Çocukları kazanalım! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çocukları kazanalım!


 

Mersin’de eğitimden soğutulan çocuklar işçiliğe yönelirken Sosyolog İsmail Büyükbörklü, başarısız olan ve devamsızlık yapan öğrencilerin yetenek sınavından geçirilerek kazanılması gerektiği açıkladı!

Haber Merkezi

Mersin Kent Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ile Yeniden Sosyoloji Derneği, ‘Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları’ konulu bir anket çalışması yaptı. Anketten çıkan sonuçlar, Kongre ve Sergi Sarayı Mersin Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda kamuoyuna açıklandı.
Toplantıya; Mersin Valiliği, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Baro Başkanlığı, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Koruma Şube Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Daire Başkanlığı, Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Akdeniz Kent Konseyi, Toroslar Kent Konseyi, MESOB, Kadın ve Emek Yardımlaşma Derneği, Yeniden Sosyoloji Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mersin Çocuk Hakları Derneği, Yesoder, Sosyal Hizmet Uzmanlar Derneği, İştar Kadın Merkezi temsilcileri katıldı.

ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN
Toplantıda konuşan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, konsey olarak mutlu bir kent, sağlıklı bir kent için çocukların Birleşmiş Milletler’in normlarında büyümesi gerektiğini söyledi. Herkesi, çocuk işçiliği ve çocuk hakları ile ilgili üzerine düşeni yapmaya davet eden Lokmanoğlu, “Ayrıca ilk adım merkezi ve ÇOGEM merkezinin kurulması için gerekli yerlere başvurularda bulunduk. Yetkililerin bu konuda hassasiyetini bekliyoruz. Çocuklar bizim çocuklarımızdır” dedi.

EĞİTİMSİZLER!
Toplantıda sunum yapan Yeniden Sosyoloji Derneği Üyesi ve ayrıca Sosyolog İsmail Büyükbörklü ise ankette çocukların mesleki eğitim okullarıyla meslek sahibi yapılması üzerine oluşturulduğunu kaydetti. “Anket sonuçlarında çocukların yüzde 99’unun erkek olduğu görülmüştür” diyen Büyükbörklü, çocukların yüzde 77.18’inin ortaokul, ilkokul ve okuryazar olduğunu, yüzde 61’inin ise eğitimine devam etmek istemediklerini kaydetti. “Çocuk işçiliği en yoğun olduğu yaş grubu 17 yaş olduğu tespit edilmiştir” diyen Sosyolog İsmail Büyükbörklü, “Çocukların yüzde 85’inin ailesinin geliri 2000 TL’nin altındadır. Çocukların yüzde 53’ünün evi kiradır. Çocukların yüzde 71’inin 4 ve üzeri kardeşi bulunmaktadır. Çocuklar ağırlıklı olarak küçük atölye ve hizmet sektöründe çalışmaktadırlar. Çocukların yüzde 54’ünün kardeşi de çalışmaktadır. Çocuklardan yüzde 63’ünün halk eğitim merkezi tarafından açılacak olan kurslara katılmak istemedikleri görülmüştür. Çocuklardan yüzde 60 eğitimlerinde başarısız oldukları için yüzde 40 ailevi ve ekonomik nedenlerle okulu bıraktıklarını belirtmişlerdir” dedi.

YETENEK SINAVINDAN GEÇİRİLMELİLER
Çocuk işçiliği üzerine yapılan anket çalışması sonucunda çocukların eğitimde başarısız olmaları nedeni ile okulu bırakarak çalışmaya başladıklarının ortaya çıktığını belirten
Sosyolog İsmail Büyükbörklü, çocukların eğitimleri sırasında derslerinde yaşadıkları sorunların çocukların okulu bırakmalarına ve çalışmaya başlamalarına neden olduğunu kaydetti. “Çocukların okuldaki başarısızlıkları çocukları eğitimden soğutmuş ve açılacak herhangi bir meslek edindirme kursuna katılmak istememektedirler” diyen Büyükbörklü, “Eğitimlerine devam eden çocukların eğitimlerinde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi ve özellikle ortaokulda başarısız olan ve devamsızlık yapan öğrencilerin yetenek sınavından geçirilmesi ve yetenekleri doğrultusunda okullar tarafından çocukların hem meslek öğrenecekleri hem de çalışarak ekonomik kazanç elde edebilecekleri mesleki eğitime yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem özel sektörün kalifiye elaman ihtiyacının karşılanması hem de çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini engellenmeden meslek sahibi yapılması sağlanacaktır” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA