Mersin’e yeni kongre merkezi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’e yeni kongre merkezi!


 

Mersin Üniversitesi, 1993’de ‘Nuh’un Gemisi” adıyla temeli atılan ancak daha sonra Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi’ne çevrilen ve son 2 yıla kadar tek bir çivi bile çakılmayan projeyi kente kazandırmaya hazırlanıyor.

KIYMET GÖKÇE

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü, Mersin için bir hayali gerçeğe döndürüyor. Fikri Sağlar’ın Kültür Bakanlığı döneminde 1993’te 100 dönümlük bir alan üzerine temeli atılan ve su basmanından sonra yapımı yılan hikayesine dönen, adı ‘Nuh’un Gemisi Projesi’nden ‘Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi’ne çevrilen, son 2 yıla kadar tek bir çivi bile çakılmayan projenin inşaatına hız verdi. İnşaat tamamlandığında Mersin, biri bin 200 kişilik olmak üzere 3 büyük kongre salonunun yanı sıra atölyeleri, sergi salonları, karar aşamasında olan açık hava sineması ve konaklama alanıyla dev bir kompleks ve yaşam alanına kavuşacak.

 

“MERSİN’DE 3-4 BİN KİŞİLİK KONGRELERİN YAPILABİLECEĞİ BİR POTANSİYEL OLUŞUYOR”

Çiftlikköy Kampüsü içinde, Tıp Fakültesi Hastanesi bitişiğinde yer alan Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi inşaatının son durumuna ilişkin açıklama yapan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, temeli atılalı 20 yıldan fazla bir zaman geçen merkezi 2018 başlarında tamamlayarak Mersin’e kazandıracaklarını söyledi.

Mersin ve bölgesinde özellikle konferansların, toplantıların yapılabileceği salonların ve konaklamaların olabileceği yerlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Çamsarı, Mersin için tarım, turizm, lojistik dışında ana değerlendirilmesi gereken konulardan birinin kongre turizmi olduğunu belirtti. Mersin’de şu an 3-4 bin kişilik kongrelerin yapılabileceği bir potansiyel oluşuyor. Bu müthiş bir şey. Şehre yakınlığı da önemli bu noktada” dedi.

 

“SON İKİ YILDA BAKANLIKTAN 8 MİLYON LİRA ÖDENEK ALDIK”

Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi projesinin, 20 yılı aşkın bir süre önce yapıldığını ve 8 yıldır da inşaatının durduğunu anımsatan Çamsarı, “Biz bunun güzelliğini fark ettik. Sadece temel atılmış ve kazılmış haldeydi orası. Fikri Sağlar’ın Kültür Bakanlığı zamanında yapılmış, Nuh’un Gemisi Projesi idi. Çok eski bir proje. Projede daha sonra isim değişikliğine gitmişler, Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi yapmışlar. Biz onu tescil ettirdik ve geçen sene ile bu sene aldığımız iki ödeneği de bu isim altında aldık Kalkınma Bakanlığı’ndan. Bakanlıktan toplam 8 milyon lira aldık iki yılda” diye konuştu.

 

“İKİ YILDA ANAHTAR TESLİM HALE GELECEK”

Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi’nin bitmesi için ödeneğini yılda 10 milyon liraya çıkardıklarını bildiren Çamsarı, “İki yıl içinde Allah izin verirse anahtar teslim hale gelecek. Bir takım eklemeler yaptık, projelerde değişiklikler yaptık. Şimdi Bakanlıkla görüşüyoruz, ufak bir konaklama yeri de yapacağız orada. Burası içinde birçok atölyesi, bin 200 kişilik bir büyük salon ile iki tane de biraz daha küçük üç büyük salonu, fuaye alanı, sergi salonları olan, ayrıca karar aşamasında olduğumuz belki açık hava sineması olan tam bir kompleks ve yaşam alanı olacak” şeklinde konuştu.

 

“MERKEZ 2018 BAŞLARINDA DEVREYE GİRER”

Normal gidişatla 2019-2020 gibi bitecek merkezi, aldıkları ödenekler ve desteklerle iki yılda kente kazandıracaklarının altını çizen Rektör Çamsarı, “Mersin’de 2020’de Dünya Narenciye Kongresi yapılacak. Oradaki arkadaşlarımız da bu konuda biraz telaşlılar haklı olarak, ağırlayacak bir kapasite yok ilde. Başbakan Yardımcısı Sayın Lütfi Elvan ile de görüştük, sağ olsun desteğini verdi, ‘Siz bütçe fazlanızdan karşılayın. Öbür projeler için destek gerekirse ben destek olurum’ diye sözünü verdi bize. Bu iyi bir destek bizim için. Biz de güzel bir bütçe fazlası verdik, 9 milyon lira fazla verince, 4 milyon lira zaten gelmişti, üstünü biz tamamladık. İki yılda bitecek şekilde şu an. İnşallah 2017 sonu-2018 başı gibi planımız burası devreye girer. Dolayısıyla hem Narenciye Kongresi’ne yetişir hem de yapılacak diğer kongreler konusunda ciddi destek olur” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA