KAZANÇ YOK KAYIP VAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAZANÇ YOK KAYIP VAR!


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 4. reaktörün temelinin atılmasına tepki gösteren NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, “Kazanç yok kayıp var!” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Büyük bir tektonik fay hattı üzerinde bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) tepkilere rağmen dördüncü reaktörünün temelinin atılması eleştirildi.

Olası bir nükleer bir kaza durumunda sadece Akkuyu bölgesi ve Türkiye değil, Kıbrıs, Yunanistan ve tüm Güneydoğu Akdeniz bölgesini tehlikeye atacak santraldeki gelişmelere Mersin Nükleer Karşıtı Platform’dan eleştiri geldi.

 

“KAZANDIRDIĞI HİÇ BİR ŞEY YOK”

NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, santralin ekonomik, sosyal veya çevre adına ülkeye kazandırdığı hiçbir şey olmadığını söyleyerek, “Çeşitli nenlerden dolayı projeye kesinlikle karşıyız. İsviçre ve Belçika’da ki nükleer santrallerin aşırı ısı sonucu soğutulması olayı bile tehlikeyi gösteriyor. Bu bile kaza olmasa bile nükleer santrallerin çalışma sürecinde ciddi riskler yarattığı ortaya koyuyor.

Ayrıca kabul etmeseler bile yıllar içinde bölgede yaşayanların vücudunda radyasyon birikiyor.

Öte yandan birde savaşta hedef olma tehdidi var. İşin radyasyon dışında çevreye olumsuz etkileri var; suyu ısıtma, denizde ki karadaki eko sistemi bozma riskleri zaten göz önünde.

Bir de ekonomik boyutları var ki durumun; 12 cent denilen alım fiyatı, 15 cente kadar çıkacak. Amerika’da da enflasyon ortada dolar üzerinden de elektrik maliyeti yükselecektir.

Türkiye’nin bu elektriğe ihtiyacı yok. Türkiye şuandaki elektrik üretim kapasitesinin yüzde 40’ı yani üçte biri boşta. Dolayısıyla Türkiye’nin önümüzdeki uzun yıllar için ek bir elektrik üretimine ihtiyacı yok. Bu santral 60 yıl çalıştıktan sonra kapatılması, tasfiyesi, atıkların, radyasyonlu atıkların ortadan kaldırılması da ayrıca maliyettir ki bunları maliyet hesaplarına dahil etmiyorlar oysa bunların hepsi bir nükleer santral yapımı kadar yüksek maliyet getiriyor.

Bu yatırımın Türkiye açısından doğa, ekonomi ve canlığa etkileri açısından zararlı ve ekonomik bir kazancı yok. Bu neden yapılıyor? 6,5 milyar dolarlık Türkiye’deki inşaatçı 200 firmaya kaynak aktarılıyor. Santralin 22 milyar dolarlık maliyetinin geri ödenmesi sürecinde Türkiye 50 veya 70 milyar dolarlık ödeme yapacak. Ama bu gelecek kuşaklar açısından muazzam bir ekonomik açıkla sonuçlanacak. Yani hiçbir şekilde bu projenin Türkiye halkı için kazancı yok. Kaybı var” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA