Mersin’de kazanıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de kazanıyor


 

Türkiye’de tarımın bittiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıklayan MTB Başkanı Özdemir, 2002-2015 döneminde Mersin’in tarımsal hasılatının dolar bazında yüzde 113 oranında arttığını söyledi.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile ülkemizde son yıllarda yaygın olarak dile getirilen ‘tarımın bittiği’ şeklindeki şehir efsanesinin gerçek olmadığını söyleyerek, tarımda üretim ve gelirin arttığını açıkladı.

“Üretim rakamlarına baktığımızda ülkemizde tarımsal üretimin hem miktar hem de değer olarak arttığı görülmektedir” diyen Özdemir, 2002-2015 döneminde ülkemizdeki tarımsal üretimin değerinin 21,4 milyar dolardan 43,9 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. “Tarımsal hasılamız ise son 14 yıllık süreçte yüzde 106 oranında artmıştır” diyen MTB Başkanı Özdemir, “Ayrıca, incelenen dönemde bir hektarlık tarımsal alandan elde edilen hasıla 516 dolardan 1.137 dolara yükselmiştir. Yüzde 120 oranında bir artış görülmektedir.

Tarımda istihdam edilen kişi başına hasıla 2002 yılında 2 bin 864 dolarken, bu rakam 2015 yılında 7 bin 530 dolara yükselmiştir. Yüzde 163 oranında bir artış söz konusudur. Üretim rakamları ülkemizde tarımın bitmediğini, tam tersine reel olarak büyüdüğünü göstermektedir. Birim arazi ve istihdam edilen kişi başına tarımsal hasılamız da reel olarak artmaktadır.

MERSİN’DE KAZANIYOR

Benzeri bir durum Mersin için de geçerlidir. 2002-2015 döneminde Mersin’in tarımsal hasılası dolar bazında  yüzde 113 oranında bir artış göstermiştir. Sonuç olarak, tarımsal hasılamız hem ülkemizde ve hem de ilimizde reel olarak büyümeye devam etmektedir. Bu durum son derece olumludur. Ancak, tarım sektöründe daha yüksek gelir artışı yaratmak ve kırsal kesimin refahını yükseltmek için bu büyüme sürecinin ivme kazanarak devam etmesi gerekmektedir.

Bunca olumlu gelişmeye rağmen, birim alandan elde edilen tarımsal gelir, Hollanda’nın dörtte biri bile değildir. Bize göre tarımsal geliri artırmak ve çiftçilerimizin refah düzeyini yükseltmek mümkündür. Tarımsal arazilerdeki ölçek küçülmesinin önüne geçilmesi, sulama altyapısının geliştirilmesi, yüksek katma değerli ürünlere dayalı yeni bir ürün deseni oluşturulması, tarımsal üretim süreçlerine daha fazla bilgi katılması, havza bazlı uzmanlaşmaya gidilmesi, yurtiçi ve yurtdışı talepteki değişimlerin yakından takip edilerek talep odaklı üretim ve destekleme politikaları oluşturulması, tohum ıslahına önem verilmesi, pazarlama kanallarındaki tıkanmaların giderilmesi gibi önlemlerin alınması halinde tarımsal hasılamız artacağı gibi, kırsal kesimin zenginliği de yükselecektir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA