“Kiralık işçi olmayacağız!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Kiralık işçi olmayacağız!”


 

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, ‘Özel İstihdam Büroları’ ile ilgili işçilerin, “Kiralık işçi, yani köle İşçi Yasası” tepkileri sürüyor. Mersin’de de işçiler yasanın derhal geri çekilmesini istedi.

YUSUF CAN GÜDÜK

DİSK İl Temsilciliği, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı basın açıklaması ile hükümete seslendi. Açıklamayı okuyan DİSK İl Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Kiralık işçi olmayacağız” dedi.

AKP iktidarının TBMM Genel Kurulu’na ‘insan ticareti’ ve ‘köleliği’ oylattığını savunan Göksoy, “Baskın bir biçimde TBMM gündemine getirilen yasa tasarısı ile Özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması yasallaştırılmak isteniyor. TBMM’de bu yasaya ‘evet’ diyen milletvekilleri tarihe adlarını; köleliğe ve insan ticaretine ‘evet’ diyen vekiller olarak geçirecek ve tarihin en büyük insanlık suçlarından biri olan insan ticaretini hayatlarında ne yaparlarsa yapsınlar, bu sıfattan kurtulamayacaklar.

Meclis gündemindeki bu yasaya göre Özel İstihdam Büroları’na geçici iş ilişkisini de kapsayacak bizimde işçi kiralama yetkisi veriliyor. Bunun anlamı açıktır. Bu yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlar köle haline getirilmek istenmektedir. Kayıtlı istihdamının neredeyse yarısı bu kölelik büroları arıcılığı ile güvencesiz çalıştırılacaktır. Kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılacaktır. Kiralık işçilerin ‘İşsizlik Fonu’ndan yararlanma olanakları neredeyse olmayacaktır.

Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecektir. İşverenler işçileri istediği gibi istediği zaman kullanıp, işi bittiğinde kapı önüne koyabilecekti. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacaktır” dedi.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI, TAŞERONA RAHMET OKUTACAK BİR SİSTEM

‘Geçici İşçi’ çalıştırmanın, işverenler için daha cazip hale geleceğinden işçi çıkarmaların başlayacağını da işaret eden Göksoy, işçinin işverenin kim olduğu, işyerinin neresi olduğunun belirsiz olacağını da vurguladı “İşçiler bir gün bir işverene, bir gün diğerine kiralanacak, ömür boyu güvencesiz çalışmaya mahkum edilecektir” diyen Kemal Göksoy, Soma’da, Torunlar’da, Yalvaç’ta, Gölmarmara’da tanık olunan ‘dayıbaşılık’ sisteminin de yasal hale geleceğini, işçilerin ölüm riskiyle daha fazla karşı karşıya kalacağını savundu.

Özel İstihdam Büroları’ndan işçi kiralanabilmesinin, seçimden önce kaldırılacağı vaat edilen ‘taşeron’a rahmet okutacak bir sistem olduğunu belirten Başkan Göksoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Eğer mesele tarım işçileri ve ev işçilerinin sorunlarına çare bulmak ize kiralık işçilik bunun çaresi değildir. Biz bu işçi kesimlerinin ve istihdamın tamamının kayıt altına alınması için İŞKUR’un daha etkin bir şekilde devreye girmesi gerektiğini burada bir kez daha söylüyoruz. Çözüm işçi simsarlığını yasallaştırmak değil, önlemektir. Burada görev İŞKUR ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na düşmektedir.

TASARI, İŞÇİ SİMSARININ VE PATRONLARIN TALEPLERİNİ İÇERİYOR

Milyonlarca işçinin hakları söz konusu olduğunda görevlerini yapmayanlar, bir avuç işçi simsarının ve patronların talepleri doğrultusunda bu yasa tasarısını hazırlamıştır. İşçileri köle pazarında köle satar gibi satmaya kalkanlara karşı direnmek ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görevdir. DİSK olarak bugün burada ve Türkiye’nin dört bir yanında bir kez daha ifade ediyoruz. İnsan ticaretini yasallaştıran bu yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir. Köle değil işçiyiz! Kiralık işçi olmayacağız. Kölelik yasası geri çekilsin”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA