mersin’in tanıtımı için önemli bir fırsat olacak ve 26-28 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek, yaklaşık 400 katılımcının yer alacağı kongrede, 40 üniversiteden 150 akademisyen 90 bildiri sunacak.
KIYMET GÖKÇE
“Lojistiğin Kalbi Mersin’de Atıyor” sloganıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Toros Üniversitesi ve Lojistik Derneği (LODER) işbirliği ile düzenlenecek 5. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nin tanıtımı Divan Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir katıldı.
“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA MERSİN, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ LOJİSTİK MERKEZİ OLACAK”
Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de önümüzdeki yıllarda bazı demiryolları ve havayollarının yapılmasıyla Mersin’in, Türkiye’nin en önemli lojistik merkezi olacağını söyledi. Bu anlamda, bu kongrenin yapılacağı en uygun yerin de Mersin olduğunu vurgulayan Özdemir, özellikle MTSO ve MDTO başkanlarının, Mersin’in lojistik merkezi olması konusunda yıllardır büyük çabaları olduğunun altını çizdi.
Lojistik kongresini Türkiye çapında LODER’in düzenlediğini dile getiren Özdemir, Mersin’de 5’incisi yapılacak kongreye Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi A.Ş. (MIP), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), TÜBİTAK, Mersin Üniversitesi, Çağ Üniversitesi ve Tarsus Belediyesi’nin de destek vereceğini ifade etti. Lojistiğin Mersin’in önemli bir konusu olduğunu belirten Özdemir, bu çerçevede hep birlikte Mersin için çaba harcayacaklarını kaydetti. Kongrede 90 bildiri sunulacağını bildiren Özdemir, “Bildiri anlamında çok fazla başvuru alındı ama 90 bildiri hakem kurulundan seçilip bin sayfalık bildiri metni yayınlandı. Kongrenin teması, ‘Karma Taşıcılık ve Doğu Akdeniz’de lojistik’. Bu konuda 40 üniversiteden 150 katılımcı olacak. Bunun dışında iki gün boyunca 6 ayrı salonda toplantılar düzenlenecek. Son gün de Tarsus’a teknik gezi düzenlenecek” dedi.
“LOJİSTİK MERKEZİMİZ OLMASA DA BİZ MERSİN OLARAK LOJİSTİK MERKEZİYİZ”
MTSO Başkanı Aşut ise LODER’in, Mersin’e özgü ve Mersin farklılığını ortaya koyarak yöneteceği kongreyi, tamamen iş dünyasının ihtiyaçları üzerine kurgulamaya gayret ettiklerini söyledi. Kongrede, sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bildiri sunacak akademisyenlerle lojistik sektörünün temsilcilerini bir araya getireceklerine işaret eden Aşut, böylece faydanın faydasının ortaya çıkacağına vurgu yaptı. Mersin’in Doğu Akdeniz’in önemli bir lojistik merkezi olduğunu belirten Aşut, “Lojistik merkezimiz olmasa da biz Mersin olarak lojistik merkeziyiz. Dünya bunu bu şekilde görüyor. Tüm taşımacılık modlarının kesiştiği önemli bir nokta Mersin. Çukurova Havalimanı bittiği zaman önümüzdeki süreçte bu işin içinde olacak. Havayolu, demiryolu, karayolu ve denizyolunun kesiştiği tek nokta Mersin. Mersin’i, karma taşımacılık ve Doğu Akdeniz’in en doğal lojistik merkezi olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Bu projenin çıktılarının Mersin için çok önemli olduğunu dile getiren Aşut, kongrede yapılacak sunumlarla hem ulusal hem uluslararası lojistikte yaşanan sıkıntılara yönelik bildiriler ve çözüm önerilerinden faydalanmak istediklerini ifade etti. “Akademisyenlerle firma temsilcileri birebir konuşma şansı yakalayacak. Özel sektör kendisini burada bulacak. Belki akademisyenlerin göremediklerini özel sektör akademisyenlere aktaracak” diyen Aşut, kongrenin önemli bir başka çıktısının da kongre turizmi olacağını söyledi. Kongre kapsamında yaklaşık 400 katılımcıyı 3 gün boyunca Mersin’de ağırlayıp kentin farklılıklarını göstereceklerini aktaran Aşut, bunun Mersin’in tanıtımı için önemli bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.
“MERSİN, LOJİSTİK MERKEZİ OLARAK İSTANBUL VE İZMİR’DEN DAHA ÖNEMLİ KONUMDA”
Lojistiğin Mersin için çok önemli olduğuna dikkat çeken MDTO Başkanı Lokmanoğlu da Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Mersin olmak üzere 3 tane lojistik merkezi olacak yer bulunduğunu, ancak Mersin’in diğer iki kentten çok daha önemli bir konumda olduğunu söyledi. Lokmanoğlu, “İzmir, ihracat ağırlıklı ve çok fazla potansiyeli yok. Servis yaptığı bir bölge var. İstanbul’un servis yaptığı bir bölge var. Bir de bizim Mersinimiz var. İskenderun ile Mersin’i birlikte düşünürsek, Mersin’in konumuna baktığımızda, ithalat, ihracat ve komşularla beraber transit yük var. Servis alanımız hem İzmir’den hem İstanbul’dan daha fazla. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri hep bu limanlardan faydalanıyor. Lojistik bir tek limanla olmuyor. Serbest Bölgemiz var, limanımız var, havaalanımız da yapılıyor. Türkiye’nin birçok yerinde serbest bölge ve liman var. Karadeniz sahillerinde serbest bölgeler var. Ankara’da bile serbest bölge var. Fakat 2-3 tane düzgün çalışan serbest bölge var. Bunlar İstanbul, Mersin, İzmir. Demek ki, bu söylediğim doğru bir bakış açısı. Biz burada birçok şey yapıyoruz, kimse bize yardım etmediği halde Mersin bir lojistik merkez olarak çıkıyor. Çünkü tabanımız sağlam. Onun için bu işin üstüne gitmek lazım. Senelerdir yılmadan çalışıyoruz, inşallah amacımıza erişeceğiz. Bu açıdan bu kongre çok önemli, çünkü her türlü bilgi daha iyisini yapmak için lazım. Bu kongre de bize daha çok bilgi verecek” ifadelerini kullandı.