PATRON KAÇTI İŞÇİLER ORTADA KALDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PATRON KAÇTI İŞÇİLER ORTADA KALDI


 

Mersin’de 150 işçinin çalıştığı tekstil firmasının patronunun 1 haftadan beri ortadan kaybolması nedeniyle işçiler ortada kaldı. 400 bin liraya yakın alacağı bulunan işçiler firma önünde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in merkez Toroslar ilçesi Güneykent Mahallesi’ndeki Westmode isimli tekstil firmasında çalışırken patronlarının 1 haftadan gözükmemesi üzerine alacaklarının peşine düşen bir grup işçi eylem yaptı. Dev Tekstil İş Sendikası öncülüğünde yapılan eylemde işçiler “Hakkımız olanı istiyoruz” pankartı ile “Dolandırıldık”, “Gece gündüz çalıştık, maaşımızı alamadık”, “Sigortasız çalıştırıldık”, “Alınterimizi gasp ettiler” dövizleri açtılar. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Mersin Temsilcisi Ahmet Subaşı bu firmanında diğer bazı firmalar gibi merdiven altı üretim yaptığını söyledi.

Westmode firmanın buraya 1 ay önce taşındığını anlatan Subaşı, “Tabelası bile asılı değil. LC Waiikiki firmasına üretim yapın bir firma. İçinde 6 aydır haklarını alamayan işçiler var. Aynı zamanda 150 işçinin yarısı sigortasız çalıştırılmış. Sigortalı olanların sadece girişleri yapılmış. Bu arkadaşlarımız sadece alacaklarını alamadıkları için mağdur değiller aynı zamanda kaçak bir şekilde burada çalıştırılmışlar. Biz Devrimci Tekstil İşçileri olarak bu işçi arkadaşlarımızın haklarını istiyoruz” dedi.

 

“İŞÇİLER ALACAKLARI İLE BAŞBAŞA KALDI”

Patronun 1 haftadan beri ortada bulunmadığını ifade eden Subaşı, “İşçiler alacakları ile baş başa kaldı. İşçiler zaten aylardır maaş alamazken şimdi ne olacağı konusunda büyük bir karmaşa yaşıyor. Arkadaşlarımızın kafası karışık. Biz bu nedenle bilinçli olarak buraya geldik. Ancak işçi arkadaşlarımızın hakları verilmezse bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz LC Waikiki firmasının önünde olacağız. Çünkü bu işçiler o tekstil tekeline iş yaptılar. Bundan dolayı bu arkadaşlar sadece Westmode’nin değil LC Waikiki’ninde mağduru. Bu bizim için önemli. İşçi arkadaşlarımızın haklarını istiyoruz. Çalışanlar arasında mecbur oldukları için başka yerlerde çalışan arkadaşlarda var. Eylemlerimiz sürecek haklarımız istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“PATRONLAR DENETİMSİZLİKTEN GÜÇ ALIYOR”

Denetimsizliğin firmaları bu boyuta getirdiğini öne süren Subaşı şunları söyledi: “Biz isterdik ki bu firma patronu burayı açtığında bakanlık yetkilileri burayı denetlesin. Neden bu firmadan bu kadar çok sigortasız işçi var. Neden bu işçilerin sigortaları sürekli girdi çıktı yapılmış. Neden bu işçilerin prosedürleri görülmüyor. Sadece burada değil başka yerlerde de denetimler yapılmıyor. Denetimler olmadığı için bundan güç alan patronlar işçileri mağdur ediyor. Bu buradan gerekenin yapılması için resmi kurumlara da sesleniyoruz. Hak gaspı suç ise bu firmada da patron suç işlemiştir. O halde yargı ve güvenlik güçleri neden bu patronun peşinde değildir. Neden bu patron hakkında işlem yapılmamıştır. Biz bunu merak ediyoruz. Bu işçilerin haklarının ödenmesini ve geriye yönelik sigortalarının yapılması istiyoruz. İşçilerden kaçarak onlardan kaçarak adreslerini değiştirerek patronların bu yaptığı ne ahlaka ne yasalara sığar” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM ÇOCUKLARIMIZ MAĞDUR İKEN BİZİM PARAMIZLA KEYİF ÇATAMAZ”

Büşra Gülmez ve Fulya Arslan isimli işçiler ise şunları söyledi: “Bizim çoluğumuz çocuğumuz mağdur iken o bizim paramızla keyif çatamaz. Böyle bir dünya yok. Burada 4 aydır çalışıyoruz. Bizden daha fazla çalışanlar var. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Biz çocuklarımızı evimize bırakarak geldik. Ev geçindirmek için buraya geliyorsak, hafta sonu, tatil demeyip gece yarılarına kadar mesailere kalıyorsak, onlar için fedakarlık yapıyorsak onlarda bizim paramızı vermek zorunda. Nereye kadar kaçabilir. Bugün kaçar yarın veya bir başka gün mutlaka mahkemede karşımıza çıkacak. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı versin kendisi ne yaparsa yapsın.”

 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA