Mersin sizi unutmaz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin sizi unutmaz!


 

Mersin 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Akkuyu Nükleer Santrali işaretlenmiş olarak Büyükşehir Meclisi’nde oylanması ihtimaline karşı Mersinliler meclis üyelerine, “Bu şehir sizi unutmaz” çağrısı yaptı!

Bugün yapılacak meclis toplantısında böyle bir oylama gündemde yer almazken, meclis devam ederken teklifin gündeme gelebileceği ihtimaline karşı MERÇED Başkanı Aslan, “Hayır deyin kent sizi minnetle hatırlasın” dedi. 

EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar da, nükleer konusunda en iyi teknolojiye sahip Japonlar’ın bile başarılı olamadığını vurgulayarak, meclis üyelerine olası bir oylama halinde, “Vicdanınızı dinleyerek oy kullanın” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin işaretlenmesi baskısı nedeniyle 4 ay önce biten ‘1/50 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı gündemine alamıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı’na işaretleyerek, Mersin’e de 1/50 binlik plana işaretlemesi için baskı yapılmasına karşı kentteki tepki ise artarak sürüyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında “Nükleer karşıyım” diyerek, tarafını belli etmesine rağmen, planın Mersin için olmaz olmaz olduğunu, 1/100 binlik plan ile alt ölçekli planların yıllardır çıkmaması nedeniyle büyük kayıplar yaşandığını gündeme getirmişti. 
Geçen ay ki bu açıklamalar kentte, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1/50 bin ölçekli plan bakanlığın istediği gibi, Akkuyu Nükleer Santrali işaretlenecek’ tartışmaları yaşanmasına neden oldu ve bir aylık sürede dernekler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, belediye yönetimi ve meclisine ‘direnin’ çağrısı yaptı. 
Mersin 1/50 binlik Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Akkuyu işaretlemeyerek çıkmasını isteyen Mersin’e aradan geçen bir aya rağmen somut bir yanıt veren ise olmadı.
1/50 binlik plan yaklaşık 4 ay önce bitmesine rağmen bugün yapılacak Meclis gündemine de alınmadı. Ancak meclis esnasında yapılabilecek bir teklif ile gündeme gelme ihtimaline karşı Mersinliler, ‘nükleeri işaretlemeyin’, ‘Mersin sizi unutmaz’ mesajları ile çağrılarını yineledi. 

“KENT SİZİ MİNNETLE HATIRLASIN”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, meclis üyelerine, “Planda Akkuyu’ya ‘evet’ veya ‘hayır’ da deseniz bu şehir sizi unutmaz” diyerek, siyasilere omuzlarındaki sorumluluğun bilinciyle hareket etme çağrısı yaptı.
“Oy aldığınız Mersinliler’in çağrısına kulak verin” diyen Aslan, Mersin’in nükleere karşı olduğunu, kentin bu mücadelesinin de Türkiye’ye, dünyaya örnek olabileceğini dile getirdi.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin ‘ÇED olumlu’ kararına karşı açtıkları dava kapsamında 11 Temmuz’da bölgede keşif yapılacağını da anımsatan Aslan, “Biz gerek hukuksal, gerekse toplumsal mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız. Siz Meclis üyeleri de geleceğe karşı sorumlusunuz. Bu mücadeleye köstek değil, destek olun ve ‘hayır’ deyin. Kent tarihi sizi minnetle hatırlasın” dedi. 

“VİCDANINIZI DİNLEYEREK OY KULLANIN”
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar da, Akkuyu ile ilgili hukuksal boyutun gerek TMMOB gerekse STK’larca sürdürüldüğünü anımsattı. 
“ÇED süreci ile ilgili eksikleri yargıya taşıdık ve takibini sürdürüyoruz” diyen Atar, açılan bazı davaların birleştirildiğini, bazılarının ise ayrı ayrı devam ettiğini söyledi. 
Geçtiğimiz günlerde Mersin ve Mezitli Kent Konseyleri’nin yaptığı bir anket ile Mersinliler’in nükleer santral istemediğinin bir kez daha ortaya konduğunu anımsatan Başkan Atar, “Bu ankette nükleer karşıtlığı yüzde 80’lere yakın çıktı. Yani ankete katılanların yüzde
80’i nükleer istemiyor. 
Konuyla ilgili Büyükşehir belediye meclisinde oylama yapacak arkadaşlarımıza şunu söylemek isterim; Kent adına, tarafsız, vicdanen rahat olacakları yönde oy kullansınlar. Kullandıkları oyun arkasında vicdanen rahat olsunlar” dedi.

JAPONLAR BİLE BAŞARAMADI!
Nükleer santral en iyi teknoloji ile yapılsa da insanların kafasında yine de soru işaretleri bıraktığını da dile getiren EMO Mersin Şube Başkanı Atar, “Halk yakından bildiği Çernobil ve Fukişima nükleer felaketlerinin sonuçlarını gördü ve hatta en acı şekilde yaşadı. Japonlar teknoloji de en üst seviyede olmalarına rağmen nükleer kazayı önleyemediler. Son teknolojileri kullanmalarına rağmen güvenlikte başarısız oldular. Enerjide sıkıntımız var ise alternatif enerji kaynaklarına yönelmeliyiz çünkü bu alanda inanılmaz bir zenginliğe sahibiz. Türkiye’de enerji açığının giderilmesi çok kolay. Nükleer sağlık alanında olmalı evet olmalı. Ama enerji ihtiyacı amacıyla nükleer santraller kurulmasına ihtiyaç yok. Yüzümüzü güneşe, rüzgara , yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmeliyiz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA