Tüm pazarları kaybettik! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tüm pazarları kaybettik!


 

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Mersinli üreticiye kötü haber geldi! Rusya, Türk menşeli tüm ürünlere yasak getirecek…

Ziraat Odası Başkanı Gökçel, tüm pazarlarını kaybeden sebze meyve üretiminin, üreticisinin başına bela olacak bir gidişat içerisinde olduğunu açıkladı!

HEDİYE EROĞLU

Rusya tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor’un Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, 16 Mayıs’tan itibaren Türk meyve ve sebze ürünlerine tamamen yasak getireceklerini açıkladı. Sputnik’e konuşan Alekseyenko, “Türkiye’den ithal edilen tarım ürünlerindeki sorunları ele aldık. Bunlar ürünlerdeki Akdeniz sineği ve Kaliforniya çiçek tripsi gibi insan sağlığına zararlı böcekler ile ilgili sorunlar. Türk meslektaşlarımız konuyla ilgili atılacak adımlar konusunda bize bilgi vereceklerini söyledi. Fakat hala Ankara’dan bir şey gelmedi. Zararlı ürünler ise hâlâ Rusya piyasasına gelmeye devam ediyor. Bu gerekçeyle Türkiye’den marul ve kıvırcık ithalatına yasak getirdik. Ama gelecek hafta tüm Türk tarım ürünlerine yasak getirmeyi planlıyoruz. Büyük bir ihtimalle bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

BİTTİK!
Bu açıklamalar Türk tarımında büyük endişe yarattı. Türkiye’nin narenciye ve yaş meyve sebze deposu olan Mersin’de de, Rusya’dan gelen haberlerle yıkıldı. 
Rusya’nın uzak krizi sonrası bazı ürünlerde ambargoya gitmesi ancak limona bu yasağı uygulamaması Mersin’de bir nebze de olsa üreticiye nefes aldırmıştı. Mersin’de üretilen ürünler farklı ülkeler üzerinden Rusya’ya ulaşırken, Türk menşeli tarımsal ürünlerin de kabul edilmemesine yönelik Rusya’dan gelen  hamle, Mersinli çiftçilerin “Bittik” yorumları yapmalarına neden oldu. 

SEBZE MEYVE, ÜRETİCİSİNİN BAŞINA BELA OLACAK
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, “Biz ihracatın arttırılması, alternatif ülkelerin pazarlara yönlenilmesini isterken, bazıları; ‘Rusya ile yumuşama var, başka ülkeler üzerinden mal gönderiyoruz’ diyerek sanki ortada hiç sorun yokmuş gibi hava estiriyorlardı. 
Bugün gelinen noktada da Rusya’ya ihracat durmak üzere. Şimdi Rusya farklı ülkeler üzerinden giden Türk menşeli ürünleri de almamak için harekete geçti. 
Rusya pazarı kapandı, alternatif olarak geçmişte güzel işler yaptığımız Avrupa pazarını geri kazanalım diyoruz ama Avrupa ile de ilişkiler günden güne kötüleşiyor. Hükümetimizin sıkıntıları ortadan kaldıracak çalışmalar yapması lazım ama maalesef ki yapılmıyor. Bundan kim fayda sağlıyor anlamak mümkün değil.
Ancak bu yaşananlar sadece tarıma değil ticaretten turizme tüm sektörlerimize darbe vurmakta. Durum kötü. Bu gidişle sebze meyve, üreticisinin başına bela olacak. Umutsuzuz.

TÜM PAZARLARI KAYBETTİK!
Geçmişte İran’a ürün satıyorduk. Irak vardı. Suriye üzerinden 10-11 ülkeye ürün satıyorduk. Son yıllarda ise yaş meyve sebze ihracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini Rusya ve Rusya üzerinden başka ülkelere satıyorduk ama tüm bu pazarları kaybettik. Bugün geldiğimiz noktada bu pazarların hiç biri elimizde kalmadı. Önümüzdeki sezon ürünlerimizi sadece kendi iç piyasamızda kendi tüketicilerimize satacağız. Ancak üretim artarken, iç piyasadaki satış rakamları ortadayken üretici nasıl ayakta kalacak? Yeni pazarlar bulunamazsa tüm yaş meyve sebze sektörü önümüzdeki dönemlerde büyük sıkıntı yaşar” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA