Hediye Eroğlu
Mersin’de, depremlerin ardından ortaya çıkan sağlık sorunlarına yönelik, “Depremin Sağlık Etkileri” konulu panel düzenlendi.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Mersin-Hatay Deprem Dayanışma Platformu tarafından Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda uzmanlar önemli mesajlar verdi.
Moderatörlüğünü Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır’ın yaptığı panelde, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kocabaş, Asbest Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şehmus Ensari, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Sedat Türkmen konuşmacı olarak katıldı.
EKOSİSTEMİMİZ DEPREMLERDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ
Panel ile ilgili bir açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da 20 Şubatta Hatay Defne merkezli meydan gelen depremler hepimize yüzyılın en büyük deprem felaketlerini yaşatmıştır. Depremlerin, yarattığı hasarlar büyük bir afete dönüşmüştür. Afet ülkemizde binlerce insanımızın kaybına ekosistemimizin çok olumsuz etkilenmesine neden olmakla birlikte, yaklaşık 104 milyar dolar (2 trilyon TL) olarak da ekonomik kaybımız olmuştur. Yaşanan yıkımlar hepimizi derinden üzmüştür. Ülkemize geçmiş olsun diliyoruz, Depremde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.
“DERS ALMADIKDERS ALSAYDIK BU KADAR YIKICI OLMAZDI”
Ülkemiz deprem kuşağındadır. Bu gerçek her yıl farklı bir ilimizde meydana gelen depremlerle kanıtlanmıştır. Deprem uzmanları, bilim insanları, ve meslek odaları tarafından Ülkemizin deprem gerçeği, hükümet yetkililerine ve yerel yöneticilere anlatılarak gerekli uyarılar her zaman yapılmıştır. Uyarılar dikkate alınmamış ve geçmiş yıllarda meydana gelen depremlerden gerekli dersler ve önlemler alınmayarak Kahramanmaraş depremleriyle, tarifsiz acılar ve ekonomik kayıplar yaşadık.1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden dersler alınsaydı bugün Kahramanmaraş depremi çok yıkıcı yaşanmazdı.
“AYRIŞTIRMADAN DÖKÜLEN MOLOZLAR İKİNCİ BİR FELAKETİN YAŞANMASINA NEDEN OLDU”
Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı felaketleri yaşanırken yetkililerin deprem bölgelerinde, halk sağlığını ve ekosistemi hiçe sayarak yangından mal kaçırırcasına alelacele, bilimsel koşullara uymayarak depremden zarar gören binaları kontrolsüz bir şekilde yıkarak ve yıkımdan sonra oluşan molozların içerisinde bulunan asbest, silika, civa, kurşun, kadmiyum, atık yağlar, tehlikeli sanayi atıkları, radon gazı gibi tehlikeli maddeleri ve partikülleri ayrıştırmadan dere yataklarına, deniz kenarına, tarım alanlarına, sulak alanlara, vadilere ve yaşam alanlarına dökerek ikinci bir felaketin yaşanmasına neden olmuştur.
MOLOZLAR BERTARAF EDİLMELİ
Tehlikeli atık içeren molozlar havayı suyu ve toprağı kirleterek insan ve çevre sağlığını çok ciddi olumsuz etkilemiştir. Molozların yaratmış olduğu sorunları ilgililerin bilmesine rağmen önlem almamaları endişe yaratmıştır. Yetkililer insanlığa karşı suç işlemektedirler. Suç işleyenler hakkında dava açarak ve suç duyuruları yaparak hesap soracağız.
Buradan ilgilileri uyarıyoruz, Hasarlı bina yıkımlarının bilimsel kurallara göre yapılmasını, insan ve çevre sağlığını bozan tehlikeli atık içeren molozları, bilimsel kurallara göre denetimli olarak bertarafının yapılmasını talep ediyoruz. Mücadelemiz sorun çözülene kadar hukuksal ve demokratik olarak devam edecektir.
Panel katılımcılarına ve Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz” diye konuştu.