ÜRETİCİ KADINLARA SATIŞ EĞİTİMLERİ VE STANT DESTEĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜRETİCİ KADINLARA SATIŞ EĞİTİMLERİ VE STANT DESTEĞİ


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip Uzuncaburç Antik Kenti’nin civarında yaşayan üretici kadınlara kazanç kapısı araladı. Kadınlar bağ bozumunun ardından Uzuncaburç’un meşhur üzümlerinden pekmez ve kuru üzüm üretimine başladı. Büyükşehir Belediyesi de satış alanı konusunda sıkıntı yaşayan kadınlara stantlar kurarak, ‘pazarlama ve paketleme’ eğitimleri verdi.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuncaburç Mahallesi’nin üretici kadınlarına satış stantları kurarak, ürünleri için ‘pazarlama ve paketleme’ eğitimleri verdi. Bağbozumunun ardından Uzuncaburç’un meşhur üzümünü pekmez ve kuru üzüm haline getiren kadınlara Büyükşehir’in destekleriyle kazanç kapısı aralandı.

 

UZUNCABURÇ’UN KADINLARINA BÜYÜKŞEHİR REHBER OLDU

2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip Uzuncaburç Antik Kenti’nin yer aldığı Uzuncaburç Mahallesi’nde yaşayan üretici kadınlar, satış alanı konusunda büyük sıkıntılar yaşıyordu. Her yıl yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğrayan Uzuncaburç’un üretici kadınları, ürünlerini nerede, ne kadara ve nasıl satacakları konusunda kendilerini aydınlatacak bir rehber arıyorlardı. Bu aşamada devreye giren Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, kadınların yaşadığı sıkıntılara çare buldu.

 

PEKMEZ VE KURU ÜZÜM YAPIMI İÇİN UZUNCABURÇ’TA ATEŞLER HARLANDI

Arpa, buğday, ceviz ve elma gibi çok sayıda ürün zenginliğine sahip Uzuncaburç’un kadınları, bölgenin en meşhur ürünü olan üzüm için bağ bozumu yaptı. Kadınlar bağdan toplayıp evlerine getirdikleri üzümleri katma değere dönüştürmek için kolları sıvadı. Kimi bu üzümlerden pekmez üretirken, kimi ise kuru üzüm yapımına başladı. Üretici kadınlar yaz sıcağında odun ateşini yakıp, güneşin altında zahmetli bir üretim sürecine başladı.

 

PEKMEZ İÇİN ÜZÜMLER ÇİĞNENDİ, KURU ÜZÜM İÇİNSE BEKLENDİ

Pekmez üreten kadınlar sandıklara topladıkları ürünleri ‘Pekmezlik’ adını verdikleri üretim alanlarına getirdi. Üzümleri çiğnedikten sonra harlı ateşin üstünde kaynatan kadınlar, daha sonra bu üzümleri haşlayıp süzdü. 4-5 saatlik bir kaynama sürecinin ardından süzülen bu üzümler pekmez halini aldı. Kadınlar bütün bu zahmetli üretim sürecinin ardından pekmezleri bir kez daha süzdü, şişeledi ve satışa hazır hale getirdi. Pekmez üreten kadınlar kadar kuru üzüm yapımına başlayan kadınlar da bağ bozumuyla beraber zahmetli bir süreçten geçti. Harlı ateşin üstünde kaynayan kazanların içerisine batırılan üzümler, daha sonra evlerin damlarında kurumaya bırakıldı. Pekmezini ve kuru üzümünü bin bir emekle satışa hazır hale getiren kadınlar için asıl iş o andan itibaren başladı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA