“Yerli mühendis ucuz işgücü olmasın” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Yerli mühendis ucuz işgücü olmasın”


 

CHP Milletvekili Çamak, yabancı mühendis ve mimarlara, mesleki yeterlilik şartı aranmadan Türkiye’de çalışma izni verilmesinin, yerli mühendis ve mimarların kendi ülkelerinde ikinci sınıf ucuz işgücü durumuna getirileceğini belirterek hükümeti uyardı.

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, mühendis ve mimar odalarının tepkilerine rağmen TBMM’de görüşülmesine başlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı hakkında meclis genel kurulunda söz aldı, yasanın yaratacağı olumsuz durumlar konusunda hükümeti uyardı. 
Kanun tasarısının, mühendis ve mimarlık gibi önemli meslek örgütlerin yapısının yabancı sermayenin isteklerine göre şekillendirilmesini amaçladığını kaydeden Çamak, “Bu birliklerin kuruluş yasasını değiştiren böylesi köklü değişimler yapmadan önce, komisyon aşamasında ilgili odaların itirazlarının gözönünde bulundurulmaması, görüşlerinin dikkate alınmaması büyük bir eksikliktir” dedi. 
Hükümetin çıkarmak istediği yasanın, çok açık ve net bir şekilde yabancı mühendis ve mimarları, ülkemizdeki mimar ve mühendislerden daha avantajlı konuma getireceğini kaydeden Çamak,  “Bu tasarıyla birlikte yabancıların ülkemizde hizmet sunması veya çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacaktır.  Mühendislik-mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun kişiler eliyle yürütülmesinin yaratabileceği facia ve yıkımların bedelini yine vatandaşımız ödeyecektir” dedi.
Yabancı mühendis ve mimarların daha avantajlı hale getirilmesinin, mevcut meslek uzmanlarının yanı sıra yılda ortalama 51 bini mezun olan ve halihazırda mühendislik, mimarlık öğrenimi gören 435 bin öğrencinin geleceğini de etkileyeceğini kaydeden Çamak, “Tasarının yasalaşması durumunda milyonlarca vatandaşımız, mühendis, mimar, şehir planlamacısı arkadaşımız, mevcut istihdam sorunları yanında, büyük bir sömürü, işsizlik, mesleki geleceksizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Ülkemizde nitelikli işgücünü koruma ve geliştirmeyi öngörmeyen; yerli mühendis, mimar, şehir planlamacılarımızı kendi ülkesinde ikinci sınıf ucuz işgücü konumuna düşürecek bu uygulama ile emek sömürüsü yoğunlaşacak, ülkemizin dışarıya bağımlılığı artacaktır. Tasarı ülkenin her yerini serbest bölge haline getirecek ve yabancı çalışanları kendi yurttaşlarımızdan avantajlı hale getirecektir” ifadelerini kullandı.
Çamak, tasarının yasalaşması durumunda yabancı mühendis ve mimarlarda akademik ve mesleki yeterlilik kanıtı, diploma denkliği aranmayacağını, salt beyana dayanılarak yabancıların nitelikli işgücü sayılacağını da belirterek, “Bu durumun üretim kalitesi ve insan hayatı üzerinde oluşturacağı risk de göz ardı edilmektedir” dedi.

‘OHAL OLAĞAN HALE GELMESİN’
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, meclis konuşmasında, darbe girişimin ardından OHAL ilan edilmesini de değerlendirdi. Çamak,  “Ülkemizde demokrasi açığının olduğu son yaşadığımız olaylardan anlaşılmıştır. Demokrasi açığını kapatmak ilk önceliğimiz olmalıdır. Demokrasi, toplumsal barışı sağlamaktır. Başkasının özgürlüğüne, farklı olanın fikrine, saygı duymadan yönetmek, düzen kurmak mümkündür; ama toplumsal barışı bu şekilde sağlamak imkânsızdır.Gerçek demokrasi askeri vesayet başta olmak üzere her türlü vesayetten kurtulmayı hedefler. 15 Temmuz’dan bu yana yaşananlar toplumsal barış ve demokrasinin öne çıkması yönünde bir kapı aralamıştır. Umarım bu kapı iktidar tarafından kapatılmaz. Ve bir büyük uyanışa vesile olur. Muhalefet, şu ana kadar bu konuda iyi bir sınav verdi. İktidar çevresi de ilk öfkeli tepkisellikten uzaklaşmaya başladığı izlenimi veriyor. Umarım bu olay büyük bir gözaltı ve baskı rejimine vesile olmasın. Umarım OHAL, olağan hale gelmesin” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA