Muhtarlara bir dokun bin ah işit! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Muhtarlara bir dokun bin ah işit!


 

Muhtarlar Derneği Başkanı Gülgen, devletin vatandaşa ulaşmada en önemli kurumlardan biri olan muhtarların sorunlarını anlattı… Röportajımızda özellikle muhtarlık binaları, tebligat, emeklilik, kentsel dönüşüm, erzak dağıtımı gibi sorunlar ön plana çıktı.

SONER AYDIN/YUSUF CAN GÜDÜK

Akdeniz Muhtarlar Federasyonu ve Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, Mersinli muhtarların ve mahallelerin sorunlarını gazetemize değerlendirdi. Gülgen, vatandaşlarla iç içe olan muhtarların sorunlarının bir an önce giderilmesini istedi. 
Muhtarlardan gelen şikayetlerden birisinin tebligatların oluşturduğunu belirten Gülgen, “Tebligatlar insanlara ulaşmadığı zaman muhtarlıklara bırakılıyor. İnsanlarda tebligatlarını muhtarlardan alıyor. Postacı bu tebligatları bize getirdiği zaman biz kimseye götürmek zorunda değiliz. Zaten postacı geldiği zaman kapıya kağıt yapıştırıyor evrakınız muhtardadır gidip alın diye. Vatandaşların bazıları gelmiyor, bazıları geliyor bizim evrakımızı neden alıyorsunuz diyor. Bu ikilemden kurtulmak istiyoruz. Vatandaşlarla yüz yüze geliyoruz, postacı ile tartışıyoruz. O yüzden tebligat kanununda bir değişiklik istiyoruz. Bunu da Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a iletmiştik. Bizden alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

“BAZI MUHARLIKLARIN ELEKTRİĞİ YOK”
Bazı muhtarlıkların binalarının yapıldığını ancak elektrik sorunlarının giderilmediğini kaydeden Gülden, “Binalar parkların içine yapıldığı için bunların yapı kullanma izni yok. Yapı kullanma izni olmayınca TEDAŞ buralara elektrik bağlamıyor. Bazı bölgelerde sivrisinek sorunumuz var. Sorunlarımız çok. Her muhtarlığın ayrı ayrı sorunu var. Arslanköy’de ayrı bir sorun var, Kiremithane’de ayrı bir sorun var” şeklinde konuştu.

“ERZAK DAĞITIMINDA SORUNLAR VAR”
Ramazan nedeniyle mahallelerde erzak dağıtımı yapıldığını ancak dağıtılan erzakların yetersiz olduğunu belirten Gülgen, “Bazı yerlerde muhtarlar dağıtıyor bazı yerlerde belediyeler dağıtıyor. Bu erzak sorunu yıllardır, erzak dağıtımı rantabl bir şekilde yapılmadı. Yani her dağıtıldığı zaman bir sorun oluyor. İnsanlara erzak yetiştiremiyoruz. Örneğin buraya Turgutreis mahallesine 60 koli erzak göndereceğiz diyorlar ama Turgutreis Mahallesine 60 değil 600 koli az gelir. Çünkü burada yaşayan vatandaşların çoğu işsiz ve yardıma ihtiyaçları var. Şimdi muhtar 50-60 kişinin adını yazdığında ismi yazılmayan gelip ‘neden ismimi yazmadın’ diyor. Daha fazla erzak dağıtılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİ SÜREKLİ CEZA YAZIYOR”
Fahri trafik müfettişlerinden de şikayetçi olduklarını sözlerine ekleyen Gülgen, “Bize sürekli fahri trafik müfettişlerinden trafik cezası geliyor. Vatandaşlarımız bu konuda şikayetçi. Fahri trafik müfettişleri çok ceza yazıyor. Yalnız ceza yazmasınlar, bu sorunlu kaldırımları, yolları belediyeye bildirsinler. Ceza yazmak kadar kolay bir şey yok. Adam dükkanının önüne mal getirmiş indiriyor. İndirecek başka yeri yok. Dükkanının önünde mal indiriyor diye ceza geliyor” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN”
Şehrin ortasında kalan Bahçe, Barış, Kiremithane, Turgutreis, Hamidiye gibi mahallelerde vatandaşlar mağdur edilmeden kentsel dönüşüm isteyen Gülgen, “Bu mahalleler eski mahalleler. Evler hala tek katlı. Biz burada kentsel dönüşüm bekliyorduk. Defalarca görüştük , konuştuk ama bir kentsel dönüşüm olmadı. Kentsel dönüşümün olmadığı bu mahallelere fazla hizmette gelmiyor. Doğru düzgün kaldırım yapılmıyor, asfalt yapılmıyor, insanların imkanları sınırlı. Biz buralar için başvuru yaptık. Şuan Barış ve Bahçe Mahallesinde Akdeniz Belediyesi’nin desteği ile bir kentsel dönüşüm çalışması var. Orada yapılaşmaya gidildi. Müteahhitler gelip yer bakıyor. Bunun nasıl hayata geçirileceğini Mimarlar Odası ile Belediyelerin beraber buraları gezip buralarda bir düzenleme yapması lazım. Hala eski, çatısı çökme tehlikesi olan, döküntü evler var. Kimse bunlara masraf yapmak istemiyor. Burada yoğunluk da yok. Yoğunluk olmayınca müteahhit girmek istemiyor. Ama kentsel dönüşüm olduğunda belli bir indirim sağlandığı için müteahhitlerin girme olasılığı yüksel. Biz de mahalle muhtarları olarak kentsel dönüşümü istiyoruz. Tabi halkımızı mağdur etmeden. Bu işten herkes kazançlı çıksın. Her taraf irili ufaklı evlerle dolu. Buralar eski yapılar olduğu için mirasçıları da fazla. O yüzden biz kentsel dönüşümde yüksek bir oran bekliyoruz” diyerek kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesini talep etti. 

“ÇOCUKLARI YAKIN OKULLARA KAYIT YAPTIRIN”
Okulların kayıt zamanının yaklaştığını, öğrencilerin mahallelerindeki okullara kayıt yaptırmasını isteyen Gülgen, “Milli Eğitimin bir sloganı var ‘En iyi okul en yakın okuldur’ diye. Öğrenciler başka mahallelerdeki okullara kayıt yaptırıyorlar. Öğretmenlerin hepsinin kapasitesi aynı. Yani A okulundaki öğretmen çok iyi öğretiyor, B okulundaki iyi öğretmiyor değil. A okuluna seçkin çocuklar gittiği öyle bir izlenim oluşuyor. Yoksa bizim mahallelerimizde ki okullarda çok iyi. Çocuklarımızı en yakındaki okullara gönderirsek takip etmemiz de kolaylaşır. Bazı okulların önünde servisten başka bir şey yok. Haziran ayının sonunda kayıtlar başlayacak. Dediğim gibi en iyi okul en yakın okuldur. Bir de bazı veliler çocuklarını okula göndermek istemiyor. Milli Eğitim bize yazılar yazıyor. Biz de öğretmenlerimizle evlerine gidiyoruz. Niçin göndermediklerini soruyoruz. Ekonomik koşullardan dolayı gidemeyen var. bunlara biraz daha yardım edilmesini istiyoruz. Şimdi Sosyal Yardımlaşma Vakfı ailelere yardım yapıyor. Ama bir aileye 3 ayda bir sadece 250 lira yardım yapıyor. Eğer 2-3 çocuğu varsa bu 250 lira yardım o çocukların harçlığı bile olmuyor” dedi.

“SURİYELİLERLE SORUN YAŞIYORUZ”
Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından Mersin’e göç eden Suriyeli mültecilerin yaz aylarında iş yerlerini geç saatlere kadar açık tuttuğunu bundan dolayı da sıcak nedeniyle pencerelerini açan vatandaşların gürültüden rahatsız olduklarını kaydeden Gülgen, bazı Suriyeli seyyar satıcıların ise kaldırımları işgal ettiğini söyledi. 
Öte yandan Suriyeli göçmenlerin zaman zaman kendi aralarında kavga ettiklerini aktaran Gülgen şunları söyledi, “Evet Suriye’den savaşın içinden geldiler mağdurlar ama bizi mağdur etmeye başladır burada. İşsiz, çalışmayan gençleri gece geç saatlere kadar köşe başlarında duruyorlar insanlar oradan geçmeye korkuyor. Zaman zaman bizim vatandaşlarımızla da kavga ediyorlar. Biz bunlar devamlı gündeme getiriyoruz. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz. Yetkililer sorunlarla ilgileniyorlar ama Suriyeli göçmenlerle anlaşmak mümkün değil. Muhtarlıklara gelip Arapça konuşuyorlar ama biz Arapça bilmediğimiz için anlaşamıyoruz. Zaman zaman Arapça bilen vatandaşlardan yardım istiyoruz. Biz artık mahallemizde oturanları bilmiyoruz. Artık kaydı direk nüfusa yapıyorlar ve bize de uğramıyorlar. Bize işleri düştükleri zaman geliyorlar. Maliyeden, sağlık müdürlüğünden ya da emniyet geldikleri zaman biz tanımadığımızı söylüyoruz. Ben 23 yıldır muhtarlık yapıyorum eskiden beri oturanları tanıyorum ama yeni gelenleri hiçbir şekilde tanımıyorum. Biz mahallede yaşayanları bilgisayar üzerinde görelim dedik. Bunun için konfederasyon olarak da girişimiz var. Köydeki vatandaşlar o köyde yaşayanların yüzde 90’ını tanır ama biz artık bu kadar fazla insan tanıyamıyoruz.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA