Plaka ve fiyat neden arttı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Plaka ve fiyat neden arttı?


 

Mersin’de ilki ihaleye fesat karıştırma iddiaları ile iptal edilen ve ikincisi 24 Ağustos’ta yapılacak olan ‘S plaka’ ihalesi öncesi hem plaka sayısı, hem de ihale ücreti 2 katına çıktı!

SONER AYDIN/EREN KAVVAS

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Dairesi Başkanlığı, kentte uzun zamandır yaşanan ‘S plaka’ sıkıntısının giderilmesi için yılbaşında düğmeye bastı. İlk olarak 110’u kent merkezinde olmak üzere toplam 390 adet yeni S plakanın ihalesini 23 Haziran’da yapan kurum, ancak teknik bir takım sorunlar nedeniyle ihaleyi iptal ederek, süreci yeniden başlattı. 

“PLAKA SAYISI DA FİYAT DA ARTTI”
Krizin çözülmesi için yeniden ihaleye çıkma kararı alan belediye, çalışmalarını tamamladı ve ihale ilanına çıktı. 
Ancak bu defa hem ‘S’ plaka sayısının, hem de ihale bedelinin iki katına çıktığı görüldü. İlk ihalede Mersin merkeze 110 adet, Çamlıyayla’ya 5, Silifke’ye 50, Mut’a 150, Gülnar’a 15, Aydıncık’a 20, Bozyazı’ya 15, Anamur’a ise 25 adet olmak üzere 390 adet S plaka verileceği açıklanırken, ikinci ihale ile kent merkezine 211 adet, Çamlıyayla’ya 27, Silifke’ye 100, Mut’a 155, Gülnar’a 80, Aydıncık’a 20, Bozyazı’ya 40, Anamur’a 145 adet toplamda 778 S plaka verileceği açıklandı. 

“İLÇELERDE FİYATLAR UÇTU”
Öte yandan plaka sayısına paralel olarak ihale ücretleri arttı. İptal edilen ilk ihalede S plakalar; merkezde 114 bin, Mut’ta bin 8 TL, Silifke’de 4 bin, Anamur’da 2 bin 400 TL, Bozyazı’da bin 200 TL, Aydıncıkta bin 300 TL, Gülnar’da bin 120 TL ve Çamlıyayla’da 4 bin TL olarak belirlenmişti. İhaleye çıkacak ‘S’ plaka sayısını artıran Büyükşehir Belediyesi plaka ücretlerini de artırmayı ihmal etmedi. 
“Kapalı Teklif Usulü” ile yapılacak ihalede S plakalar bu defa; merkezde 143 bin 520 TL, Mut’ta 9 bin 170 TL, Silifke’de 17 bin 160 TL, Anamur’da 9 bin 470 TL, Bozyazı’da 5 bin TL, Aydıncıkta 4 bin TL, Gülnar’da 5 bin TL ve Çamlıyayla’da 4 bin TL’den ihaleye çıkacak. Fiyatlara da KDV de eklenecek. 

“BAŞVURU TARİHİ 1-15, AĞUSTOS”
Mersin merkez ve ilçelerde verilecek 778 S plaka için 1 Ağustos’ta başvurulacak alınmaya başlanacak. 15 gün sürecek başvuru süresi15 Ağustos’ta sona erecek. İhaleye katılım hakkı edenler 22 Ağustos’ta açıklanacak. 

“İHALE 24 AĞUSTOSTA”
İhale ise iki gün sonra 24 Ağustos’ta Kongre Merkezi’nde yapılacak. İhaleye katılabilmek için 27 Mayıs 2016 tarihine kadar, en az 2 yıl odaya kayıtlı şartı aranacak ve son iki hafta içerisinde düzenlenmiş olan; yolcu taşımacılığı kapsamında şoförlük mesleğini seçmiş olduğunu belirten güncel ‘Oda Kayıt Belgesi’nin aslı istenecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce yayınlanan ihale duyurusunda, “Toplu taşımacılığın geliştirilmesi, korsan taşımacılığın önlenerek kayıt ve disiplin altına alınması, fiilen çalışan esnaf menfaatlerinin korunması ve trafik güvenliği yolcu emniyetinin sağlanması için Mersin Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde okul taşıtı ve personel servis aracı olarak faaliyetini sürdüren tahditli ‘S’ plaka araç sayısında ihtiyaca binaen arttırılması gerekçesi ile 778 adet ‘S’ plaka verilmesinin ihale işi aşağıdaki ihale şartları kapsamında yapılmasının uygun olacağına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

“‘S PLAKA İHTAYACI VAR”
Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, merkez ve ilçelerdeki 778 adet S plakayı kapsayan ihaleyi gazetemize değerlendirdi. Mersin’de ilk ‘S’ plakaların 1989’da verildiğini ve sayının korunduğunu anımsatan Sarı, kentin büyümesi ve nüfusun artmasına bağlı olarak S plaka ihtiyacının da arttığını söyledi. Kentteki okul ve öğrenci sayısının artmasına paralel olarak S plakaların sayısının yetersiz kaldığını belirten Sarı, “Kentteki S plakalı araçlar yetmediği için Karayolları Genel Kanunu’nun ticari plaka usul ve esaslarını belirleyen maddesine dayanarak Mersin’de geçen yıl bir komisyon kuruldu. Bu komisyon ne kadar araç ihtiyacı olduğunu belirledi ve harekete geçildi” dedi.

“İHALEYE FESAT KARIŞTIRILMAK İSTENDİ”
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan toplantıda Mersin merkezde 110 toplamda ise 390 plakaya ihtiyaç duyulduğunu ve bunun üzerinden ihaleye çıkıldığını kaydeden Başkan Sarı, “Kanuna göre S plakaların piyasa değerinin yüzde 80’i üzerinden ihale edilmesi gerekiyordu. Geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkıldı ancak ihaleye fesat karıştırma girişiminin olduğu fark edildi. Bundan dolayı da ihale iptal edildi. Komisyon yeniden bir çalışma içinde. Yeni bir sayı ve sayıya göre de bir fiyat belirlendi” ifadelerini kullandı. 
“İLÇELERDE DE SIKINTI VAR”
İlçelerde de aynı sıkıntıların yaşandığını sözlerine ekleyen Veysel Sarı, “Büyükşehir Yasası gereğince artık bütün ilçelere de Büyükşehir Belediyesi bakıyor. İl merkezinde ki plakalar tahditli ancak ilçelerimize hala S plaka tahditi getirilmedi. Orada da plakaların belli bir disiplin altına alınabilmesi için tahsis yapılması gerekiyordu. Buna dair de kararlar alındı. Belli fiyatlar üzerinden ilçenin ihtiyacı belirlenerek ihale yoluyla vatandaşa verilecek ve bunlarda S plakaya geçmiş olacak. Önümüzdeki günlerde eksik ortaya çıkarsa yine ihaleler yapılacak” şeklinde konuştu.

“D2 PLAKA KANUNA UYGUN DEĞİL”
Öte yandan servisçilerin sık sık şikâyet ettiği D2 plakası ile servisçilik yapmalarını da aktaran Sarı, şunları söyledi: “Bugüne kadar toplu taşıma ile ilgili turizm işiyle uğraşanlar, ayrı olarak servis işi yapanlar iller arası D2 ile taşıma yapabiliyorlardı. O da kanuna uygun değildi. Artık D4 belgesi almak zorundalar. Bununla ilgili düzenlemeler yapıldı. Bize bu konuda genelge geldi. Zaten servisteki sıkıntıyı aşabilmek için D2’yi kullanıyorlardı.  Bu yüzden de Servisçiler Odası itiraz ediyordu. D2 sıkıntısı giderildiği takdirde servisçiler odasının da sıkıntıları bitecektir.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA