Mersin’den yola çıktı dünya devi oldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’den yola çıktı dünya devi oldu!


 

Yılbaşında satılan 50 yıllık Oruçoğlu Yağ’ın yeni sahibi Mersin’den yola çıkan bakliyatçı Hakan Bahçeci, dünya susam ticaretinin yüzde 20’sini Dubai’den yönetiyor… Bahçeci 1.5 milyar dolarlık ticarete imza atıyor!

Haber Merkezi

Dünya susam ticaretini tek başına bir Türk işadamı yapıyor. Türkiye'de pek bilinmese de tarım piyasası onu “Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanı” olarak tanıyor.

İşlerini Dubai'den yöneten Hakan Bahçeci'nin şirketi Hakan Agro, yılda 1.5 milyar dolarlık ticarete imza atıyor. 20 yıldır Dubai'de yaşayan Türk işadamı Hakan Bahçeci'nin Türkiye'deki ilk yatırımı ise yarım asırlık geçmişe sahip olan Oruçoğlu Yağ oldu.

Hakan Agro DMCC, Türkiye'nin en büyük yağ üreticilerinden Oruçoğlu'nun tamamını Dubai'deki firmasının iştiraki olan Trans-Atlantic Group DMCC üzerinden yaptı. 1968'de kurulan ve Afyon'da 69 dönümlük arazi üzerine kurulu dev tesiste faaliyet gösteren Oruçoğlu Yağ, günde 750 ton yağlı tohum işleme, 300 ton ham yağ, 450 ton da küspe üretim kapasitesine sahip.

 

İŞE MERSİN’DE BAŞLADI

Hakan Agro, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir şirket. Bakliyat, yağlı tohumlar ve yenilebilir yağların ticaretinde bölgede isim yapan şirketin ayrıca dondurulmuş tavuk eti, süt ürünleri, yem hammaddeleri gibi tarım ürünlerinin tedarik zincirinde de ağırlığı söz konusu. 26 denizaşırı ofisi, deposu, işleme ve taşımacılık tesisleriyle 52 ülkeden 54 farklı gıda ürününü 82 ülkedeki 1.000'den fazla müşterisine ulaştıran şirketin kurucusu Hakan Bahçeci, bakliyat işine 1989'da Mersin'de başlamış. Bilkent Üniversitesi'nde okurken Çukurova'ya geçen Bahçeci 20 yaşında kendi şirketini kurmuş. 1994'te Türk Cumhuriyetleri'ne tavuk ihracatı yaparak işleri büyütmüş. Bahçeci, bu dönemde ABD'den gelen 'tavuk eti ticaretine destek' fırsatını görerek şirketin merkezini Dubai'ye taşımış.

 

TAVUKTA ABD'NİN 5'İNCİ BÜYÜĞÜ

Tavukta ABD'nin 5'inci büyük ithalatçısı olan Hakan Agro'nun Kanada'da üç fabrikası bulunuyor. Mersin'de bir kırma ve işleme tesisi olan firmanın Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan'da depoları, susam işleme ve soyma işletmeleri var. Toplam bin 500 çalışanı bulunan Hakan Agro'nun cirosunun yüzde 30'u tavuk, 20'si bakliyat, 10'u süt, 15'i yem, 15'i de susamdan geliyor. 900 bin ton olan dünya susam ticaretinin 120 - 130 bin tonunu gerçekleştiren Hakan Bahçeci'nin daha önce de Şeker Piliç'i almak istediği konuşulmuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA