Mersin değişiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin değişiyor!


 

Başkan Kocamaz’ın, seçim vaatleri arasında yer alan kent merkezini canlandırmaya yönelik kentsel tasarım ve yenileme projeleri kapsamında yapılacak çalışmalar kamuoyuna tanıtıldı. Startın Ulu Cami Meydanı’ndan verildiği proje kapsamında kent merkezindeki 6 ayrı alanda düzenleme yapılacak.

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, “Kentsel Tasarım ve Yenileme Projeleri” lansman toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çarşı esnafı ile vatandaşların katıldığı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın partilisi Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna katılmazken, MHP’li Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günal, CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve HDP’li Mehmet Fazıl Türk katıldı. 
Toplantıda ilk olarak yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili sinevizyon gösterisi sunulmak istendi ancak teknik aksaklık yaşanması ile protokol konuşmalarına geçildi. 

ADA ADA YENİLEME YAPILACAK 

Kürsüye ilk çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz oldu. Kent Merkezi yenileme projeleri için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinlerin alındığını belirten Kocamaz, proje ile kent merkezini canlandırmak için söz konusu alanda yer alan tescilli kültür varlıklarının restore edilmesi, esnafı ve işgücünü destekleyecek politika ve kararların üretilmesi, yeni binaların kent karakterine uygun olarak inşa edilmesinin hedeflendiğini söyledi. 
Bu amaçla Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu çalışmaları yapıldığını aktaran Burhanettin Kocamaz, bu plan onaylandıktan sonra 5366 sayılı kanun kapsamında ada ada yenileme projelerine başlanacağını bildirdi. 

“ÇAMLIBEL CANLANACAK, KRUVAZİYER LİMAN YAPILACAK”

Kent Merkezinde yapılan çalışmalarımız arasında; Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin batısında 850 araçlık yer altı otoparkı, Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık 600 araçlık yer altı otoparkı, Küçük Çarşı’da Gençlik Merkezi Taş Binanın; Kent Müzesi ve Başkanlık Prestij Binası olarak restore edilmesi, Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin bulunduğunu aktaran Kocamaz, “Ayrıca Tarihi Kent Merkezi projelerimizin devamı olan Çamlıbel Bölgesini Canlandırma Projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Bu proje kapsamında ulaşım, yayalaştırma düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları, Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Kruvaziyer Liman ve Sahil Düzenlemesi yapılacaktır” dedi.

YOĞURT PAZARI

Yoğurt Pazarı İşlevlendirme ve Yenileme Projesi kapsamında, 185 yıldır aralıksız hizmet veren, ancak yıllar içerisinde ihmal edilen Yoğurt Pazarı’nın mazideki görkemli günlerine döndürüleceğini belirten Kocamaz, “Atıl durumdaki parkını; bölgenin dokusuna uygun kent mobilyaları ve modern aydınlatmalarla canlandırıyoruz. Kaldırımlarını yeniliyor; engelliler için uygun olmayan gezinti yollarını, engelsiz hale getiriyoruz. Yepyeni işlevlere ve estetik bir görünüme kavuşacak olan eski Yoğurt Pazarını, yeni Mersin’in modern simgelerinden biri haline getiriyoruz” dedi. 

ULU CAMİ MEYDANI

Ulu Cami Meydanı Çevre Düzenleme Projesi ile de, eskiden Gümrük Meydanı olarak bilinen alanda ‘Tarihe mutlak saygı, halka modern hizmet’ anlayışı çerçevesinde, Ulu Cami Meydanı’nı şanına ve manevi atmosferine yakışır bir görüntüye kavuşturacaklarını aktardı. “Yılların yıprattığı meydan zeminine engelli vatandaşlarımızın rahatça hareket edebilecekleri doğal taşlar döşüyor, yeşil alanları artırıyoruz” diyen Kocamaz, “Camiyi LED sistemiyle ışıl ışıl aydınlatıyor, modern kent mobilyalarıyla donatıyoruz. İklim şartlarına uygun gölgelikleri ve yeni şadırvanıyla huzur veren doyumsuz bir dinlenme alanı oluşturuyoruz. Eski hatıraları, yeni ve modern çizgilerle geleceğe taşıyoruz” dedi.

SİLİFKE CADDESİ

Silifke Caddesi Düzenleme ve Yenileme Projesi ile de, sokak aralarında ve tarihi binalarında nice hatıraların gezindiği caddeyi eski görkemli günleriyle buluşturacaklarını bildiren Burhanettin Kocamaz, “Hak ettiği konfor ve estetiğe nihayet kavuşturuyoruz. Bölgenin tarihi dokusuna uygun kentsel tasarım uygulamaları yapıyoruz. Altyapısı eksik, yolları ve kaldırımları yıpranmış olan caddemizin yollarını yeniliyor, altyapısını sağlamlaştırıyoruz. Yeşil alan düzenlemeleriyle estetize ettiğimiz cadde üzerine ahşap kent mobilyaları serpiştiriyoruz. Böylece caddemiz modern görüntüsüne kavuşmuş olacak” diye konuştu.

ATATÜRK CADDESİ

Atatürk Caddesi Çevre Düzenleme Projesi ile de, Silifke Caddesi ile birlikte il merkezinin en eski caddesi olan ve etrafında yüz yıllık tarihi binalar bulunan caddeyi de eski görkemli günlerine yeniden kavuşturacaklarını aktaran Kocamaz, caddenin güneyindeki Belediye Meydanı’nı da, vatandaşların daha fazla vakit geçirmek isteyecekleri bir estetik anlayış ve sosyal alan olarak tasarladıklarını belirtti. 
“En güzel buluşmaların yaşanacağı bu güzel meydandaki taş binanın tarihi dokusunu ortaya çıkaracak özel aydınlatma üniteleri kuruyoruz” diyen Başkan Kocamaz, araç trafiğine kapalı yol boyunca oluşturdukları ‘buluşma noktalarıyla’ caddeye ayrı bir güzellik ve yeni bir kimlik kazandırılacağını kaydetti. 

ATATÜRK EVİ VE ÇEVRESİ

Başkan Kocamaz, Atatürk Evi Çevresi Etkinlik Meydanı projesi ile ilgili de şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk, Mersin’imizi ikinci kez 20 Ocak 1925 tarihinde şereflendirmiş ve 1897 yılında inşa edilen bugünkü Atatürk Evi’nde 11 gün konaklamıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, bizim için manevi değeri çok yüksek olan bu evin çevresini Büyük Atamızın adına yakışır bir şekilde yeniden düzenliyoruz. Evin yanındaki alana, sahil yönünden dalga dalga yayılan estetik döşemelerle hareket kazandırıyoruz. Atatürk Caddesi’nin Atatürk Evi civarındaki bölgesini lavanta, alev ve murt ağaçları ile yeşillendiriyoruz. Caddenin arka bölümünü, dinlenme ve rekreatif alan olarak tasarlıyoruz.
Büyük Atamızın ‘Mersinliler! Mersin’e sahip çıkınız’ çağrısına uyarak; Mersin’imize tüm kalbimiz, azmimiz ve gayretimizle sahip çıkıyoruz”.

TAŞ BİNA

Taş Bina ve Çevresi Projesi ile de mekan düzenlemesi yapılacağını bildiren Kocamaz, belediye meydanındaki mevcut tasarımın sadeleştirildiğini, yer döşemesindeki led aydınlatmalarla da binaya vurgu yapılacağını ifade etti. 
“Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binası olarak tasarlanan bina ile meydan birleştirilerek sade bir toplanma alanı oluşturulacaktır” diyen Kocamaz, “Ayrıca proje kapsamında İsmet İnönü Bulvarı’nın 1. Etapta Mersin Oteli ile Sakarya Caddesi girişi düzenlenmektedir. Bu düzenleme ile toplu taşıma durakları bir transfer merkezi olarak kurgulanmış ve trafiğin sürekliliği sağlanmıştır” dedi.
Altı madde halinde özetlediği Kent Merkezi Kentsel İşlevlendirme ve Yenileme Projeleri’nin hayat bulacağı bölgenin, tarihi Mersin’in kalp atışlarının yükseldiği bir değerler ve hatıraların bulunduğu bölge olduğunu işaret eden Kocamaz, “Mersin’in yenilenen kalbi artık eskisinden çok daha güçlü atacak; burada ortaya çıkacak enerji, Mersin’imizin dört bir yanında yeni bir heyecan dalgası oluşturacaktır” şeklinde konuştu. 
Başkan Kocamaz’ın ardından Kentsel Tasarım ve Yenileme Projeleri ile ilgili tanıtım filmi yayınlandı. 

AKDENİZ BELEDİYESİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Projeyle ilgili teknik detayları ise Başkan Danışmanı Ahmet Turgut aktardı. Söz konusu projelerin kent merkezinde yapılacak çalışmaların ilk ayağı olduğunu söyleyerek, “150 bin metrekarelik bir proje alanında; belediye kadroları ve proje ekibi ile sorunları tespit ederek, beklenti ve istekleri hayata geçirmeye çalıştık. Belediye binası; Kent Müzesi’ne dönüştürülecek, kente açılacak. Ayrıca zemin katı kültür ve sanat evi olarak kullanılacak. Yoğurt Pazarı Sergi ve Canlandırma Koridoru olarak düzenlenecek. Silifke Caddesi gündüz taşıt trafiğine kapatılacak” dedi.
Turgut ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Akdeniz Belediyesi işbirliği ile Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hayata geçireceğini de açıkladı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA