi’ne giren iş makineleri, öncelikle ağaç kesimi gerçekleştirdi. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine çok sayıda Mersinli ağaç kesimine tepki gösterdi.

HANGİ YETKİ İLE KESİLDİ?

Bir tepki de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu tarafından yapıldı. Hangi yetki ile ağaç kesimi yapıldığının kendilerine bildirilmediğini belirten HDP Ekoloji Komisyon üyesi İhsan Derinöz, “Önce büyükşehir belediyesi tarafından kesildiği yönünde bir bilgi verildi. Bunu biz takip ettiğimiz için büyükşehir tarafından yapılmadığını biliyoruz. Bunun ardından burada bu çalışmayı sürdüren şirketin şantiye şefi tarafından ‘Büyükşehir değil, DSİ tarafından yapılıyor.  Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşerek ağaç kesimi yaptık’ dedi. Biz ellerinde izin olup, olmadığına dair soru sorduk, bu sorularımıza cevap vermediler. Sabah 9’dan bu yana Mersin kamuoyu olaya tepki gösteriyor ama konunun muhatapları tarafından hiçbir açıklama yapılmadı” dedi.

“MERSİN’İN KÜÇÜK AKCİĞERLERİ KESİLSİ!”

Müftü Deresi’nde bulunan ağaçların Mersin’in küçük akciğerleri olduğunu belirten Derinöz, “Belki yarın, belki diğer gün kalan ağaçlarda katledilecek. Burada asıl önemli olan zihniyet meselesi. Türkiye’nin dört bir köşesinde olduğu gibi burada da betonlaşmaya ve ranta dayalı doğa katliamı var. burada birilerine iş çıkarmak için bunlar yapılıyor. Derede ıslah çalışması yapıldığı söyleniyor. Dereden 2-3 metre ileride olan bu ağaçları kesmek yerine, 1 metre ileriden kazma çalışmaları yapılabilirdi. Benim yaptığım tespite göre 17 tane yaşları 80-100 arası ağaç katledildi. Yalnızca ağaç katledilmedi. Burada yaşayan 13 tür kuşunda yaşam alanı katledildi” diye konuştu.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!”

HDP Büyükşehir Meclis üyesi Bedriye Kuş ise, “Yetkililer, görevliler yaşanılan olayın hemen sonrasında bu ağaçların üzerini kamufle etmeye çalıştı. Burada bir millet bahçesinin yapılacağını biliyorduk, fakat bu millet bahçesinin yapılırken biz meclis üyeleri olarak tepkimizi koyduk. Yapılacak millet bahçesinin tamamıyla doğayı ve çevreyi koruyarak, oradaki insanların nefes alabileceği ve ağaçları koruyarak böyle bir çalışmanın yapılması noktasında tavrımızı koymuştuk. Bugün geldiğimiz noktada onlarac ağacın katledildiğini ve ıslah çalışması altında doğanın talan edildiğini gördük. Bu ağaçlar kesilmeden de bu ıslah çalışmaları yapılabilirdi. Mesela bir duvar örülüp ağaçlar korunabilirdi. Artık ağaçlar gitti ama bundan sonraki sürecin de takipçisi olacağız” diye tepki koydu.

EROZYONA KAPI MI AÇILDI?

Dünyanın büyük bir salgın hastalıkla mücadele ettiğini dikkat çeken CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Abdulrahman Yıldız, “Aslında bu salgın hastalığın bize bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Aslında bu hastalık bizim doğa ile girdiğimiz mücadelenin sonucu. Doğanın hayatını kesintiye uğratmamızdan dolayı bu hastalıkları yaşadığımızı düşünüyorum. Şimdi bu ağaçları keserek biz bir hata daha yaptık. Bu ağaçların kesilmesi ile belki bu apartmanların göçmesine sebep olacağız. Çünkü bu ağaçlar burada 100 yıldır akan su ile toprak arasındaki erozyonu engelliyor. Bu ağaçlar sayesinde şimdi üzerinde bulunduğumuz zemin kayıp gitmemiştir. Bu ağaçları keserek biz aslında çok ciddi bir erozyon faaliyetinin de önünü açmış bulunduk. Doğayı yağmalamaya devam ettikçe, katlettikçe aslında insanlığın bütün yaşam alanlarını da yok ettiğimizi de öğrenmiş olmalıyız. Bu yağma kültürümüzden vazgeçmeliyiz. Böyle devam ederse yüzümüzde olan akseden çok daha fazlasına ihtiyacımız olabilir” açıklamasını yaptı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA