BÜYÜKŞEHİR’DE GECİKEN PLANLAR TOROSLAR’I GERDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’DE GECİKEN PLANLAR TOROSLAR’I GERDİ!


 

Büyükşehir’de geciken imar planları Toroslar Meclisi’nde gerilime neden oldu. CHP’lilerin imar planı görüşmeleri için ek süre istenmesi ile ilgili çıkışına Başkan Yılmaz; “Bana değil Büyükşehir’e pres yapın!” tepkisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Toroslar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı birinci oturumunda Büyükşehir’de geciken imar planları gerilime neden oldu. Toplantıda yaklaşık 830 hektar alanı ilgilendiren 3’üncü etap 1/1000 bin ölçekli revizyon uygulama imar planları ile ilgili tüm komisyonlara bir ay ek süre verilmesi talebi tartışma yarattı.

Teklifle CHP’li Hasan Özalp Önal’dan ‘gecikme’ tepkisi geldi. Komisyonların toplanmadığını ve böyle bir karar alınmadığını söyleyen Özalp, “Suçlama anlamında söylemiyorum ama işi hızlandırma adına en azından meclis, komisyon üyelerimizi toplansanız çalışma ne safhada bilgi verseniz. Komisyon bize para veriyor, bize haksız yere para vermeyin. Toplantı yapmayan komisyon ücret de almasın” dedi.

 

“GECİKMENİN NEDENİ BİZ DEĞİL, BÜYÜKŞEHİR”

Ancak Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, gecikme ile ilgili yaşananların sorumlusu Büyükşehir Belediyesiyken durumun kendilerine mal edilmesine tepki gösterdi. “Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 binlik planların tamamlanmasını bekliyoruz” diyen Başkan Yılmaz, gönderdikleri 1, 6 ve 7’inci etapların 7 aydır Büyükşehir’de beklediğini anımsattı. 

“Süre istemekten, toplantı yapmaktan yorulduysanız ya da komisyon olarak toplantı yapmıyorsanız geri çekelim, 5 binlik planlar bitince devam edelim. Toplanın bunun için engel ne?” diyerek tepki gösteren Yılmaz’a, Özalp araya girerek yanıt verdi. Ancak Yılmaz gecikmenin Büyükşehir’den kaynaklandığının herkesçe bilindiğini vurgulayarak, “Bu süreçten ben de mutlu, memnun değilim. Ama birinci etabı göndereli 7 ay oldu. Durum böyleyken ‘toplantı yapmıyoruz, neden olduğunu bilmiyoruz’ deniliyor. Bunun niye olduğunu herkes çok iyi biliyor. O zaman siz de Büyükşehir Belediyesi’ndeki sürecin hızlandırılması noktasında girişimde bulunun, bize de katkınız olsun” dedi.

 

“HEPİMİZE AYNI SORU GELİYOR; PLANLAR NE OLACAK?”

CHP’li Tuncay Gökçel de, 5 binlik planların gecikmesi ile ilgili duruma hakim olduklarını söyleyerek, “Toplanmamıza rağmen toplandık diyoruz. 2018’de tüm 4 ilçenin 1. etap 5 binlik nazım imar planları yapıldı ve ilçelere gönderildi. Bir yıl içinde ilçe belediyelerinin binlik planları yapması gerekiyordu. Şuan kent tıkandı, ruhsat verilemiyor. Bu konuları istişare ile çözelim. Burada yasal süreyi geçtik ve şuan Toroslar’da uygulama imar planlarına ruhsat veremiyoruz. Herkes şikayetçi. Hepimize aynı soru geliyor; ‘planlar ne olacak?” diye konuştu.

 

“SUÇLU ARAMIYORUM”

CHP’li Özalp da yeniden söz alarak, “Ben suçlu aramıyorum. Çözüm için söylüyoruz; 3 ve 4’üncü etaplar ile ilgili çalışmaları halen hiçbir çalışma görmedik. Neyin ne olduğunu takip edelim, sıkıntıyı çözmek için ön ayak olalım. Gidip görüşelim. Çözüm istiyoruz, sorun değil” dedi. Bunun üzerine mecliste kısa süreli tansiyon yükseldi. Meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

 

“VATANDAŞA ACIYORUM PLANLARLA İLGİLİ”

AKP’li İsmail Yerlikaya da, “Filler tepişir olan çimenlere olur, ben vatandaşa acıyorum planlarla ilgili. Toroslar Meclis üyeleri, yaklaşık 2,5 yıldır Toroslar adına bir şey yapılıp vatandaşın önünün açılmasını istiyor ama gelinen noktada çok büyük yanlışlıklar yapılıyor. Büyükşehir’de de, burada da. Ondan dolayı da bir adım ileri gidemiyoruz. Bir 2,5 yıl daha geçecek gibi, bence biz binlik planlarla ilgili herhalde böyle giderse vatandaşın önüne hiçbir şey açamayacağız gibi eliyor.

Kanun, yasa açık. İlçe meclisinden geçen konular Büyükşehir’de gündeme alınır, 3 ay içinde karara bağlanır. Ama bu dönemde ilk kez yeni bir şey gördük. Buradan geçiriyoruz ama Büyükşehir’de gündeme bile gelmiyor. Meclisten geçen bir şeyin gündeme gelmemesi, komisyonlar havale edilmemesi doğru değil, yasal olduğunu da düşünmüyorum. Büyükşehir’de buradan giden konuların örneğin oy birliğiyle gönderilen 7’inci etabın gündeme alınıp, komisyona gönderilmesi gerekiyor ama ‘inceleyeceğiz’ diyorlar. Kim inceleyecek? Nasıl inceleyecek? Meclisin üzerinde bir yer yok. Son gelen duyumlara göre 7’inci tap iade edilecekmiş. Buradaki arkadaşlarımız ‘yeni Toroslar oluşturuyoruz’ dediler” diye konuştu.

 

AKP’Lİ YERLİKAYA CHP’LİLERE SESLENDİ: “TOROSLAR’IN HAKKINI SAVUNUN”

Büyükşehir’in hazırladığı 5 binlik planların tamamlandığını, kentin 5 binlik diye bir sorunu kalmadığını söyleyen Yerlikaya, “Örneğin Toroslar’ın 7’inci etap imar planı Şehir Hastanesinin üstünü kapsayan bölge. Burada ne kadar büyük sorunlar olabilir ki, bomboş tarlalar. Burada nasıl bir sıkıntı var ki yeniden ele alıp, 5 binlik plan yapıyoruz? Meclisimizden oy birliğiyle geçen planlar için Büyükşehir’in, ‘biz bunu iade ediyoruz’ demesi kabul edilebilir değil. Şehir içini anlarım yanlış çalışılmıştır ama ham yerde tekrardan 5 binlik yapılması olmaz. İlçemizden geçen konuların orada gündeme alınmaması doğru değil. Madem birliktelik diyoruz bunları Büyükşehir ile görüşelim siz de gerekiyorsa kalkın Toroslar’ın hakkını savunun. Acıyorum hiçbir yerin planını bitirmeden 5 yılımızı tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

 

TEPKİNİZİ BÜYÜKŞEHİR’DE DE GÖSTERİN”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise etapları komisyonlara havale ederken konunu bu kadar uzayacağını öngörmediğini vurgulayarak, “Süreç tek bir kişinin, kumrun, belediyenin, komisyonun tek başına sürdüreceği bir süreç değil. Tepki gösteriyorsunuz ama bunu aynı vurguyla orada da görmek istiyoruz. 5 binlik planın değişmesi gerektiğini söyleyen sizin partinizin meclis üyesi. O zaman bana değil oraya pres yapmanız gerekir. Benden çok binlik planları tamamlamak, göndermek isteyen başka biri yoktur bu salonda. 1, 6 ve 7’inci etapları göndermişim, ‘5 binlik değişecek’ deniliyor. Komisyonlarda bekleyen etaplarda da değişiklik yapılacak. O zaman 5 binlik planda değişiklik yapılacaksa, buradan binlik planları yapıp göndermenin, bu kadar evrakın, emeğin ne anlamı var? Biz bunu birkaç ay içinde tamamlarız diye komisyonlara havale ettik. Durumdan bende memnun değilim. Mesele çok farklı bir noktaya geldi. Bizim derdiğimiz meseleyi hızlandırmaktı ama tam tersi sanki biz komisyonlara havale edip bekletiyormuşuz gibi bir durum oluştu. Böyle bir durum yok. İade edin o zaman planları, ben 5 binlik planlar kesinleşince komisyonlara göndereyim. Komisyona havale ettiğimiz dosyayı bile aleyhimize kullanmak gibi bir eğilim var. Bu da son derece rahatsız edici. Doğru toplantı yapmıyorsanız bence de ücret almamalısınız. Biz de ona göre yolumuza bakalım. Hep beraber oraya (Büyükşehir’e) bakalım, çözüm orada, burada değil. Muhalefet meclis üyelerine de çok büyük görev düşüyor” dedi.  

 

“SABIRLAR TAŞIYOR”

İmar Komisyonu Başkanı AKP’li Celal Ata da, Büyükşehir’e baskı yapmak gerektiğini söyleyerek, “Hepimizin sabrı taşıyor. Artık 1/1000’liklere yol verecek üst ölçek olmadan bir şeyler yürümüyor. Bölgemizde 5 binlik çatı var ama temelde bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntılarla ilgili Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap bey bir araya geldiler. Kent planlaması ile ilgili birlikteliklerini ve kararlılıklarını takdir ediyoruz. İnşallah Büyükşehir Belediye Başkanımız Toroslar’ın planlarının bir an önce geçirilmesi ile ilgili sözünün devamlılığını sağlar.

Toroslar’da 1/1000 binlik planlar neden hızlı gidemiyor? Şu bir gerçek; 1/1000’lik planları yapıp, 1/5 binlik planları da bu binliklere göre yapmak gerekiyor.

Şuanda 3,4 ve 5 ‘inci etabın bir kısmının 5 binliğe göre yapılması imkansız. Planlarla ilgili sürelerin uzamasının nedeni biraz da bu. Başkan Yılmaz ve Başkan Seçer görüşsünler ve uygulama planları için bir araya gelinsin. 1/1000’lik planlar Büyükşehir’e aksettirildiği andan itibaren komisyonlara sevk edip bunların uygulanabilirliğini sevk ettireceğiz demesi lazım.

Büyükşehir Meclis üyelerimizin, Toroslar’ın imar planlarının gündeme alınması ile ilgili ekstra ilgilenmesini talep ediyorum” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA