HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Mezitli ilçesinde iş insanı Hüseyin Çalışkan’a ait Çaaş Grup’un Orman Bölge Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiralayarak eğlence merkezi yapmaya çalıştığı Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamına karşı kentte mücadele sürürken doğa tahribatı da hız kesmeden devam ediyor.
“DAVULTEPE CANAVARI”
Sahildeki yapılaşma ve açtığı düğün salonu ile nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağaları caretta carettaların yuvalama alanlarına zarar verdiği iddia edilse de buradaki faaliyetlerine kesintisiz devam eden Çalışkan’ın son olarak alan içerisinde start verdiği inşaat tepkilere neden oldu. Gece gündüz sahada betonlaşmayı arttıracak faaliyetlerine devam eden Hüseyin Çalışkan’ın iş makinelerini ‘Davultepe canavarı’ olarak yorumlayan vatandaşlar yetkilileri bu durumu görmemekle eleştirdi.
DAVALAR KAZANILDI AMA!...
Duruma tepki gösteren bölge sakinlerinden Dr. Ful Uğurhan, “Çok değil sadece bir yıl önce ilk kepçe paha biçilmeyecek kıymetteki kumsala girdiğinde olayın nerelere varacağını kestirmiş ve kurtarabiliriz belki diye çabalamaya başlamıştık. Mersin Barosu Çevre Komisyonu davaları açtı, kazandı. Ama hukuksuzluğun olağanlaştığı bir devirde yaşadığımız için kararlar uygulanmadı. Kumsalın üzerine önce prefabrik bir tesis kondu bir yaz öyle idare etti. Şimdi onu kaldırıp betondan bir tesis inşa ediliyorlar. Zavallı kum zambaklarını da göstermelik söküp başka bir yere ekmişler. Eskiden biraz umudum vardı, ama artık zerresi yok. Olan carettalara, kum zambaklarına ve betonun içinde büyüyecek koca bir nesil oluyor. Geçmiş olsun” dedi.
SÖZLEŞME ŞARTLARININ YERİNE GETİRİLMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ
Mersin 1. İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen çalışmaların devam ettiği alan ile ilgili Mezitli Kent Konseyi üyeleri de eylem yaparak, Çalışkan’ır durmaya çağırmıştı.
Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, şu ayrıntılara dikkat çekmişti; “Park Davultepe bölgesindedir. 1.8 km (1,1 mil) uzunluğunda kumlu bir plajı vardır. Parktaki ağaçlar Kızılçam ve okaliptüstür. Endemik bitki olan kum zambağının nesli tehlikededir. Tabiat parkındaki kumlu plajın bir bölümü yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas) ve Caretta caretta kaplumbağaları tarafından yumurtlama için kullanılmaktadır. “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Bölge Müdürlüğü 100. Yıl Tabiat Parkı işletmesini 25 Ağustos 2017 tarihinde ihale etmiş, ihale sonucunda ihaleyi alan işletmeci ile 28 Eylül 2017 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ancak, sözleşme koşulları ve tabiat parkı içerisinde yapılan incelemeler sonucunda sözleşmenin birçok maddesinde belirtilen şartların yerine getirilmediği tespit edilmiştir. Sözleşmenin maddesi; Taraflarca imza atılmış sözleşmenin 52. Maddesi ‘İşletmeci, Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu vb. mer’i mevzuat çerçevesinde belirlenen ya da belirlenecek kurallara uymak zorundadır’, 109. Maddesi ‘İşletmeci, çevreye ve çevredeki bitki örtüsüne zarar verici faaliyette bulunamaz’, 115. Maddesi de ‘İşletmeci, sahada mevcut otların biçilmesi dışında yaralama, budama, kesme, kökleme, yakma vb. şekilde bitki örtüsüne hiçbir müdahalede bulunamaz, yaban hayvanlarına zarar verici faaliyetlerde bulunamaz, bulunmasına müsaade edemez’ demektedir. Dünyada nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının Mersin’de ürediği 5 yerden birisi olma özelliğine sahiptir. Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme dönemlerinde ve alanlarında ses, ışık ve olumsuz fiziksel koşulların olmaması gerekmektedir.
FİRMAYA 9 KEZ PARA CEZASI YAZILDI
Konuyla ilgili olarak Mezitli Belediyesi, Tabiat Parkı içerisinde yer alan ‘Kır çiçeği Düğün Salonu’na karşı mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Kır Çiçeği Düğün Salonu’na Belediye ruhsat vermedi, çevre il müdürlüğü verdi. Mezitli Belediyesi doğal alan tahribatı, çevre kirliliği ve ses kirliliği nedeniyle bölge sakinlerinin yıllardır yoğun şikâyetlerine neden olan Kır çiçeği Düğün Salonu’na 2019 yılından beri 9 kez para cezası yazıldığını bildirdi. Kır Çiçeği Düğün Salonu için vatandaşların yoğun şikâyetlerini dikkate alan Mezitli Belediyesi, işletmenin mühürlenmesi ve gerekli cezai işlem uygulaması için çeşitli yaptırımlar uyguladı. Çevre Kanunu, Kabahatler Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu gibi farklı kanunlar uyarınca işletmeye toplam 77 bin 737 TL para cezası kesildi. Bölge sakinlerinin mücadelesine destek veren Başkan Tarhan, bölgeye gerekli müdahalenin yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığı girişimlerden sonuç alamadı.”
Öte yandan dönemin Milletvekili Alpay Antmen’de TBMM’ne bu konuyla ilgili önerge sunmuş ve şu soruları gündeme taşımıştı: “Caretta Caretta’ların soylarının devamı, güvenli üreme ve doğal koşullarda yaşamaları için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Mersin’de özel işletmeye devredilen kaç sahil, ormanlık ve benzeri alan bulunmaktadır? Buralar ne şekillerde kimlere ihale edilmiştir? Bahsi geçen bu işletmeler doğal ortamın korunması konusunda ne tür önlemler alınmakta ve denetimler yapılmaktadır? Bu işletmelere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?”