MERSİN’DE KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUSU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE KURTULUŞ GÜNÜ COŞKUSU


 

Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Törende Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı ekiplerinin helikopter ile gerçekleştirdiği “üzüm salkımı” gösterisi yoğun ilgi gördü.

Hediye Eroğlu

 

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Resmi kutlama töreni Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in, Mersin Garı'nda muharip gazilerden oluşan temsili heyeti taşıyan treni karşılanmasıyla başladı. Tren garındaki ilk etkinliğin ardından aralarında milletvekilleri, belediye başkanları, askeri ve mülki erkanın da bulunduğu heyet, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte İnünü Bulvarı güzergahından Cumhuriyet Alanı'na yürüdü. Cumhuriyet Alanı’ndaki tören ise Vali Su, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer’in Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından  Vali Su, Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer törene katılanları selamlayarak bayramlarını kutladı.  Karabağ Savaşı'nda gazi olan bazı Azerbaycanlı askerlerinde katıldığı törende bir öğrenci tarafından şiir okunmasının ardından

günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı Deniz Binbaşı Dilhan Tuzkaya yaptı. Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını gururla kutladıklarını ifade eden Tuzkaya, Mersinliler tarihi günde üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini ifade etti. Tarihi güne nasıl gelindiğini anlatan Tuzkaya, “1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi sonunda ordusu silahları ve donanması elinden alınarak savaşamaz hale getirilmiştir. Üstelik anlaşmanın 7. maddesi ihtilaf devletlerine güvenliklerini tehdit edecek bir durum olduğunda ülkenin herhangi bir noktasını işgal etme hakkı vermişti” dedi.

 

“MERSİNLİLER MİLLİ KUVVETLERİN YANINDA YER ALDI”

Çok geçmeden anlaşmanın 7. Maddesini dayanak yapan İngilizler’in bölgede asayişi temin bahanesi ile 17 Aralık 1918 günü sabanı Mersin’i işgale başladığını ifade eden Tuzkaya “İngiliz işgalinden 15 gün sonra Fransız işgal askerleri ve Ermeniler işgale dahil olmuş bölgede işkence yağmalama, tecavüz ve katliamlar yapmışlardır. İşgalin dehşet ve acılarda dolu olayları kahraman Mersinlilelerin özgür yaşama ve vatanı düşmandan kurtarma duygularını kamçılamış Mersin halkı Büyük Önder Atatürk’ün ‘Ulusun istiklalini yine ulusun azim ve iradesi kurtaracaktır’ sözü ile başlatılan kurtuluş mücadelesine katılarak milli kuvvetlerin yanında yer almıştır” şeklinde konuştu.

 

“HALK MERSİN’E SAHİP ÇIKMIŞTIR”

Mersin’de birçok müfreze kurularak gözü pek cesur halkın işgal sürecinde kahramanca çarpışarak düşmana büyük zayiat verdirdiğini vurgulayan Tuzkaya şunları söyledi: “Güney bölgesinde 2 yıl aralıksız sürdürülen bu kahramanca mücadele sonunda Fransızlar yılmış ve nihayetinde 20 Ekim 1921 tarihinde Türk hükümeti ile Ankara Anlaşmasını yapmaya mecbur kalmıştır. Ankara Anlaşması gereğince Fransızlar 2 ay içinde bütün Türk topraklarından çekilmiş ve Adana bölge komutanı Muhittin Paşa komutasındaki Türk ordusu 3 Ocak 1922’de sokakları hınca hınç dolduran Mersinlilerin arasından hükümet konağına gelmiş ve göndere Türk Bayrağını çekerek Mersin’in kurtuluşunu tamamlamıştır. Halk Mersin’e sahip çıkmış, her türlü imkansızlığa rağmen sağduyusu ile milli kuvvetlerin yanında yer alarak düşman işgaline karşı kahramanca savaşmış söz konusu vatan olduğunda Türk milletinin karşısında hiçbir gücün duramayacağını Mersin’den dünyaya duyurmuştur. Atatürk’ün verdiği görevi layıkıyla yapmıştır. Mersinlilerin Türk Silahlı Kuvvetlerine olan samimi duygularını biliyor sizinle gurur duyuyoruz.”

 

“EŞSİZ MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada 100 yıl önce yaşanılanları asla unutmayacaklarını belirtti.

Tarihini bilmeyenlerin yolunu bulamayacağın anlatan Seçer "Mersin'in kurtuluşu sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Mersin'in kurtuluşu tüm Çukurova'nın, Anadolu'nun hatta bir vatanın kurtuluşudur. Biz Mersin'iz. Hoşgörü ve adaletin mirasçılarıyız. Bu eşsiz mirasa sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Gayrimüslim ailelerin kentimizin karakterine sinmiş, zenginleştirici, kültürel motiflerini de unutmamak gerekir. O nedenle yüzyıllardır büyük bir önemle yaşattığımız barış, hoşgörü ve kardeşlik ruhu, bizim ortak gücümüzdür."ifadelerini kullandı.

 

JANDARMA’DAN HELİKOPTERLİ GÖSTERİ

Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği mini bir konser sundu.  Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personeli tarafından helikopter ile gerçekleştirilen “üzüm salkımı” gösterisini vatandaşlar coşkuyla izledi.

Törene eşeği ile katılan yaşlı bir kadın ise tören sonunda Vali Ali İhsan Su’ya şiir okudu.

 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA