‘Emekliler bunun hesabını soracaktır’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Emekliler bunun hesabını soracaktır’


 

Zamlara, hayat pahalılığına, sahte TÜİK verilerine, ekonomide adaletsiz dağılıma ve emeklileri yok sayan siyasi iktidara karşı sokağa inen Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, “Çalışmış, üretmiş, size saraylar köşkler bağışlamış olan emeklilere yaptığınız bu zulüm karşılıksız kalmaz. Emekliler demokratik yollarla bunun hesabını sorarlar” dedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, zamlara, hayat pahalılığına, sahte TÜİK verilerine, ekonomide adaletsiz dağılıma ve emeklileri yok sayan siyasi iktidara karşı sokağa indi. 

Özgür Çocuk Parkında bir basın açıklaması yapan emekliler, “Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz” pankartı açtı.

Sendika Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emeklilerin insanca yaşam haklarını elde edebilmesinin gerçeğe dönüşeceği umudunu taşıdığı önemli bir seçim sürecini geride bıraktıklarını söyledi.  “Ancak ne yazık ki gerçekleşen bu seçim süreç sonunda, 21 yıllık emekli karşıtı tek adam iktidarını sürdüreceği belli oldu” diyen Kurt, “Seçim sürecinde iktidar olmanın yarattığı güçle her kademede ve her türlü devlet olanaklarını partisi ve kendileri için kullanmaktan çekinmeyen, geçmiş iktidarları süresince aldıkları karar ve uygulamalarıyla sosyal güvenlik alanında yer alan şu an sayıları 15 milyonu aşkın ‘emekli, dul ve yetim’ haklarına sahip bizleri açlık ve yoksulluk sınırı altında maaşlarla sefalet yaşamına mahkûm edip, adeta bizleri yok sayan böylesi bir iktidarla ülkemiz baş başa kaldık!

EMEKLİNİN SOFRASINDAN ELİNİZİ ÇEKİN

Ocak 2022'de emeklilere ve kamuoyuna yaptığımız basın açıklamamızda demiştik ki; ‘'2002 yılı Aralık ayında en düşük işçi emeklisi aylığı 257 lirayken asgari ücret 184 liraydı. Yani emekli aylığı asgari ücretten yüzde 40 fazlaydı. Bugüne uyarlarsak devlet desteğiyle 5 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 8 bin 500 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 11 bin 900 lira olmasını istiyoruz.’

İktidar ne yaptı? Hakkımız olanı bize vermek yerine yandaş şirketleri, rantiyeyi, paradan para kazananı destekledi, israfı ve yolsuzluğu katmerli hale getirdi.

Yaklaşan seçimleri gözeterek, en düşük maaş alan milyonlarca emeklinin 5500 TL olan maaşını hazine katkısıyla 7500 TL'ye çıkardı.7500 TL'den daha fazla maaş alan yüksek gün ve prim ödemiş emekliler bu artıştan yararlandırılmadı. Emekliler sefalet düzeyinde, birbirine yakın ücretlere mahkum edildiler.

 

SEÇİM BİTTİ, EMEKLİ UNUTULDU

2023 Temmuz döneminde asgari ücret 11402 TL'ye çıkarıldı. AKP'nin memur ve kamu işçileriyle ilgili düzenlemeler içeren önergesinde emeklilere yönelik madde yoktu.  Emeklilerin TÜİK oranlarına göre ayarlanmış resmi enflasyon farkıyla yetinmelerinin istendiği açıktı. Oluşan tepkiyi dikkate alan Erdoğan bakanlarına emir verdiğini, emeklilerle ilgili yeni bir çalışma yaptırdığını, önümüzdeki haftalarda sonucun netleşeceğini söyledi.

Ardından yüzde 19.77 olarak hesaplanan 6 aylık resmi enflasyonu yüzde 25'e tamamlayacak şekilde refah payı eklenerek SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin yüzde 25 zam alacağı açıklandı.

 

“YAPILAN MAAŞ ARTIŞI DEĞİL EKSİLTMEDİR”

Emeklileri yüzde 25 maaş artışına mahkum etmek onların ekmeğine el uzatmaktır, yoksullaştırmaktır. Gerçek enflasyonun bunun çok üzerinde olduğunu her gün çarşıda pazarda yaşayarak biliyoruz. Üstelik hazine katkısıyla 7500 TL alan milyonlarca emekli bu sahte artıştan bile yararlanamayacaklar. Çünkü yüzde 25 artışı 7500 TL'ye değil, düşük ABO oranlarıyla hesapladığınız asıl maaşlara uygulayacaksınız. Asıl maaşı 6000 TL'ye kadar olan emekliler hazine yardımıyla 7500 TL almaya devam edecekler.  Asıl maaşı 6100 TL olan emekli 7525 TL alacak. Böylece milyonlarca emekli hiç artış alamayacak veya gülünç düzeyde artış alacak. Oysa ki en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15962 TL olması gerekirdi.

Bizler Artık yeter diye haykırmak, isyan etmek istiyoruz! Açız- yoksuluz- geçinemiyor insanca yaşayamıyoruz! Bayramlarda dahi çocuk ve torunlarımıza en ufak bir harçlık veremiyor, bankalardan veya yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz! Ben bu ülkeyi ‘anonim şirket gibi yöneteceğim diyen’ Emekçi ve Emekli düşmanı, patron sevici yani sadece zengin dostu böylesi bir siyasal iktidarın, emekli maaşlarına layık gördüğü yüzde 25'lik sefalet zammını kabul etmiyor, zammını al başına çal diyoruz.

 

“EMEKLİLER BUNUN HESABINI SORACAKTIR”

Çalışmış, üretmiş, size saraylar köşkler bağışlamış olan emeklilere yaptığınız bu zulüm karşılıksız kalmaz. Emekliler demokratik yollarla bunun hesabını sorarlar. Yol yakınken milyonlarca emekliyi yok yoksul bırakan bu kararı değiştirin, emeklinin sofrasından elinizi çekin. Dolar milyarderlerinin zenginliğine zenginlik katmaktan vazgeçin. Dolar milyarderlerinden, büyük kapitalistlerden servet vergisi alın.

Derhal yapılan tüm zamlar geri çekilmelidir. Biz emeklilerin insanca yaşam koşullarını iyileştirmek için gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır. En düşük emekli maaşı, çalışan memurlara dair yürürlüğe girecek en düşük maaş oranına endekslenmelidir,  tüm emekliler de bu artıştan kademeli olarak yararlandırılmalıdır. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Örgütlenelim, sendikamıza üye olalım, hakkımızı alalım” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA