Suriyelilerin girişimcilik kapasitesi geliştiriliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Suriyelilerin girişimcilik kapasitesi geliştiriliyor


 

Aralarında Mersin’in de olduğu 11 ilde uygulanan ’Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesi ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki gelişim ile girişimcilik kapasiteleri geliştiriliyor.

BURCU KAYA

 

Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve ev sahibi toplumun girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesini amaçlayan 'Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi' (ENHANCER) projesi kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 67 bin kişi 2 yılda Avrupa Birliği (AB) desteği ile mesleki beceri geliştirme eğitimi aldı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Adana, Mersin, Konya, Şanlıurfa, Kayseri ve Hatay'da uygulanan proje kapsamında kurslar 2020 yılından itibaren Şanlıurfa ve Gaziantep’te hizmet veriliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) 26,4 milyon euro bütçeyle fonladığı 'ENHANCER Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonuyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından yürütülüyor.

 

AHŞAPTAN EKOLOJİK OYUNCAKLAR

Ahşap oyuncakları üretenlerden biri de Mahmud Abdi. AB destekli Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi (ENHANCER) kapsamında Şanlıurfa'da Karaköprü Belediyesi Necmettin Cevheri Kültür ve Gösteri Merkezi bünyesinde açılan ekolojik ahşap oyuncak kursunda kursiyer. Türkçe konuşuyor ve diyor ki: “Suriye’nin Rakka şehrindenim. 2014’ten beri buradayım. Bu tür şeylerden hoşlandığım ve nasıl yapılacağını öğrenmek istediğim için bu kursa katıldım. Şimdi de burada ürettiklerimi satıyorum." Abdi burada hem marangozluk hem de ahşap oyuncak eğitimi aldı. Artık kendi işini kurabilir.

Diğer kursiyer Gülay Dağtaş bir yıldır bu kursa devam ediyor. “Burada çok güzel şeyler öğrendim. Yaptığımız oyuncakları satıyoruz. Ayrıca çocuklarım için de oyuncaklar yapıyorum” diyor.

 

KÖK BOYA İLE ANADOLU HALILARI

Necmettin Cevheri Kültür ve Gösteri Merkezi'nde ENHANCER Projesi kapsamında geliştirilen bir diğer kurs ise halı dokumacılığı. Karaköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Şube Müdürü Mehmet Mahmutoğlu şöyle diyor: "Kök boya kullanıyoruz ve sadece Anadolu motiflerine odaklanıyoruz. Ayrıca eski motifleri de günümüze uyarlamaya çalışıyoruz."

Halı tezgâhının başında bir kadın oturuyor ve büyük bir özenle ilmek atıyor. Eğitmen Nadire Yılmaz'a göre, "Buradaki herhangi bir halının bir santimetresinde 76 ilmek var."

Kursiyer Filiz Çelik bir yıldır kursa devam ediyor. "Mesleğim yoktu. Dokumayı sevdiğim için buradayım. Sıfırdan başlayarak halı dokumayla ilgili her şeyi öğrendik" diyor. Diğer kursiyer Hatice Gül Tiryakioğlu da şunları söylüyor: "Ben daha yeniyim. Bu kursa başlayalı 20 gün oldu. İnşallah dokuduğum halıları satmak istiyorum."

 

YENİ BECERİLER EDİNİYOR VE GİRİŞİMCİ OLUYORLAR

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, "Hem mültecilerin hem de Türk vatandaşlarının istihdamıyla ilgili projelerden biri de ENHANCER Projesi kapsamında halı dokuma ve ahşap oyuncak kurslarıdır. Halı dokuma ve ahşap oyuncak kurslarımıza 71'i Suriyeli olmak üzere 225 kişi katılıyor. Kursların bilinirliği arttıkça talebin de artacağına inanıyorum" diye konuşuyor.

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Batı Balkanlar ve Türkiye Ofisi Portföy Yöneticisi Pınar Yapanoğlu ise şu ifadeleri kullanıyor: "ENHANCER Projesi Ocak 2020'de AB finansmanı ile başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları ile iş birliği içinde 11 ilde bu projeyi yürütüyoruz. Hibe programımız benzersiz. Sadece finanse etmek, izlemek ve değerlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda hibe alan kuruluşlarımızın ilk ihtiyaç değerlendirmesini yapıyor ve uzman tavsiyesi getiriyoruz. Somut sonuçlar elde ettiğimiz için çok mutluyuz."

Ekim 2023’te bu kursları ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları dile getiriyor: “Özellikle deprem hasarının çok ağır olduğu bölgede geçim kaynaklarının arttırılması ve yaşam standardının yükseltilmesine yönelik projeler büyük önem taşıyor. AB, ENHANCER projesi için 35 milyon avro katkıda bulundu. Ve daha fazlası da gelecek.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA