İddialar doğruysa YAŞADIK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İddialar doğruysa YAŞADIK!


 

Limonun ihracatı artacak üretici sevinirken, tüketici ise limonu bu yıl zamlı yiyecek!

Arjantin’de limon ağaçlarına hastalık girdiği ve alım firmalarının rotayı Türkiye’ye çevirdiği iddia edildi. Ziraat Odası “Bize böyle bir bilgi ulaşmadı ama doğruysa Türkiye’de limonun adresi Mersin’dir. Mersin için büyük fırsat olabilir” dedi.

Hediye Eroğlu

Dünyanın en büyük limon üreticisi Arjantin'de 2014 yılında düşen üretime bu yıl da limon ağaçlarının hastalanması sonucu düşen üretim eklenince dünya limon alıcılarının rotayı Türkiye'ye çevirdiği iddia edildi.

LİMON 15 LİRAYI GÖRÜR

Türkiye'nin dünyanın en büyük limon üreticilerinden biri olduğunu dile getiren Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, "Limon ihracatımız Rusya'ya rağmen yaklaşık yüzde 20 oranında arttı. Arjantin'deki üretim sıkıntısı Türkiye'ye olan talebi artıracak. Bu da doğal olarak fiyatları yukarı çekecek" dedi. Ramazan ayıyla şu anda 4-6 lira arasında değişen limon fiyatının 15 liraya kadar yükseleceğini vurgulayan Er, "Dünyada limon üretimi tek artan ülke Türkiye. Bu durum ihracatımız açısından avantaj yaratırken iç pazardaki tüketiciyi zorlayacak" diye konuştu. Bu yıl çok sıcak bir yaz beklendiğini dolayısıyla aşırı sıcağın da ürüne zarar vereceğini dile getiren Er, limonla birlikte pek çok sebze meyvede yüksek fiyat sıkıntısının baş gösterebileceğini kaydetti.

 

KİLOSU 4 TL

Merin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise kendilerine böyle bir bilgi ulaşmadığını, ancak gerçek olması halinde bu işten en karlı Mersin’in çıkacağını söyledi. “Arjantin bizim en büyük rakibimiz, orada bir sorun yaşandığında adres Mersin olur” diyen Gökçel, Türkiye’deki limon üretiminin yüzde 65’inin Mersin’den yapıldığını anımsattı. Gökçel, şuan açık limonun kilogramının ise 4 TL civarında olduğunu kaydetti.

 

RUSYA AMBARGO KOYAMADI

Türkiye, limon üretiminde ilk 10 ülke arasında. Yılda yaklaşık 1 milyon ton üreten Türkiye'de üretimin yarıya yakını ihraç ediliyor. Rusya'nın ambargo koymadığı ürünler arasında yer alan limonun hâlâ en büyük alıcısı Rusya. Rusya'yı S.Arabistan, Irak, Ukrayna ve Romanya takip ediyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA