Narenciye hasadı öncesi uzlaşma sevindirdi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Narenciye hasadı öncesi uzlaşma sevindirdi!


 

Uçak krizinin ardından Türkiye’ye ambargo uygulamaya başlayan Rusya ile Türkiye arasındaki uzlaşma en çok çiftçiyi sevindirdi!

Hediye Eroğlu

Yaş meyve sebze de dünyanın önemli üreticilerinden olan Türkiye ve ülkenin narenciye deposu Mersin’de, Rusya ile varılan uzlaşma en çok çiftçileri sevindirdi.

Uçak krizi öncesi Rusya'ya 83 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satarken, kriz sonrasında bu rakam 11 milyon dolara kadar geriledi. Rusya'nın Türkiye'ye meyve ve sebze alanında ambargo uygulaması ile ilk başta krizin yaşandığı döneme denk gelen yaş meyve sebze ürünleri ihracatı darbe yedi. Sonrasında örtü altı ve erkenci meyve hasatları da aynı kaderi paylaşırken, ihracatçılar yeni pazar arayışına girdi ancak bu kadar kısa sürede istenilen verimin alınması mümkün olmadı!

“YENİ PAZAR BEKLENTİLERİ UMUTLARI KARŞILAMADI”

Tarımsal üretim ve ihracat büyük bir çıkmaza girerken, AKP Hükümeti’nin Rusya ile sağladığı uzlaşma çiftçilerden tam destek aldı.

Mersin Ziraat Odası (ZMO) Başkanı Cengiz Gökçel, uçak krizi öncesi Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 70’inin Rusya Federasyonu’na yapıldığını ancak kriz ile birlikte ihracatın durmasıyla üreticilerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Zaten yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilerin bir de ihracat krizi ile neredeyse zararına üretim yapmak zorunda kaldığını bildiren Gökçel, yeni pazar arayışlarının ise beklentileri karşılar nitelikte olmadığını söyledi.

“GELİŞMELER UMUT VERİCİ”

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya ile varılan anlaşmanın narenciyede hasat sezonu öncesi kendilerine büyük bir moral olduğunu dile getiren Cengiz Gökçel, “Türk yetkililerin Rusya ile görüşmelerini Çok özlemiştik. Çünkü yaş levye sebze ihracatımızın en büyük miktarını Rusya’ya gerçekleştiriyorduk. Ancak 24 Kasım’daki uçak krizi ile birlikte özellikle o dönem hasadı yapılan narenciye ürünleri ile örtü altında yetişen biber ve domates başta olmak üzere, erkenci meyve ihracatının düşmesi ile büyük sıkıntılar yaşadık.

Narenciye hasat sezonunun yaklaşmakta olduğu bu dönemde Rusya ile ikili ilişkilerin görüşmeler bazında da olsa yeniden başlaması ile moral bulduk. Bu gelişmeler ile umut verici” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA