Et fiyatlarındaki artışa tepki! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Et fiyatlarındaki artışa tepki!


 

Et fiyatlarında son dönemlerde yaşanan artışlar restoran ve yemek şirketlerini de olumsuz etkiledi. İşletme sahipleri artan maliyetleri fiyatlara yansıtamamaktan şikayetçi.

Haber Merkezi

MTSO 24 Nolu Lokanta, Kafeterya ve Pastaneler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Necmi Göçtü, komite çalışmalarını anlatarak ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Komite bünyesinde lokanta, kafeterya, pastane işletmecileri ile yemek firması sahiplerinin bulunduğunu kaydeden Göçtü, 400’e yakın üyeye sahip olduklarını bildirdi. Komite olarak sektördeki güncel sorunları takip ederek çözüm önerilerini oluşturduklarını anlatan Göçtü, ardından bu çözüm önerilerini ilgili mercilere taşıdıklarını anlattı. 

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak sektör sorunlarına değinen Komite Başkan Yardımcısı, ilk olarak istihdam yükü üzerinde durdu. Hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor olmaları nedeniyle kentte istihdama katkı sağlayan önemli işletmeler arasında yer aldıklarına dikkat çeken Göçtü, şunları söyledi: “Çok sayıda kişiye iş imkanı tanınması paralelinde ciddi istihdam yükü getiriyor. En küçük işletmemizde dahi en az 4-5 kişi çalışıyor. Bu sayının 300 – 350 kişiye ulaştığı firmalarımız bulunmakta. Ancak istihdam üzerindeki vergi yükü her geçen gün artıyor. Asgari ücret artışı bizleri ciddi sıkıntıya sokuyor. Girdi maliyetlerimiz artıyor.”

KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ 
Emek yoğun bir sektör olmasının girdi maliyetleri dışında etkileri olduğuna da değinen Necmi Göçtü, özellikle kalifiye eleman bulma noktasında sıkıntı yaşandığını anlattı. Komite olarak bu sorunun çözümü noktasında çalıştıklarını bildiren Göçtü, zaman zaman Mersin Valiliği ve MTSO desteği ile ara eleman yetiştirilmesine yönelik kurslar açtıklarını söyledi. Göçtü ayrıca Mersin’deki Turizm Meslek Yüksekokulu ile Turizm Lisesi’nden de stajyer öğrenci alıp fiili olarak yetişmelerine katkıda bulunduklarını anlattı. 

DİL VE BECERİ KURSLARI AÇILIYOR 
Sektörlerinin turizmle doğrudan bağlantılı olduğuna da dikkat çeken Necmi Göçtü, bu nedenle zaman zaman özellikle servis elemanlarına turizme yönelik eğitimler düzenlediklerine değindi. Bunların arasında dil kursları ve beceri kurslarının yer aldığını kaydeden Göçtü, önümüzdeki süreçte de bu eğitimlere devam edeceklerini bildirdi. 
Sektörün turizm sektörüyle yakından ilişkili olması nedeniyle Mersin’de turizmin gelişmesini çok önemsediklerini de vurgulayan Göçtü, “Kentimize yönelik çok özel lezzetlerimiz bulunmakta. Bu ürünlerimizin daha çok tanıtılıp gurme turizminin hareketlenmesini istiyoruz” dedi. Turizme yönelik yapılması planlanan yatırımları takip ettiklerini de kaydeden Göçtü bu yatırımların hızlanmasını beklediklerini söyledi. 

“ET ÜRETİMİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”  
İstihdamın ardından maliyetleri etkileyen bir diğer girdi maliyetlerine değinen Necmi Göçtü, özellikle son bir yıldır et fiyatlarındaki yüzde 30’a varan artıştan şikayetçi oldu. Maliyetler artsa da piyasa koşulları nedeniyle bunları fiyatlara yeterince yansıtamadıklarını ifade eden Göçtü, kar marjlarında ciddi düşüşler yaşadıklarını söyledi. Ülke olarak et yetiştiriciliği noktasında mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Göçtü, aksi halde kaçak et kesimlerinin çoğaldığına işaret etti. 
Bir diğer maliyet artırıcı unsurun kiralar olduğunu kaydeden Necmi Göçtü şu bilgileri verdi: 
“Alışveriş Merkezleri’nde (AVM) artan kiralar tüm sektörü olumsuz etkiliyor. Bu artış AVM’ler dışındaki kiralara da yansıdı ve yüksek bedellerle karşılaşıyoruz. Tüm bu olumsuz gelişmeler sektörün önünü tıkıyor.”

“YEMEK FİŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ YAPILMALI”
Sektör olarak yemek fişleri ve kartlarına yönelik sıkıntılar yaşandığını da anlatan Necmi Göçtü, şu bilgileri verdi: 
“Yemek fişleri ya da kartlarına yönelik yaptığımız anlaşmalarda KDV sıkıntısı yaşıyoruz. Yemek sektöründe KDV oranları yüzde 8 olmasına rağmen, yemek fişi ve kartları için kestiğimiz hizmet bedellerinde KDV oranı yüzde 18. Aradaki farkı ise işyeri sahibi cebinden ödemek durumunda kalıyor. Bu durum, kurumlarla anlaşma yapmamızın önüne geçiyor. Daha önce bu sıkıntılarımızı dile getirmemize rağmen sonuç alamadık ancak önümüzdeki süreçte de bu konuya yönelik çalışmalarımız devam edecek.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA